Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Cineramen Rebranded Logo

Φανατικοί του κινηματογράφου με αγάπη για κριτικές, αφιερώματα και πρόσφατες ειδήσεις από το χώρο της μεγάλης και της μικρής οθόνης, αλλά και από τον κόσμο των videogames. 🎥🍿👾

ΑρχικήΤαινίεςΚοινωνικέςThe Fault In Our Stars - Κριτική ταινίας

The Fault In Our Stars – Κριτική ταινίας

Βαθμολόγησε το άρθρο
[Total: 5 Average: 4.2]
Βαθμολόγησε το άρθρο
[Total: 5 Average: 4.2]

[line]

Διάρκεια: 125′

Πρωταγωνιστούν: Shailene Woodley, Ansel Elgort, Nat Wolff, κ.α.

Δύο ασυνήθιστοι έφηβοι, η Χέιζελ (Σαϊλίν Γούντλι, “Divergent”, “The Descendants”) και ο Γκας (Άνσελ Έλγκορτ, “Divergent”, “Carrie”), βλέπουν τη ζωή με διαφορετική ματιά. Είναι ιδιαίτερα ευφυείς, δεν τους αρέσει να ακολουθούν συμβατικές μεθόδους και έχουν δημιουργήσει μία σχέση που θα τους συνεπάρει – όπως και μας – σε ένα αξέχαστο ταξίδι. Η σχέση αυτή είναι το μεγαλύτερο θαύμα, δεδομένου ότι γνωρίστηκαν και ερωτεύτηκαν σε μια ομάδα υποστήριξης καρκινοπαθών.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 3,5 / 5

Τα εφηβικά και ρομαντικά μυθιστορήματα βρίσκονται σε έξαρση το τελευταίο διάστημα, με το Twilight να κάνει την δυναμική αρχή και τα υπόλοιπα να ακολουθούν. Εκεί που περιμένεις ακόμα ένα γλυκανάλατο παραμυθάκι, το Fault In Our Stars έρχεται να σε διαψεύσει πανηγυρικά.

Εντάξει μπορεί μέχρι ένα σημείο να είναι γλυκανάλατο και σε κάποια άλλα δακρύβρεχτο, αλλά είναι αδύνατον να μην σε συγκινήσει ή να σε αφήσει αμέτοχο η ιστορία των δυο αυτών πιτσιρικάδων. Σε μερικές στιγμές, ίσως θα λέγαμε ότι είναι παράδειγμα προς μίμηση για όσους θέλουν να μεταφέρουν ένα βιβλίο στον κινηματογράφο.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Το πρώτο μέρος της ταινίας είναι αρκετά ανάλαφρο, αστείο ανά στιγμές και ενδεχομένως να αγγίζει τα όρια της pop αισθητικής. Δίνοντας όλο τον χρόνο που χρειάζεται στους δυο καταπληκτικούς πρωταγωνιστές, η ταινία μας παρουσιάζει τα προβλήματα των δυο νεαρών μέσα από διασκεδαστικούς διαλόγους και όμορφα γυρισμένες σκηνές, πιστοποιώντας την εξαιρετική χημεία του διδύμου.

Μπορεί ανά ελάχιστα διαστήματα, να σε ωθεί να συγκινηθείς και να γελάσεις, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν το κάνει με το ζόρι. Απαξ και συμπαθήσεις το πρωταγωνιστικό δίδυμο (κάτι το οποίο είναι δεδομένο), είναι αδύνατον να μην ταυτιστείς μαζί τους και η εξέλιξη της ιστορίας πραγματικά είναι καθηλωτική.

Το δεύτερο μέρος είναι πιο σοβαρό από το πρώτο και πιο στιβαρό σεναριακά και το κλειδί της είναι ότι καταφέρνει να μετατρέψει τις αδυναμίες της σε πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα μπορεί να θεωρήσεις ότι θέλει να χειραγωγήσει συναισθήματα ή σε μερικά σημεία να παραγίνεται μελό, όμως αν το καλοσκεφτείς η ίδια η εξέλιξη της ιστορίας σε ωθεί εκεί χωρίς να κάνει κάτι ο σκηνοθέτης που μπορεί να θεωρηθεί μελό.

Οι δυο πιτσιρικάδες (τους περιμένουμε στο μέλλον να εξελιχθούν σε μεγάλα ταλέντα), αναμφίβολα κλέβουν την παράσταση με την εκπληκτική Shailene Woodley να κλέβει την παράσταση, χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι υστερεί ο Ansel Elgort. Πολλές φορές οι δυο τους κρατάνε όλη την ταινία και σίγουρα η ιστορία τους είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Οι δεύτεροι ρόλοι είναι κάπως διακοσμητικοί, ωστόσο δεν τους λες και αρνητικούς τους Laura Dern και Willem Dafoe (o τελευταίος κάπου το παρακάνει, αλλά είναι οκ).

Μια ταινία πολύ αισιόδοξη σε γενικές γραμμές με μερικές “πινελιές” που σε προσγειώνουν απότομα αλλά σίγουρα είναι απαραίτητες αν δούμε φυσικά και την θεματολογία. Η ενδιαφέρουσα ανάπτυξη χαρακτήρων, οι δυνατοί διάλογοι και γενικότερα η εξαίσια σκηνοθεσία είναι αυτά που κρατάνε μια ιστορία που μπορούσε να ξεφύγει σε πολύ καλά κινηματογραφικά πλαίσια. Το θετικό της ταινίας είναι ότι καταφέρνει να κοντρολάρει τα (όχι και πολλά) μειονεκτήματα της.

Από τις λίγες φορές που το είδος της εφηβικής λογοτεχνίας, καταφέρνει να αγγίξει όλες τις ηλικίες. Γιατί δεν είναι αναγκαίο σε μια ταινία μπορεί να υπάρχουν πομπώδεις διάλογοι, διδακτισμοί και γενικότερα υπερβολές για να κάνεις κάτι αρεστό, αλλά συν τοις άλλοις χρειάζονται πολύ πιο απλά πράγματα. Και το Fault In Our Stars σε μεγάλο βαθμό, τα έχει.

[line]

[author title=”Cineramen” author_id=””]

[share title=”Share” facebook=”true” twitter=”true” google_plus=”true” linkedin=”true” pinterest=”true” reddit=”true” email=”true”]

[content_band bg_color=”#e4e4e4″ border=”all”] [container] [custom_headline style=”margin: 0;” type=”center” level=”h4″ looks_like=”h4″ accent=”true”]Δείτε ακόμα στο Cineramen[/custom_headline] [/container] [/content_band]

[recent_posts count=”1″ orientation=”horizontal” category=”kritikes”] [recent_posts count=”1″ no_image=”true” orientation=”vertical” category=”trailers” offset=”2″ ]

[recent_posts count=”1″ category=”afierwmata” no_image=”true”]

[recent_posts count=”1″ category=”themata” no_image=”true”]

[recent_posts count=”1″ category=”eidiseis” no_image=”true”]

 

Νίκος Δρίβας
Νίκος Δρίβαςhttps://www.cineramen.gr
Δημιουργός και συντάκτης του Cineramen αλλά κυρίως φανατικός του σινεμά.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΤΑΚΤΗ