Ποιο ήταν το κόστος της τριλογίας Hobbit;

0
1041
Βαθμολόγησε το άρθρο
[Total: 10 Average: 3.1]

Σίγουρα ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών και τώρα η τριλογία Hobbit έχουν κάνει τον Peter Jackson έναν από τους πιο πετυχημένους σκηνοθέτες όχι μόνο καλλιτεχνικά αλλά και εισπρακτικά, καθότι η αναλογία κόστους και εσόδων έχει θετικό δείκτη. Αφήνοντας πίσω την πρώτη του τριλογία, αυτή του Hobbit έχει ήδη βγάλει κοντά στα δυο δις παγκοσμίως και η τρίτη ταινία αναμένεται σε λίγο καιρό έκανε την τριλογία να ξεπεράσει το φάσμα των 3 δις. Ποιο ήταν το κόστος όμως;

 

Η Warner Bros ίδρυσε μια θυγατρική στην Νέα Ζηλανδία, η οποία “ανέλαβε” και τα έξοδα της τριλογίας, με τους υπολογισμούς να γίνονται γνωστοί τις τελευταίες μέρες. Λέγεται ότι το καθαρό κόστος της ταινίας ήταν 745 εκατομμύρια δολάρια, παρόλο που οι αρχικές προβλέψεις (το 2007 όταν και υπήρχαν σκέψεις να γυριστεί η τριλογία)έλεγαν για 150 ανά ταινία, τουτέστιν 450 εκατομμύρια συνολικό κόστος. Το γεγονός όμως αυτό, οφείλεται εν πολλοίς στο ότι γυρίστηκε και 3D και σε 48 frame per second (καινούργια επαναστατική σκηνοθετική μέθοδος), κάτι το οποίο αύξησε αρκετά το αρχικό κόστος της τριλογίας Hobbit.

Συν τοις άλλοις, ο Jackson τις γύρισε όλες μαζί για να γλυτώσει επιπλέον έξοδα, ενώ γλύτωσε και 122 εκ. από φόρους, για να μπορέσει η Νέα Ζηλανδία να γίνει πιο προσιτή και για άλλες παραγωγές. Ωστόσο, τα 412 εκ. που έπρεπε να δοθούν σε εφέ, προώθηση και άλλες ενέργειες σίγουρα δεν μπορούσαν να αποφευχθούν, όπως και κάποια άλλα έξοδα που προέκυψαν και ιδού τα 745 εκατομμύρια. Πάντως, αν κρίνουμε από τις εισπράξεις των δυο και δυνητικά της τρίτης ταινίας, δεν νομίζουμε να έχουν κάποιο θέμα στην Warner και τις υπόλοιπες εταιρείες, μιας και η ταινία μπορεί να θεωρηθεί ως κάτι παραπάνω από κερδοφόρα, άρα όλοι είναι ευχαριστημένοι μιας και ίσως βγάλει τα διπλάσια απ’ ότι κόστισε συνολικά (αν υπολογίσουμε και όλες τις υπόλοιπε προωθητικές ενέργειες).

Cineramen

Νίκος Δρίβας

Facebook Twitter Google+

Δημιουργός και συντάκτης του www.cineramen.gr αλλά κυρίως φανατικός του σινεμά

Share

Δείτε ακόμα στο Cineramen

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.