To παράπονο που έχει η Άννα Φόνσου

0
178
Βαθμολόγησε το άρθρο

Στο περιοδικό Λοιπόν και στη Μαρία Σοφιανού παραχώρησε συνέντευξη η Άννα Φόνσου και ανέφερε τα εξής:

 

  • Κάνατε την καριέρα που ονειρευτήκατε;

Γενικά να ξέρεις είμαι ντροπαλή. Όταν έρχονται και μου λένε μεγάλα λόγια θαυμασμού κλπ, ντρέπομαι και αλλάζω κουβέντα. Είμαι πολύ ευτυχισμένη, γιατί σε όλη μου την καριέρα δεν χρειάστηκε να χτυπήσω πόρτες ή να ζητήσω δουλειά. Στο μόνο θέατρο που έχω πάει, έχω κάνει αίτηση και δεν με έχουμε πάρει, είναι το Εθνικό. Ούτε στην Επίδαυρο έχω παίξει ποτέ, αλλά εκεί δεν θέλω πια να παίξω. Έχω μεγάλο παράπονο που δεν έχω παίξει στο Εθνικό θέατρο. Αν δεν ήμουν καλή ηθοποιός, δεν θα με ένοιαζε, αλλά έχω κάνει τόσα πολλά πράγματα στην πορεία μου. Το θέμα είναι ότι πια δεν με σκέφτονται για να με πάρουν σε δουλειές, γιατί θεωρούν ότι έχω αφοσιωθεί στο «Σπίτι του Ηθοποιού». Ωστόσο, εμένα το επάγγελμά μου είναι ηθοποιός και θέλω να δουλεύω.

  • Γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε καιρό να σας δούμε τηλεοπτικά;

Ακριβώς. Δεν μου έχει γίνει καμία τηλεοπτική πρόταση. Σαν με έχουν ξεχάσει. Μπορώ να υποδυθώ πάρα πολλούς ρόλους. Έχω κάνει μια πρόταση στο Mega για μια παραγωγή δική μας, με θέμα τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Θα δούμε αν θα το περάσουν.

Πληροφορίες για την ηθοποιό

Η Άννα Φόνσου (Καισαριανή, 6 Ιουλίου 1939) μεγάλωσε στην Τήνο, από όπου είναι και η καταγωγή της. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Δημήτρη Ροντήρη. Σπούδασε χορό με τη Ραλλού Μάνου και τραγούδι με την Πόπη Πετριόλη. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1956 με το θίασο της Κατερίνας και στον κινηματογράφο το 1957 στην ταινία Το παιδί του δρόμου. Το 1965, ίδρυσε το Προσκήνιο μαζί με τους Αλέξη Σολομό και Αιμίλιο Χουρμούζιο.

Στον κινηματογράφο έπαιξε σε δεκάδες ταινίες, σχεδόν αποκλειστικά πρωταγωνιστικούς ρόλους, τόσο σε δραματικές όσο και σε κωμωδίες μαζί με διάσημους κωμικούς όπως ο Θανάσης Βέγγος με τον οποίο συμπρωταγωνίστησε σε αρκετές ταινίες. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 έκανε και μια σειρά ερωτικών ταινιών, κυρίως με σκηνοθέτη τον Όμηρο Ευστρατιάδη, που σήμερα θεωρούνται καλτ.

Στην τηλεόραση πήρε μέρος σε διάφορες σειρές (Οι δυο ορφανές, Ρακοσυλλέκτες κ.ά.) και σε θεατρικά στην εκπομπή Το Θέατρο της Δευτέρας. Πρωταγωνίστησε στην Λυρική Σκηνή στην οπερέτα Οι Απάχηδες των Αθηνών, ενώ από το 2001 ανήκει στο δυναμικό του ΚΘΒΕ.

Στις βουλευτικές εκλογές του 1996 και του 2000 ήταν υποψήφια με το ΚΚΕ και στις βουλευτικές εκλογές του 2009 και του 2012 ήταν υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ στην Α’ Αθήνας.

Το 1997 ίδρυσε με δικό της κεφάλαιο το κοινωφελές ίδρυμα «Το σπίτι του Ηθοποιού» για τη φιλοξενία άπορων ηθοποιών, του οποίου αποτελεί ισόβια πρόεδρο. Κατά καιρούς ανεβάζει θεατρικές παραστάσεις τα έσοδα των οποίων διατίθενται επίσης στο «Σπίτι του Ηθοποιού». Την περίοδο 1998-2000 διετέλεσε πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

Το 2016 βραβεύτηκε με το βραβείο Νικολάου Καρόλου της Ακαδημίας Αθηνών για την κοινωνική της δράση σχετικά με το «Σπίτι του Ηθοποιού».

Υπήρξε παντρεμένη με τον θεατρικό επιχειρηματία και πολιτικό μηχανικό Κώστα Παλτόγλου, τον αρχιτέκτονα Νίκο Σοφιανό και το 1985 με τον τραγουδοποιό και μουσικοσυνθέτη Τάκη Μπουγά, μέχρι το 1993 που πήραν διαζύγιο. Χαρακτηριστικό της αγάπης τους υπήρξε το τραγούδι “Άννα” (πρώτη ερμηνεία Κώστας Καράλης) που γράφτηκε για την ίδια.

Φιλμογραφία

1957 Το παιδί του δρόμου Φρίξος Ηλιάδης Δραματική ★ Βασούλα / Μαρούλα
Ο Φανούρης και το σόι του Δημήτρης Ιωαννόπουλος Κωμωδία Ελενίτσα Σκαρβέτσου

1958 Το μυστικό της κατηγορουμένης Μαυρίκιος Νόβακ Δραματική ☆ Λίλα Διβέρη

1959 Το αγοροκόριτσο Ντίμης Δαδήρας Κωμωδία, αισθηματική ★ Αλέκα

1960 Τ’ αγόρι π’ αγαπώ Γιάννης Δαλιανίδης Κωμωδία, αισθηματική Λίζα
Ένας Δον Ζουάν για κλάματα ★ Τζίνη (Ιωάννα) Καλομοίρη

1961 Το έξυπνο πουλί Ορέστης Λάσκος Κωμωδία, αισθηματική ★ Φανή
Διαβόλου κάλτσα Γρηγόρης Γρηγορίου Κωμωδία, αισθηματική ★ Ρένα

1962 Οργή Βασίλης Γεωργιάδης Δραματική ★ Λιλή
Δέκα μέρες στο Παρίσι Ορέστης Λάσκος Κωμωδία ★ Αλέκα Ζέπα

1963 Αυτό το κάτι άλλο Γρηγόρης Γρηγορίου Κωμωδία, μιούζικαλ ★ Νανά (Αθανασία) Πεναρή

1964 Δίψα για ζωή Σωκράτης Καψάσκης Δραματική ★ Κατερίνα Νεγρεπόντη
Ο τελευταίος πειρασμός Σωκράτης Καψάσκης Δραματική ★ Νίνα

1965 Τα δίχτυα της ντροπής Ερρίκος Θαλασσινός Δραματική ★ Μαρία
Πικρή ζωή Σωκράτης Καψάσκης Δραματική ★ Μαρίνα
Περάστε την πρώτη του μηνός Σωκράτης Καψάσκης Κωμωδία ★ Άννα
Είναι ένας… τρελλός τρελλός Βέγγος Πάνος Γλυκοφρύδης Κωμωδία (cameo)

1966 Οι ένοχοι Κώστας Ασημακόπουλος Δραματική ★ Χριστίνα
Όλοι οι άνδρες είναι ίδιοι Αλέκος Σακελλάριος Κωμωδία ★ Καλλιόπη Μόσχου

1967 Νυμφίος ανύμφευτος Ορέστης Λάσκος Κωμωδία ★ Σούζη Μπάση
Η παιχνιδιάρα Χρήστος Κυριακόπουλος Κωμωδία ★ Καίτη Λορέντζου

1968 Η επιστροφή της Μήδειας Γιάννης Χριστοδούλου Δραματική Άρτεμις Δήμα

1969 Ποιος Θανάσης Θανάσης Βέγγος Κωμωδία ★ Στέλλα
Ο Στρατής παραστράτησε Κώστας Καραγιάννης Κωμωδία ★ Ντόρα Γαλάτη
Η κόμισσα της φάμπρικας Ντίμης Δαδήρας Κωμωδία ★ Έφη (Σοφία) Τεπεχερλή
Η δίκη ενός αθώου Κώστας Ασημακόπουλος Δραματική ★ Άννα

1970 Βλέπε: «Λουκιανός» Γιώργος Εμιρζάς Δραματική ★
Οι γενναίοι του Βορρά Κώστας Καραγιάννης Δραματική (χορεύτρια)
Ο απίθανος Ορέστης Λάσκος Κωμωδία ★ Νταίζη

1971 Ιδιωτική μου ζωή Όμηρος Ευστρατιάδης Αστυνομική, ερωτική[15] ★ Άννα
Ο αρχιψεύταρος Ερρίκος Θαλασσινός Κωμωδία ★ Δάφνη Πόρτερ
Διακοπές στο Βιετνάμ Πάνος Γλυκοφρύδης Κωμωδία ★ Φρόσω Χατζηφάπα
Υπερήφανοι αετοί Φίλιππας Φυλακτός Περιπέτεια[16] ★

1972 Πρόκλησις Όμηρος Ευστρατιάδης Περιπέτεια, ερωτική[17] ★ Ισαβέλλα
Λυσιστράτη Γιώργος Ζερβουλάκος Κωμωδία ☆ Μυρίνη
Κυνηγημένοι ερασταί Όμηρος Ευστρατιάδης Περιπέτεια, ερωτική[18] ☆ Σαμάνθα
Πιο θερμή κι από τον ήλιο Όμηρος Ευστρατιάδης Δραματική, ερωτική[19] ★ Ελεάνα
Ο άγνωστος εκείνης της νύχτας Οδυσσέας Κωστελέτος Δραματική ☆ Ντιάνα

1973 Ο αποστάτης Φαίδων Γεωργίτσης Δραματική ★ Σούλα
Το κορίτσι και τ’ άλογο Βαγγέλης Σερντάρης Δραματική, ερωτική[20] ★ Τζούλια

1980 Βουλευτές και βουλευτίνες Νίκος Αβραμέας Κωμωδία ★ Καίτη
Καθένας με την τρέλλα του Γιώργος Λαζαρίδης Κωμωδία Άννα

1987 Ο κλοιός Κώστας Κουτσομύτης Περιπέτεια, κοινωνική, πολιτική[21] Μαίρη

1991 Παράθυρο στη θάλασσα Μαρία Ηλιού Δραματική ★

1996 Νέα τάξη Κώστας Μεγαπάνος Δραματική ★

1997 Αύριο θα ξέρουμε. Dharma Blue Bums Ανδρέας Θωμόπουλος Δραματική ☆ Σωσώ

2002 Μπαλάντα στο χαμένο σεληνόφως Νίκος Ξυθάλης Δραματική ★
Υπόμνημα: ★ = α’ γυναικείος ρόλος, ☆ = β’ γυναικείος ρόλος

Σειρές

1987 Η συμμορία Μαίρης ΕΤ2
1989 Κομμάτια και θρύψαλα ΕΤ2
1991 Οι δυο ορφανές ΑΝΤ1
1992 Οι άθλιοι ΑΝΤ1
1994 Ρακοσυλλέκτες ΕΤ1
2007 Ιστορίες από την απέναντι όχθη ΑΝΤ1

Cineramen

Νίκος Δρίβας

Facebook Twitter Google+

Δημιουργός και συντάκτης του www.cineramen.gr αλλά κυρίως φανατικός του σινεμά

Share

Δείτε ακόμα στο Cineramen

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.