[line]
[dropcap]Τ[/dropcap]ο Matrix, μια ταινία σταθμός που είχε προβληθεί στα τέλη του ’90, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στο κοινό και επηρέασε έντονα τον χώρο του κινηματογράφου αργότερα. Είναι μια ταινία που παρουσιάζει τον κόσμο μας ως ψεύτικο και ότι ο αληθινός βρίσκεται κάπου που μόνο οι εκλεκτοί μπορούν να δουν. Αυτό χρειάστηκε και ο αγαπημένος μας ήρωας Νίο να συνειδητοποιήσει όταν ξύπνησε από τον λήθαργο της πραγματικότητας που ζούσε.
- Γράφει η Ελλάδα Κράλλη (μπορείτε να διαβάσετε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα της στα Ellada Elven και Ημερολόγιο Ονείρων)
Η θεωρία της προσομοίωσης
Προβάλλοντας με τα χρόνια και τις άλλες δυο ταινίες (The Matrix Reloaded και The Matrix Revolutions), ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι το 2020 θα ξεκινήσει η παραγωγή για το 4ο μέρος. Αυτό το νέο χαροποίησε πολύ τους θαυμαστές της ταινίας, περιμένοντας με αγωνία να τη δουν στη μεγάλη οθόνη. Πέρα όμως από το θέμα των ταινιών, άνθρωποι της επιστημονικής κοινότητας επικεντρώθηκαν κυρίως στην πρώτη ταινία και προβληματίστηκαν για το αν η κοινωνία ‘’κοιμάται’’ καθημερινά, μη συνειδητοποιώντας ποια είναι η πραγματικότητα γύρω της.
Η δυνατότητα να ζούμε σε μια προσομοίωση ίσως είναι εύλογη και, μάλιστα, είναι κάτι που θεωρούν πολύ πιθανό οι σημερινοί φιλόσοφοι. Το 2001 ο Nick Bostrom, φιλόσοφος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης παρουσίασε μία θεωρία, κατά την οποία ένας προηγμένος υπολογιστής θα ήταν σε θέση να τρέξει μια προσομοίωση σε μια κλίμακα μεγέθους της ανθρωπότητας. Αυτός ο υπολογιστής είχε την ικανότητα να προσομοιώσει ολόκληρη την ιστορία των ανθρώπων.
Ένα ολοκληρωμένο σύμπαν σκέψεων, συναισθημάτων και αναμνήσεων είναι απλά συμπυκνωμένα δεδομένα αναπροσαρμογών σε έναν αποθηκευτικό σκληρό δίσκο ενός τεράστιου υπολογιστή. Είχε δηλώσει ότι είμαστε χαρακτήρες που ζούμε μέσα σε μια προσομοίωση υπολογιστή. Μέχρι και σήμερα, συνεχίζει να σκέφτεται τις τρομακτικές δημιουργίες των ανθρώπων στον χώρο της τεχνολογίας που μπορούν να φέρουν την καταστροφή. Ο ίδιος τονίζει ότι “ο μοναδικός τρόπος για να σωθούμε είναι μια μαζική επιτήρηση από τεχνητή νοημοσύνη.”
Ο Rizwan Virk, ως επιστήμονας υπολογιστών δεν αποκλείει την άποψη ότι μπορεί η ανθρωπότητα να ζει σε μια προσομοίωση αν και – όπως λέει – δεν είναι 100% σίγουρος. Το φαντάζεται ως ένα βιντεοπαιχνίδι της ζωής και του έχει δώσει την ονομασία “Η Μεγάλη Προσομοίωση”. Είναι σχεδιαστής βιντεοπαιχνιδιών και τόνισε ότι το προσομοιωμένο σύμπαν είναι πέρα από την ανθρώπινη πραγματικότητα και πολύ πιο εξελιγμένο από online παιχνίδια με χαρακτήρες, όπως το Warcraft και το Fortnite.
Το σχέδιο του Bostrom, όμως, επηρέασε πολύ τον επιστημονικό τομέα. Μια ομάδα φυσικών προσπάθησε να δώσει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα με τη μελέτη των κοσμικών ακτίνων. Ο πυρηνικός φυσικός Silas Beane μαζί με άλλους συναδέλφους πρότειναν (μελέτη του 2014) ότι ίσως θα μπορούσαμε να ζήσουμε σε μια μαζική προσομοίωση με το ίδιο σύστημα συντεταγμένων. Υπάρχουν βέβαια εκείνοι που διαφωνούν δηλώνοντας ότι οι υπολογιστές δεν έχουν την δυνατότητα να προσομοιώσουν ορισμένα σενάρια της ζωής και να αποθηκεύσουν πληροφορίες. Ο Bostrom είναι κάθετος στην οπτική του και, παρά τις διαφωνίες, επιμένει στην θεωρία του.
Σε μια εποχή, λοιπόν, που ο χώρος της τεχνολογίας ακμάζει με ραγδαίους ρυθμούς, οι άνθρωποι δεν θα μπορέσουν ποτέ να καταλάβουν αν πραγματικά συμβαδίζουν με τους νόμους της φυσικής ή αν είναι προσομοιωτές ενός συστήματος υπολογιστή. Όπως είπε ο Elon Musk που ακολούθησε τις ιδέες του Bostrom, ‘’Οι πιθανότητες να ζούμε μια βασική πραγματικότητα είναι ένα στο δισεκατομμύριο’’.
[author title=”Cineramen” author_id=””]
[share title=”Share” facebook=”true” twitter=”true” google_plus=”true” linkedin=”true” pinterest=”true” reddit=”true” email=”true”]
[content_band bg_color=”#e4e4e4″ border=”all”] [container] [custom_headline style=”margin: 0;” type=”center” level=”h4″ looks_like=”h4″ accent=”true”]Δείτε ακόμα στο Cineramen[/custom_headline] [/container] [/content_band]
[recent_posts count=”1″ orientation=”horizontal” category=”kritikes”] [recent_posts count=”1″ no_image=”true” orientation=”vertical” category=”trailers” offset=”2″ ]
[recent_posts count=”1″ category=”afierwmata” no_image=”true”]
[recent_posts count=”1″ category=”themata” no_image=”true”]
[recent_posts count=”1″ category=”eidiseis” no_image=”true”]