Ταινίες που μπορεί να έχετε ξεχάσει: O θάνατος σου η ζωή μου (2010)

0
148
Βαθμολόγησε το άρθρο
[Total: 0 Average: 0]

Υπάρχουν μερικές ταινίες που μπορεί να μην θυμάστε (και εμείς μαζί για αρκετές) πως έχουν κυκλοφορήσει. Στην νέα στήλη που κάνουμε, θα ασχολούμαστε με παραγωγές, είτε εντελώς άγνωστές, είτε λιγότερο γνωστές αλλά “ξεχασμένες”.

 

Είναι μερικές ταινίες που σίγουρα έχουν περάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και δεδομένα δεν… στιγμάτισαν τους θεατές. Η ταινία O θάνατος σου η ζωή μου ανήκει σε αυτή την κατηγορία εκείνων που μπορεί να μην σου μένουν τόσο στο μυαλό, ωστόσο αναμφίβολα είναι αξιοπρεπέστατη.

Η υπόθεση: Ένα μέλος των Ταλιμπάν, που ζει στο Αφγανιστάν πιάνεται αιχμάλωτος από τους Αμερικανούς, αφού σκοτώνει τρεις στρατιώτες τους. Μεταφέρεται στην Ευρώπη για ανάκριση, αλλά κατορθώνει να αποδράσει και γίνεται δραπέτης σε μια ήπειρο, την οποία δεν γνωρίζει.

H κριτική που είχαμε γράψει

H Πολωνική σχολή (Πολάνσκι, Κισλόφσκι, Βάιντα και πολλοί άλλοι) είναι από τις πιο σπουδαίες που έχει βγάλει ο Παγκόσμιος κινηματογράφος. Ένας ακόμα συνεχιστής της σχολής αυτής είναι και ο Γέρζι Σκολιμόφσκι, που προ τριετίας είχε προκαλέσει αίσθηση με το “4 Νύχτες με την Άννα”.

Το Essential Killing κακά τα ψέματα είναι μια αρκετά δύσπεπτη ταινία. Δεν είναι για όλα τα γούστα και υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να την απορρίψει κανείς. Όλα αυτά όμως γίνονται μόνο εάν κάποιος δεν έχει αναλύσει εις βάθος το περιεχόμενο της. Ναι μεν είναι “δύσκολη” ταινία και χωρίς πολλούς διαλόγους, ωστόσο η κινηματογράφηση της και τα μηνύματα που προσπαθεί να περάσει είναι εξαιρετικά.

Σ’ όλη της την διάρκεια η ταινία ακολουθεί τον εξαιρετικό Βινσεντ Γκαλό, στην προσπάθεια του να παραμείνει ελεύθερος κάτω από το κυνήγι των Αμερικάνων, ξεπερνώντας παράλληλα και ¨ολα τα φυσικά εμποδια που προκύπτουν στην μετέπειτα πορεία.

Ο Σκολιμόσκι, έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα στην ταινία του. Ότι δεν μας εξηγεί τα κίνητρα του πρωταγωνιστή, ούτε πολιτικολογεί, κατατάσσοντας στον σε κάποια τρομοκρατική μορφή (για παράδειγμα στον πόλεμο του Ιράκ, που θα ήταν πολύ εύκολο να το κάνει). Έτσι μας παρουσιάζει έναν ήρωα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με προκατάληψη, ολομόναχο, με ελάχιστα αποθέματα ψυχικά και σωματικά σε ένα ανελέητο ανθρωποκυνηγητό.

Πραγματικά, ο Βινσεντ Γκαλό του απαράδεκτου Brown Bunny (μια από τις χειρότερες και πιο υπερτιμημένες ταινίες της τελευταίας δεκαετίας) είναι καταπληκτικός και αγνώριστος στον βασικό ρόλο. Και να φανταστεί κανείς ότι δεν αρθρώνει λέξη σε όλη την ταινία, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο, όπως έχουν τονίσει και μεγάλοι ηθοποιοί (μάλιστα ακόμα δυσκολότερο και από το να έχουν να αποστηθίσουν τόνους σελίδων, σύμφωνα με δηλώσεις τους).

To Essential Killing, δεν είναι η ταινία που θα φτιάξει την διάθεση του θεατή ή που θα τον ξεκουράσει το αντίθετο μάλιστα, ωστόσο αν κάποιος επιχειρήσει να την δεί και μπεί στο κλίμα της, έχει πολλά να κερδίσει. Όπως και να έχει, είναι μια ταινία διαφορετική από τις άλλες.

Cineramen

Νίκος Δρίβας

Facebook Twitter Google+

Δημιουργός και συντάκτης του www.cineramen.gr αλλά κυρίως φανατικός του σινεμά

Share

Δείτε ακόμα στο Cineramen

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.