Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Cineramen Rebranded Logo

Φανατικοί του κινηματογράφου με αγάπη για κριτικές, αφιερώματα και πρόσφατες ειδήσεις από το χώρο της μεγάλης και της μικρής οθόνης, αλλά και από τον κόσμο των videogames. 🎥🍿👾

ΑρχικήΘέματαΤο παρασκήνιο από την σπουδαία ταινία Heat

Το παρασκήνιο από την σπουδαία ταινία Heat

Βαθμολόγησε το άρθρο
[Total: 0 Average: 0]
Βαθμολόγησε το άρθρο
[Total: 0 Average: 0]

[line]

[dropcap]Τ[/dropcap]ο Heat αποτελεί μια από τις αγαπημένες μας ταινίες και δεν χωράει αμφιβολία πως είναι από τις κορυφαίες όλων των εποχών. Ωστόσο, μόνο εύκολη δεν ήταν η μεταφορά του στην μεγάλη οθόνη.

 

Φυσικά δεν ήταν τόσο εύκολα όλα για την μεταφορά στην μεγάλη οθόνη, αλλά η σκηνή του εστιατορίου από την συγκεκριμένη μεταφορά, είναι πραγματικά ένα από τα πιο απολαυστικά κομμάτια μιας αριστουργηματικής ταινίας.

Έτσι λοιπόν για πρώτη φορά στον κινηματογράφο το 1995 συναντήθηκαν στη μεγάλη οθόνη οι Al Pacino και Robert De Niro (στα Godfather δεν ήταν επίσημα, μιας και βρισκόντουσαν σε άλλη εποχή) σε μια τιτανομαχία που άφησε εποχή.

H σκηνή στο εστιατόριο έμελλε να είναι ιστορική ενώ όχι απλά οι δυο ηθοποιοί δεν την είχαν καν προετοιμάσει, αλλά αυτοσχεδίαζαν μάλιστα εκείνη την ώρα. Ο χώρος που γυρίστηκε ήταν το Kate Mantilini, το οποίο όταν έκλεισε έγινε auction για το περίφημο τραπέζι, που πουλήθηκε αδρά.

To παρασκήνιο από την ταινία

  • Για να κάνει πιο ρεαλιστική την σκηνή της επίθεσης στην ληστεία τράπεζας, ο Μάικλ Μαν είχε τοποθετήσει προσεκτικά μικρόφωνα γύρω από το σετ, έτσι ώστε ο ήχος να μπορεί να καταγραφεί ζωντανά.
  • Η σκηνή του δείπνου στο «Heat» ήταν η πρώτη φορά που ο Πατσίνο και ο Ντε Νίρο μοιράστηκαν μαζί την οθόνη. Αυτό ήταν ένα τεράστιο σημείο πώλησης για την ταινία, καθώς αυτοί ήταν δύο από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς στον κόσμο. Αυτό έχει οδηγήσει σε κάποιες φήμες για τη σκηνή. Πολλοί θα πουν ότι είχαν εξουσιοδοτήσει συμβατικά να έχουν τον ίδιο αριθμό γραμμών ή λέξεων στη σκηνή τους μαζί. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι συμφωνήθηκε κάτι τετοιο..
  • Σε μια συνέντευξη με τον Al Pacino στο DVD Special Edition, ο Pacino αποκάλυψε ότι για τη σκηνή στο εστιατόριο ο Robert De Niro θεώρησε δεν έπρεπε να γίνουν πρόβες. Ο Μάικλ Μαν συμφώνησε και γύρισε τη σκηνή χωρίς πρόβες.
  • Ο χαρακτήρας του Vincent Hanna βασίζεται στον Chuck Adamson, έναν αστυνομικό με έδρα το Σικάγο. Ο Adamson πέρασε ένα σημαντικό κομμάτι της καριέρας του προσπαθώντας να εντοπίσει τον εγκληματία Neil McCauley. Στο σενάριο για το “Heat”, ο Mann δεν το έκρυψε αυτό, καθώς ο χαρακτήρας του De Niro είναι απλά ο Neil McCauley.
  • Ο Jon Voight αρχικά απέρριψε το ρόλο του Nate, λέγοντας στον Michael Mann ότι υπήρχαν αρκετοί ηθοποιοί που θα μπορούσαν να παίξουν καλύτερα τον ρόλο. Ο Μαν είπε στον Βόιτ ότι τον ήθελε για τον ρόλο, αφού πάντα ήθελε να συνεργαστεί μαζί του.
  • Ο Μάικλ Μαν επισκέφτηκε κρατούμενους στη φυλακή Φόλσομ μαζι με τον Ντε Νίρο, τον Κίλμερ και τον Τομ Σάιζμορ στην κρατική φυλακή Folsom για να μιλήσουν με πραγματικούς εγκληματίες και να επηρεάσουν τις ερμηνείες τους.
  • Στο καστ δόθηκε εκπαίδευση όπλων και τακτικής από τα πρώην μέλη της Βρετανικής Ειδικής Αεροπορικής Υπηρεσίας Andy McNab και Mick Gould.
  • Σύμφωνα με τον Danny Trejo, ο Val Kilmer (ο οποίος ακόμα γύριζε το Batman Forever (1995) τότε του είπε στο πλατό ότι μόλις είχε αρνηθεί μια πρόταση 40 εκατομμυρίων δολαρίων για να επαναλάβει τον ρόλο του Batman σε άλλη ταινία, επειδή δεν ήθελε να σπαταλήσει το ταλέντο του φορώντας μάσκα. Ο Trejo διασκέδασε πολύ με αυτό, επειδή ο ρόλος του Kilmer στο Heat απαιτούσε επίσης να φοράει μάσκα κατά τη διάρκεια των σκηνών της ληστείας.
  • Ενώ ερευνούσε τον ρόλο της, η Ashley Judd συνάντησε πολλές πρώην ιερόδουλες που έγιναν νοικοκυρές.
  • Ο Βαλ Κίλμερ δήλωσε ότι ο κύριος λόγος που επέλεξε να παίξει σε αυτή την ταινία ήταν για να μπορέσει να αποκαλεί τον Αλ Πατσίνο και τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο «Αλ και Μπομπ» στην υπόλοιπη ζωή του.
  • Ο σιδηροδρομικός σταθμός που εμφανίζεται στην αρχή της ταινίας είναι ο ίδιος σταθμός που εμφανίζεται στο τέλος του Collateral (2004), το οποίο σκηνοθέτησε επίσης ο Michael Mann.
  • Ο Τζόνι Ντεπ εξετάστηκε για τον ρόλο του Κρις Σιχέρλις, αλλά η τιμή που ζητούσε κρίθηκε πολύ υψηλή. Ο Michael Mann συνέχισε αργότερα και δούλεψε μαζί του στο Public Enemies (2009)
  • Ο Μελ Γκίμπσον και ο Χάρισον Φορντ εξετάστηκαν για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους των Βίνσεντ Χάνα και Νιλ ΜακΚόλεϊ.

ΠΗΓΗ

Aκολουθεί παρακάτω η άποψη μας

Ο Βίντσεντ Χάνα είναι αξιωματικός της αστυνομίας και η αποστολή του είναι να συλλάβει την σπείρα που έκανε μια αιματηρή ληστεία χρηματαποστολής. Αρχηγός της σπείρας είναι ο Νιλ ΜακΚόλεϊ και οι δυο τους δεν έχουν πολλά να χωρίσουν εκτός του ότι βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά του νόμου.

Aναμφίβολα, το Heat του Michael Mann είναι μια από τις καλύτερες αστυνομικές ταινίες όλων των εποχών. Δεν είναι μόνο η συνάντηση (ερμηνευτικών) “γιγάντων” μεταξύ των κολοσσών του Αμερικάνικου Σινεμά (Αλ Πατσίνο και Ρόμπερτ Ντε Νίρο), αλλά και η μαεστρική και αριστοτεχνική σκηνοθεσία του Michael Mann, ο οποίος επί 170 λεπτά “κεντάει”.

Ο Μann (Ali, Last of the Mohicans, Collaterall, κ.α.) καταφέρνει να πάρει ένα κοινότυπο θέμα και να φτιάξει ένα αριστούργημα και αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο. Αναπτύσσει εξαιρετικά τους χαρακτήρες και καταφέρνει να μην κάνει καρικατούρα κάποιο από τα δυο “μεγαθήρια” (χειρίζεται άριστα τις λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά και επίσης προσθέτει αριστοτεχνικά καλογυρισμένες σκηνές δράσης εκεί που πρέπει (μερικές εξ’ αυτών, όπως η σκηνή στο καφέ, είναι σκηνές ανθολογίας) και έτσι δένοντας αυτά τα δυο στοιχεία, ήταν αδύνατον για έναν σκηνοθέτη της κλάσης του να αποτύχει.

Για δεύτερη φορά μετά τον Nονό Νο2, βλέπουμε μαζί αυτούς τους δυο σπουδαίους ηθοποιούς (και μετέπειτα εμφανίστηκαν στο μέτριο Righteous Kill) σε διαφορετικούς ρόλους, με τον έναν να αποτελεί το alter ego του άλλου και όπως είναι φυσικό οι μεταξύ τους ερμηνευτικές μονομαχίες (κάτι που δεν υπήρχε τόσο στο Νονό) να αποτελούν κλασικές στιγμές του Αμερικάνικου ινηματογράφου. Όσον αφορά τις ερμηνείες αξίζει να σταθεί κανείς και στον πολύ καλό Βαλ Κίλμερ, ο οποίος καταφέρνει να πλησιάσει όσο μπορεί τους άλλους δυο ηθοποιούς.

Αν μη τι άλλο μια κλασική ταινία, η οποία δίνει άλλη διάσταση στην έννοια “κλέφτη-αστυνόμου” και παρά τα 170 της λεπτά δεν κάνει τον θεατή να βαρεθεί ούτε στιγμή. Μια ταινία, που είναι δεδομένο ότι θα ικανοποιήσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό θεατή και ταυτόχρονα προσφέρεται για όλους. Στήνεται μαεστρικά από την αρχή μέχρι το τέλος με αποκορύφωμα το εξαιρετικό της φινάλε. Μερικές φορές με ένα τόσο απλό θέμα μπορούν να φτιαχτούν αριστουργήματα και το Heat χωρίς αμφιβολία ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία.

[author title=”Cineramen” author_id=””]

[share title=”Share” facebook=”true” twitter=”true” google_plus=”true” linkedin=”true” pinterest=”true” reddit=”true” email=”true”]

[content_band bg_color=”#e4e4e4″ border=”all”] [container] [custom_headline style=”margin: 0;” type=”center” level=”h4″ looks_like=”h4″ accent=”true”]Δείτε ακόμα στο Cineramen[/custom_headline] [/container] [/content_band]

[recent_posts count=”1″ orientation=”horizontal” category=”kritikes”] [recent_posts count=”1″ no_image=”true” orientation=”vertical” category=”trailers” offset=”2″ ]

[recent_posts count=”1″ category=”afierwmata” no_image=”true”]

[recent_posts count=”1″ category=”themata” no_image=”true”]

[recent_posts count=”1″ category=”eidiseis” no_image=”true”]

 

Νίκος Δρίβας
Νίκος Δρίβαςhttps://www.cineramen.gr
Δημιουργός και συντάκτης του Cineramen αλλά κυρίως φανατικός του σινεμά.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΤΑΚΤΗ