H ταινία Terminator έμελλε να είναι η αρχή ενός υπέροχου franchise και η Μηχανή Του Χρόνου, μας δίνει το παρασκήνιο της και πως ο James Cameron την πούλησε με μόλις ένα δολάριο.
Στο ξεκίνημά του σκηνοθέτη κανείς δεν έβλεπε στο πρόσωπό του ένα ανερχόμενο ταλέντο. Όταν έγραψε το σενάριο του Terminator αρκετοί ομολογούσαν ότι πρόκειται για ένα πολλά υποσχόμενο έργο αλλά κανείς δεν τον εμπιστευόταν να το σκηνοθετήσει. Έτσι, προέβη σε ένα από τα «μεγαλύτερα λάθη», όπως το χαρακτήρισε και το οποίο ακόμη το μετανιώνει. Το σκηνοθετικό του ντεμπούτο δεν σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία. Οι κριτικοί σχολίασαν αρνητικά την αισθητική και τα εφέ της ταινίας ενώ κάποιος έφτασε να την χαρακτηρίσει «άθλια» και «μίζερη». Τις μέρες που προβαλλόταν η ταινία, ο Κάμερον αρρώστησε βαριά. Είχε ανεβασμένο πυρετό, που του προκαλούσε παραισθήσεις και κάποια στιγμή, άρχισε να βλέπει περίεργα όνειρα.
Όταν έγραψε το Terminator, ενθουσιασμένος άρχισε να παρουσιάζει την ιδέα του σε δεκάδες στούντιο παραγωγής. Αν και οι περισσότεροι έβρισκαν ενδιαφέρον το σενάριο, κανένας δεν εμπιστευόταν στον νεαρό και άπειρο Cameron τη σκηνοθεσία. Πόσο μάλλον μετά την αποτυχία του «Πιράνχας 2». Κάποιοι του πρόσφεραν ένα αρκετά μεγάλο χρηματικό ποσό προκειμένου να αναλάβουν τη σκηνοθεσία, αλλά αρνιόταν πεισματικά. Ή θα το σκηνοθετούσε ο ίδιος ή κανείς. Τελικά, ο Καναδός σκηνοθέτης συμφώνησε με την Αμερικανίδα παραγωγό Gale Anne Hurd, γνωστή σήμερα για την τηλεοπτική σειρά The Walking Dead, να της πουλήσει τα πλήρη δικαιώματα του σεναρίου, υπό την προϋπόθεση να σκηνοθετήσει ο ίδιος το έργο. Ο Cameron βρήκε στο πρόσωπο της Χάρντ την μοναδική ευκαιρία να γυριστεί η ταινία του. Έτσι, πούλησε το σενάριο για μόλις ένα δολάριο! Η επιτυχία που γνώρισε η ταινία, έκανε τον Cameron να μετανιώσει για την απόφασή του και να δηλώσει: “Εύχομαι να μην είχα πουλήσει το σενάριο για ένα τόσο μικρό χρηματικό ποσό. Αν μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω δεν θα το έκανα”.
Εκτός από τις θετικές κριτικές, η ταινία είχε και υψηλές εισπράξεις, φτάνοντας σχεδόν τα 79 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως ενώ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην καριέρα του Κάμερον, καθώς και στην καθιέρωση του Σβαρτσενέγκερ, ως ηθοποιού, έστω και του «βωβού», αφού δεν μίλαγε σχεδόν καθόλου. Το 2008 η ταινία χαρακτηρίστηκε από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, αισθητικά και ιστορικά σημαντική» και επιλέχθηκε να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η μεγάλη επιτυχία της ταινίας οδήγησε στη δημιουργία franchise, καθώς το 1991, κυκλοφόρησε το sequel, Εξολοθρευτής 2: Μέρα Κρίσης, σκηνοθετημένο κι αυτό από τον ίδιο. Ο σκηνοθέτης πλήρωσε ακριβά την ευκαιρία του αλλά μάλλον δεν έχασε. Η ταινία, του άνοιξε το δρόμο για μεγάλες και καλύτερες παραγωγές. Όπως ο Τιτανικός και το Άβαταρ. Κέρδισε τρία Όσκαρ και οι ταινίες του έχουν κάνει τζίρους δισεκατομμυρίων. Μπορούσε βέβαια να κρατήσει το σενάριο του Terminator δικό του, αλλά ίσως να εξολόθρευε και τα όνειρά του.
Το θρυλικό “I’ll be back” και πως παραλίγο να μην ήταν στην ταινία
Από το ντοκιμαντέρ Arnold στο Netflix, αποκαλύφθηκε πως η συγκεκριμένη ατάκα ίσως και να μην υπήρχε σήμερα, αν δεν επέμενε ο ηθοποιός. O σκηνοθέτης ανέφερε πως η ατάκα δεν προοριζόταν να γίνει κλασική. Αρχικά ήταν “No problem, I’ll come back” αλλά ένα… λάθος του Schwarzenegger, το έκανε “I’ll come back”. Έτσι ο Cameron του είπε να το κρατήσε έτσι, αλλά για τον ηθοποιό ακουγόταν κάπως αστείο.
Είπε πως θεώρησε καλύτερο το “I will be back”, αλλά αυτό οδήγησε σε διαφωνία σκηνοθέτη και ηθοποιό, με την άποψη του πρώτη φυσικά να υπερισχύει και την ατάκα να γίνεται θρυλική. Πάντως ο Arnold παραδέχτηκε το λάθος και ανέφερε πως έγινε η ταινία με την πιο γνωστή ατάκα στην ιστορία του κινηματογράφου.
Share