Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Cineramen Rebranded Logo

Φανατικοί του κινηματογράφου με αγάπη για κριτικές, αφιερώματα και πρόσφατες ειδήσεις από το χώρο της μεγάλης και της μικρής οθόνης, αλλά και από τον κόσμο των videogames. 🎥🍿👾

ΑρχικήΘέματαΤο παρασκήνιο από την ταινία Λαλάκης ο εισαγόμενος

Το παρασκήνιο από την ταινία Λαλάκης ο εισαγόμενος

Βαθμολόγησε το άρθρο
[Total: 0 Average: 0]
Βαθμολόγησε το άρθρο
[Total: 0 Average: 0]

[line]

[dropcap]A[/dropcap]πό την Μηχανή του Χρόνου, θα σας παρουσιάσουμε μερικές πληροφορίες για το παρασκήνιο από την ταινία Λαλάκης ο εισαγόμενος. H υπόθεση ήταν η εξής: Ένας απένταρος τύπος, ο Λαλάκης, έχει μανία με τα ακριβά εισαγόμενα είδη ρουχισμού, και με διάφορες μικροκομπίνες καταφέρνει και ικανοποιεί το «ψώνιο» του. Όταν απολύεται απ’ τη δουλειά του και δεν έχει δεκάρα τσακιστή, εμφανίζεται μια ιταλίδα, η Λίβια, και του προτείνει να φέρουν στην Ελλάδα καλλυντικά απ’ την Ιταλία. Ο Λαλάκης δέχεται μετά χαράς και πηγαίνει να τα φέρει από τη Ρώμη, αλλά μπλέκεται με μια σπείρα αρχαιοκαπήλων, οι οποίοι τον ακολουθούν στην Ελλάδα. Εκείνος, όμως, κατορθώνει να τους εξουδετερώσει, ενώ στη συνέχεια θα πλουτίσει απ’ τα εισαγόμενα καλλυντικά.

 

Το 1984 κυκλοφόρησε η κωμωδία «Λαλάλης ο εισαγόμενος» με πρωταγωνιστή τον Νίκο Παπαναστασίου. Κεντρικός χαρακτήρας ήταν ο Λαλάκης ο οποίος παρά τη φτώχεια του, αγόραζε ακριβά εισαγόμενα προϊόντα, τα οποία θεωρούσε ανώτερα από τα εγχώρια. Ντυνόταν με ρούχα «εισαγόμενα», όπως έλεγε, και για να ικανοποιήσει το ψώνιο του σκαρφιζόταν διάφορες κομπίνες.

Οι κριτικοί δεν ασχολήθηκαν καν με την την ταινία, η οποία εισπρακτικά σημείωσε μεγάλη επιτυχία, καθώς έκοψε συνολικά 195.330 εισιτήρια. Μετά την προβολή της ο Νίκος Παπαναστασίου έγινε διάσημος και η καριέρα του απογειώθηκε.

Όπως είχε αποκαλύψει ο ηθοποιός, η ταινία βασίστηκε στη διαφήμιση που είχε πρωταγωνιστήσει ο χαρακτήρας «Λαλάκης ο εισαγόμενος» για την εκστρατεία με σύνθημα «Ο Επιμένων ελληνικά». Την περίοδο εκείνη η Ελλάδα είχε μπει στον ΕΟΚ και οι Έλληνες διακατέχονταν από ξενομανία. Για την ενίσχυση της ελληνικής αγοράς, που περνούσε κρίση, οργανώθηκε μια εκστρατεία με σκοπό να προωθηθούν τα ελληνικά προϊόντα και να φανούν οι επιπτώσεις της ξενομανίας στην οικονομία της χώρας.

Πρωταγωνιστής ήταν ο Παπαναστασίου ως ο Λαλάκης ο Εισαγόμενος που απαριθμούσε τα ρούχα του και έλεγε καμαρώνοντας: «Και ο πρώτος ε;». «Παπούτσι εισαγωγής, 11 χιλιάρικα σκίζει», Πουκάμισο, μπουφανάκι; Εισαγωγής». «Μοντελάκι ο δικός σου έτσι; και έλεγε την αξέχαστη ατάκα: «Τσιγάρο; Εισαγόμενο! Παφ και τάληρο! Σκέτο Τέξας!». Η διαφήμιση ήταν σατιρική και έκλεινε με τον Λαλάκη να πηγαίνει σε Ταμείο Ανεργίας και να ζητάει το επίδομα, περνώντας το μήνυμα ότι αν αγοράζουμε εισαγόμενα προϊόντα θα την πληρώσουμε όλοι.

Ο ηθοποιός Νίκος Παπαναστασίου είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή του ότι του είχαν προτείνει αρκετά χρήματα για να κάνει τη συγκεκριμένη διαφήμιση. Ενώ αρχικά ήταν αρνητικός, τελικά δέχτηκε γιατί ήθελε να στηρίξει την ελληνική αγορά. Ήταν ο κατάλληλος ηθοποιός για τον ρόλο του Λαλάκη, καθώς είχε ταλέντο στην κωμωδία και διέθετε πλούσιο χιούμορ. Ενσάρκωσε με επιτυχία τον «ψωνισμένο» νεοέλληνα που αγόραζε ακριβά εισαγόμενα προϊόντα προκειμένου να γίνει «τρέντυ».

Είχε ήδη πρωταγωνιστήσει στη βιντεοταινία «Παπα-σούζας» και είχε μια πετυχημένη καριέρα στον κινηματογράφο, καθώς είχε παίξει στο πλευρό του Κωνσταντάρα, του Σταυρίδη, του Κώστα Βουτσά και του Θανάση Βέγγου.

Είχε σπουδάσει στη Δραματική Σχολή του Μιχαηλίδη και το 1960 έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο με την ταινία «Ερωτικά παιχνίδια». Συμμετείχε στις ταινίες «Λαγοπόδαρο», «Κορίτσια για φίλημα», «Άνθρωπος της καρπαζιάς», «Ο Νάνος και οι Εφτά Χιονάτες» και πολλές ακόμη. Την εποχή της Χούντας έκανε ένα διάλειμμα στην καριέρα του, γιατί φυλακίστηκε επειδή φώναξε συνθήματα κατά της δικτατορίας στην κηδεία του Γιώργου Παπανδρέου.

Όπως είχε αποκαλύψει ο ηθοποιός: «Ήταν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μου το ότι έκανα φυλακή, ότι βγήκα στο δρόμο και φώναξα για τη Δημοκρατία και φώναξα ‘‘κάτω η Χούντα’’. Είχα δικαστεί τρία χρόνια, αλλά με βγάλανε στα δυόμισι. Ήταν σκληρά χρόνια, αλλά εγώ ήμουν χαρούμενος και ευτυχισμένος. Ήμουν μικρός, αλλά με άγγιξαν πάρα πολύ. Στη διάρκεια της ζωής μου, παρόλο που δεν το δεχόμουν και δεν το δέχομαι, μου άφησαν στίγματα. Ήταν στιγμές ανεξίτηλες. Δεν ξεχνιούνται με τίποτα. Ήμουν ευτυχισμένος. Με έδερναν κι εγώ δεν καταλάβαινα τίποτα».

Τη δεκαετία του ’80 μεταπήδησε όπως δεκάδες άλλοι καλλιτέχνες στη βιντεοκασέτα και έπαιξε στις βιντεοταινίες «Καθένας με την τρέλα του», «Το μεγάλο ρουθούνι» και «Τώρα θέλω, τώρα». Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’80 πρωταγωνίστησε σε δεκάδες βιντεοκασέτες, ενώ έπαιξε και στην τηλεόραση στις σειρές «Γιούγκερμαν», «Ιστορίες χωρίς δάκρυα» και στη σειρά «Συνταγματάρχη Λιάπκιν».

Η ζωή του ηθοποιού στιγματίστηκε όταν η 22χρονη κόρη του αυτοκτόνησε το 2011.’Όπως έχει πει: «Είναι κάποια πράγματα στη ζωή μας που είναι ανεξίτηλα, δεν μπορούμε να ξεφύγουμε. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, ό,τι κι αν γίνει, όσα έργα κι αν έχω παίξει, είναι κάποιες στιγμές που δεν μπορώ να αποχωριστώ, προσπαθώ αλλά δεν μπορώ, δεν γίνεται». Σήμερα έχει αφιερωθεί στον γιο του και περνάει τον ελεύθερο χρόνο του διαβάζοντας και παίζοντας τένις.

[author title=”Cineramen” author_id=””]

[share title=”Share” facebook=”true” twitter=”true” google_plus=”true” linkedin=”true” pinterest=”true” reddit=”true” email=”true”]

[content_band bg_color=”#e4e4e4″ border=”all”] [container] [custom_headline style=”margin: 0;” type=”center” level=”h4″ looks_like=”h4″ accent=”true”]Δείτε ακόμα στο Cineramen[/custom_headline] [/container] [/content_band]

[recent_posts count=”1″ orientation=”horizontal” category=”kritikes”] [recent_posts count=”1″ no_image=”true” orientation=”vertical” category=”trailers” offset=”2″ ]

[recent_posts count=”1″ category=”afierwmata” no_image=”true”]

[recent_posts count=”1″ category=”themata” no_image=”true”]

[recent_posts count=”1″ category=”eidiseis” no_image=”true”]

 

Νίκος Δρίβας
Νίκος Δρίβαςhttps://www.cineramen.gr
Δημιουργός και συντάκτης του Cineramen αλλά κυρίως φανατικός του σινεμά.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΤΑΚΤΗ