Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Cineramen Rebranded Logo

Φανατικοί του κινηματογράφου με αγάπη για κριτικές, αφιερώματα και πρόσφατες ειδήσεις από το χώρο της μεγάλης και της μικρής οθόνης, αλλά και από τον κόσμο των videogames. 🎥🍿👾

ΑρχικήΚριτικέςThe Dark Knight Rises (4 / 5)

The Dark Knight Rises (4 / 5)

Βαθμολόγησε το άρθρο
[Total: 4 Average: 3.5]
Βαθμολόγησε το άρθρο
[Total: 4 Average: 3.5]

[line]

Διάρκεια: 164′
Πρωταγωνιστούν: Christian Bale, Ann Hathaway, Tom Hardy, Michael Cane, κ.α.

Οκτώ χρόνια μετά το θάνατο του διπρόσωπου Harvey Dent και την καταστροφική δράση του Joker, η Gotham έχει πλέον βρει τη γαλήνη, χάρη στη φήμη του ηρωικού εισαγγελέα, την οποία ο Batman φρόντισε να προστατέψει αναλαμβάνοντας όλο το ανάθεμα για τις δολοφονίες που εκείνος διέπραξε ως Two-Face. Ωστόσο, σύντομα μία νέα, ασύγκριτα πιο εφιαλτική απειλή αναδύεται για την πόλη και ακούει στο όνομα Bane. Η αινιγματική Selina Kyle προειδοποιεί τον Bruce Wayne για το κακό που έρχεται, καθώς το alter-ego της περιμένει τον Batman να επανεμφανιστεί. Έτσι, παρότι οι αστυνομικές Αρχές κλιμακώνουν τις επιχειρήσεις τους σε μία απέλπιδα προσπάθεια να αναχαιτίσουν τον Bane, ο Wayne καλείται να φορέσει και πάλι τη στολή του Batman προκειμένου να αντιμετωπίσει έναν εξίσου ευφυή με εκείνον αντίπαλο.

To πολυαναμενόμενο φινάλε της εξαιρετικής τριλογίας του Νόλαν, επιτέλους είναι εδώ! Το υπερφιλόδοξο σχέδιο (που ξεκίνησε ο Νόλαν το 2005) κλείνει εδω πέρα, όπως του αρμόζει με απόλυτη επιτυχία σε μια αξέχαστη τριλογία. Είναι εντυπωσιακό, αν το σκεφτεί κανείς αυτό που έχει κάνει ο Nolan. Πήρε ένα franchise διαλυμένο (ας είναι καλά ο Joel Schumacher με τα σχετικά αδιάφορα Batman Forever και Batman and Robin), του προσέδωσε κύρος και έκανε τον Batman πιο γήινο και εντυπωσιακό παράλληλα.

Στα του Dark Knight Rises τώρα, η ταινία είναι ότι περιμένει να δεί κανείς σε μεγάλο βαθμό. Ξεκινάει με μια εντυπωσιακή εναέρια σκηνή απόδρασης του Bane (όποιος έχει δεί το 7λεπτο prologue που είχε βγεί πριν μερικούς μήνες καταλαβαίνει για τι μιλάμε) και σταδιακά μεταφέρεται στον Bruce Wayne και τις επιδράσεις που έχει ο Bane πάνω σε αυτόν, είτε σε σωματικό, είτε σε πνευματικό επίπεδο.

Ο καινούργιος villain Bane (πολύ καλός ο Τom Hardy σε ένα δύσκολο ρόλο) “βάζει δύσκολα” στον Batman και στον Wayne, με διαφορά στον πιο δύσκολο κακό που έχει αντιμετωπίσει ο μασκοφόρος ήρωας σε όλες του τις ταινίες. Μπορεί να είναι οριακά κατώτερος ερμηνευτικά από τον εξαιρετικό Joker του Heath Ledger, ωστόσο η σωματική του δομή και η απειλητική του μάσκα, προδιαθέτουν έναν  δυσκολοκατάβλητο αντίπαλο απ’ όλες τις πλευρές.

Το TDKR εστιάζει περισσότερο από τις άλλες δυο ταινίες στον άνθρωπο Bruce Wayne, παρά στον μασκοφόρο Batman. Yπάρχουν αρκετές μελαγχολικές και σκοτεινές στιγμές στην ταινία, που αμφιβάλλεις αν βλέπεις τον ανίκητο Σκοτεινό ήρωα που λάτρεψαμε και αυτό είναι μεγάλη μαγκιά του Νolan, ο οποίος για ακόμα μια φορά δεν ακολούθησε την πεπατημένη και με την βοήθεια του Christian Bale, παρουσίασε έναν εντελώς διαφορετικό Batman.

Είναι τόσα πολλά που μπορεί να πεί κανείς για το TDKR, ωστόσο σε καμια μα καμία περίπτωση δεν θέλω να κάνω spoilers. Γενικά, υπάρχει ισορροπία μεταξύ της δράσης και της πλοκής με ιδιαίτερη έμφαση στους χαρακτήρες φυσικά, οι οποίοι σε κανένα σημείο δεν παραμελούνται. Οι σκηνές μαχης μεταξύ Batman και Bane είναι καλογυρισμένες και άρτια χορογραφημένες, ενώ αυτές των καταδιώξεων και των καταστροφών είναι εξίσου εντυπωσιακές. Γενικά η εξαιρετική δουλειά του Nolan και της παραγωγής είναι παραπάνω από εμφανής. Η τρίτη πράξη (περίπου η τελευταία ώρα) είναι εξαιρετικά δομημένη με την κορύφωση της δράσης και 2-3 ανατροπές έρχονται σαν κερασάκι στην τούρτα σε ένα μεγαλοπρεπέστατο φινάλε.

Tώρα, όσον αφορά τις ερμηνείες, εκτός του Bane (που αναμενόμενα κλέβει την παράσταση), υπάρχουν και αρκετοί άλλοι καινούργιοι χαρακτήρες στο κάστ του Dark Knight Rises. Έχουμε καταρχήν, την Catwoman (σε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση από αυτήν του Τim Burton με την Michelle Pheifer), την οποία υποδύεται ικανοποιητικά η Ann Hathaway (δεν μου αρέσει ιδιαίτερα ούτε σαν γυναίκα, ούτε σαν ηθοποιός να πώ την αλήθεια, αλλά εδώ καταφέρνει και να δώσει μια καλή ερμηνεία και να γίνει sexy) παίζοντας κρίσιμο ρόλο στις εξελίξεις που διαδραματίζονται.

Ο Joseph Gordon-Levitt είναι εξίσου καλός στον ρόλο του θαρραλέου αστυνομικού Blake, ενώ σημαντικό ρόλο έχει και η Marion Cotilliard στον ρόλο της Miranda Tate σε μια ακόμα πολύ καλή ερμηνεία από αυτή τη σπουδαία ηθοποιό. Μεγαλύτερο ρόλο από τις προηγούμενες ταινίες έχει ο Gary Oldman, ο οποίος φυσικά παίζει σε αυτόματο πιλότο, όπως φυσικά και οι Morgan Freeman και Michael Caine (o oποίος σε κάποιο σημείο έχει έναν εκπληκτικό μονόλογο), που ότι ρόλο και να παίξουν, απλά τους χαζεύεις με θαυμασμό.

Το TDKR, προσωπικά τουλάχιστον, το θεωρώ ίσως το ιδανικό φινάλε σε μια φανταστική τριλογία, από τις καλύτερες που έχουν δεί ποτέ την μεγάλη οθόνη. Η ταινία διαρκεί γύρω στις 2,5 ώρες γεμάτες, ωστόσο σε κανένα της σημείο δεν κάνει κοιλιά και το ενδιαφέρον του θεατή κρατιέται αμείωτο. Τούτη εδώ η ταινία ίσως να είναι οριακά κατώτερη (για ένα κλικ) από το Dark Knight, αλλά δεν παύει να είναι μια εξαιρετικά φροντισμένη παραγωγή με αριστοτεχνική σκηνοθεσία, πολύ καλές ερμηνείες και γενικότερα ένα κλείσιμο ιδανικό, για μια αριστουργηματική, σχεδόν αψεγάδιαστη τριλογία που θα μνημονεύεται για χρόνια.

[line]

[author title=”Cineramen” author_id=””]

[share title=”Share” facebook=”true” twitter=”true” google_plus=”true” linkedin=”true” pinterest=”true” reddit=”true” email=”true”]

[content_band bg_color=”#e4e4e4″ border=”all”] [container] [custom_headline style=”margin: 0;” type=”center” level=”h4″ looks_like=”h4″ accent=”true”]Δείτε ακόμα στο Cineramen[/custom_headline] [/container] [/content_band]

[recent_posts count=”1″ orientation=”horizontal” category=”kritikes”] [recent_posts count=”1″ no_image=”true” orientation=”vertical” category=”trailers” offset=”2″ ]

[recent_posts count=”1″ category=”afierwmata” no_image=”true”]

[recent_posts count=”1″ category=”themata” no_image=”true”]

[recent_posts count=”1″ category=”eidiseis” no_image=”true”]

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Νίκος Δρίβας
Νίκος Δρίβαςhttps://www.cineramen.gr
Δημιουργός και συντάκτης του Cineramen αλλά κυρίως φανατικός του σινεμά.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Θα διαφωνησω οσο αφορα την κριτικη σου σχετικα με το TDKR.
    1) Προσωπικα θεωρω την υποθεση “τραβηγμενη απο τα μαλλια”,
    2) την αταλαντη Ann Hathanway περιττη και μαυρη σελιδα στην τριλογια και επισης ειναι η πιο ανεραστη Catwoman ενω θα επρεπε να στεκεται στο υψος του γοητευτικου Christian Bale (το αντιθετο δηλαδη που συνεβει με το Batman Returns μεταξυ της θεας Michel Pfeifer -προσκυνω- και του αλλου Batman -που τον Πινόκιο να εβαζες να παιξει θα ηταν λιγοτερο “ξυλινος” απο αυτον).
    3) Στα της ταινίας τωρα θεωρω ότι εκανε κοιλια στη μεση οταν δεν βλεπαμε τον Bale να προσπαθει να αναρρωσει και
    4) οτι εχει πολλά κενα οσο αφορα την ρεαλιστικοτητα των γεγονοτων. Για παραδειγμα χιλιαδες αστυνομικοί μεσα στον χειμωνα ειναι κλεισμενοι στους υπονόμους για 6 μηνες. FAIL
    Απουσία στρατού και κρατους για αυτους τους 6 μηνες. FAIL
    Αποκλεισμένη μια πολη εκατομμυριων κατοικων απο καθε ειδους προμηθεια, μεταφορα και επικοινωνια για 6 μηνες. FAIL.
    Και ολα αυτα γιατι επρεπε πρωτα γιανει πρωτα η μέση του Νυχτεριδανθρωπου.
    5) Κουραστικο στορυ, κλισε (καταστροφη του κοσμου αν δεν επεμβει ο ηρωας στα τελευταια λεπτα)
    Καμία σχεση με την οσκαρικη 2η ταινια του Nolan για τους παραπανω τεσσερις λόγους και προσωπικα παλι την θεωρω “αμερικανια” με σκοτεινη ατμοσφαιρα και ωραια εφε που επαναπαυθηκε στις δαφνες των δυο πρωτων εξαιρετικων ταινιων.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΤΑΚΤΗ