Οι αποκαλύψεις για την ταινία Ένας ήρωας με παντούφλες

0
4001
Βαθμολόγησε το άρθρο
[Total: 6 Average: 2.8]

Η ταινία Ένας ήρωας με παντούφλες είναι μια από τις πιο κλασικές όλων των εποχών στην Ελλάδα, προβλήθηκε το 1958 και μέσα από το ellinikoskinimatografos.gr σας μεταφέρουμε μερικές αποκαλύψεις.

 

1) Ήταν η τελευταία ταινία που πρωταγωνίστησε ο σπουδαίος ηθοποιός Βασίλης Λογοθετίδης που κατά την διάρκεια των γυρισμάτων είχε να αντιμετωπίσει και τα χρόνια προβλήματα με την καρδιά του που εκείνη την περίοδο τον είχαν καταβάλει αρκετά. Είναι άλλωστε εμφανή τα σημάδια της ασθένειας στο πρόσωπο και το σωμα του. Η εύθραυστη υγεία του ήταν και η αιτία να καθυστερήσει αρκετά η ολοκλήρωση της ταινίας, “Ένας ήρως με παντούφλες” με αποτέλεσμα να αλλάξει δύο φορές η προγραμματισμένη ημερομηνία για την πρεμιέρα της στους κινηματογράφους.

2) Υπήξε η σκέψη την κόρη του Στρατηγού Δεκαβάλλα να την υποδυθεί μια νεαρή ηθοποιός (Επικρατέστερη ήταν η Σμαρούλα Γιούλη). Όταν όμως το είπαν στον Βασίλη Λογοθετίδη εκείνος αντέδρασε έντονα σε βαθμό που τους απείλησε ότι θα αποχωρούσε ο ίδιος από την ταινία. Αφού ήθελε τον ρόλο αυτό να τον υποδυθεί όπως κι έγινε δηλαδή η αγαπημένη του Ίλυα Λιβυκού που λίγους μήνες πριν είχε κλείσει τα 38 της χρόνια. Ενώ η Νίτσα Τσαγανέα που υποδύθηκε την μαμά της ήταν μόνο 15 χρόνια μεγαλύτερη της.

3) Την ανιψιά του Βασίλη Λογοθετίδη και κόρη του Λαυρέντη Διανέλλου που κλέβει τον αρραβωνιαστικό της ξαδέρφης της υποδυεται η Σόνια Ζωίδου που με αυτον τον ρόλο πραγματοποιεί το ντεμπούτο της στην μεγάλη οθόνη.

4) Προκειμένου οι σκηνές των αποκαλυπτηρίων του αγάλματος να είναι ρεαλιστικές ο σκηνοθέτης Αλέκος Σακελλάριος ζήτησε την βοήθεια απλών ανθρώπων της γειτονιάς όπως και των μαθητών ενός δημοτικού σχολείου. Συνολικά συμμετείχαν πάνω από 1500 άτομα.

5) Στην πραγματικότητα το εσωτερικό του σπιτιού της ταινίας, “Ένας ήρως με παντούφλες” ήταν ένα καλοστημένο σκηνικό. Ενώ οι εξωτερικές σκηνές γυρίστηκαν στην Κυψέλη όπου για πολλά χρόνια έμενε ο Βασίλης Λογοθετίδης.

6). Εκείνη την περίοδο ο Αλέκος Σακελλάριος είχε προτείνει άλλα δύο σενάρια στον Βασίλη Λογοθετίδη, εκείνος όμως που γνώριζε την σοβαρότητα της κατάσταση της υγείας του δίχως άλλη σκέψη επέλεξε για το κύκνειο άσμα του στον κινηματογράφο τον Ήρωα παρόλο που ο συγκεκριμένος ρόλος δεν ήταν κωμικός όπως στις προηγούμενες ταινίες του.

7). Για πολλά χρόνια πριν κλείσει σε έναν τοίχο στο θεατρικό μουσείο υπήρχε κρεμασμένη μια σπάνια αφίσα από την ταινία με τον Βασίλη Λογοθετίδη ντυμένο ως Λάμπρο Δεκαβάλλα. Την είχε παραχωρήσει η σύζυγος του αείμνηστου Αλέκου Σακελλάριου, Τίνα.

Η ταινία αφηγείται τη ζωή του Λάμπρου Δεκαβάλα, ενός απόστρατου στρατηγού (Βασίλης Λογοθετίδης), που παρά τους αγώνες και τις θυσίες του για το έθνος ζει φτωχικά με την οικογένειά του. Το κυρίως μέρος της ταινίας εξιστορεί ότι μετά από τόσους αγώνες, τελικά το έθνος τον επαινεί, αφιερώνοντάς του ένα άγαλμα στην πλατεία που βρίσκεται έξω από το σπίτι του.

Η ταινία ξεκινάει με τον στρατηγό να παρακολουθεί μία παρτίδα σκάκι σε ένα καφενείο. Από τα πρώτα λεπτά της ταινίας, δείχνει πόσο αξιοσέβαστος είναι για τους πολίτες ο στρατηγός. Η σκληρή πραγματικότητα κάνει την εμφάνισή της ακριβώς στην επόμενη σκηνή, όταν η Ειρήνη, η γυναίκα του στρατηγού (Νίτσα Τσαγανέα), καλεί τον παλιατζή να ανέβει σπίτι της. Με κάθε τρόπο γίνεται γνωστό το ένδοξο παρελθόν του στρατηγού, τονίζοντας αυτή τη φορά τα παράσημά του. Η πραγματικότητα, όμως, επανέρχεται όταν η Ειρήνη δίνει στον παλιατζή τη στολή του, το ξίφος του και άλλα στρατιωτικά αντικείμενα, μέχρι που ο στρατηγός φτάνει στο σπίτι και το αποτρέπει. Μετά από μία συζήτηση διαρκείας με τη γυναίκα του, η ταινία αφηγείται την περηφάνια του στρατηγού καθώς και τα στρατιωτικά κατορθώματά του, σε αντίθεση με τη γυναίκα του, που σκέφτεται πιο πρακτικά, χωρίς να δείχνει τον ίδιο ενθουσιασμό με τον στρατηγό, του οποίου η σύνταξη είναι ελάχιστη. Κατόπιν η ιστορία οδηγείται και στην Πόπη, την κόρη του στρατηγού (Ίλυα Λιβυκού), της οποίας ο αρραβωνιαστικός, ο Κώστας (Βύρων Πάλλης), θέλει να ξενιτευτεί για να μπορέσει να τα βγάλει πέρα. Και τα προλογικά τελειώνουν, αφότου ο στρατηγός μάθει από τον ξάδελφό του, Απόστολο (Λαυρέντης Διανέλλος) έναν εύπορο άνθρωπο, ότι θα τους επισκεφτεί.

Ο Απόστολος αποκαλύπτει στον στρατηγό πως το έθνος θα τον τιμήσει, μετονομάζοντας την πλατεία έξω από το σπίτι του ως πλατεία Στρατηγού Λάμπρου Δεκαβάλα, τοποθετώντας και ένα άγαλμα στο κέντρο της, του στρατηγού. Η περηφάνια και η ηθική ικανοποίηση του στρατηγού είναι απεριόριστη. Στην πραγματικότητα, όμως, ο ξάδελφος έχει άλλους σκοπούς: Θέλει να εγκριθεί χρηματοδότηση για την κατασκευή αγάλματος του Δεκαβάλα, ώστε να μπορέσει, σε συνεργασία με τον Άγγελο Σταμούλη (Γιώργος Γαβριηλίδης), τον ιδιαίτερο του υπουργού (Περικλής Χριστοφορίδης), να καταχραστεί χρήματα από τη χρηματοδότηση. Στη συνέχεια φτάνει η ώρα της παρουσίασης του αγάλματος με την παρουσία του υπουργού. Στην ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, ο στρατηγός συγκινείται. Την ίδια στιγμή, όμως, η κόρη του στρατηγού μαθαίνει ότι ο αρραβωνιαστικός της είναι άπιστος και προικοθήρας. Μετά την παρουσίαση γίνεται τραπέζι στην οικία του στρατηγού, στο οποίο τελικά καταλήγουν μόνο ο στρατηγός και ο Σωτήρης Λυμπεριάδης (Βαγγέλης Πρωτοπαππάς), ο γλύπτης του αγάλματος.

Συζητώντας με τον γλύπτη, ο στρατηγός μαθαίνει το ποιόν του Απόστολου, ο οποίος έδωσε 5 χιλιάδες δραχμές στον γλύπτη ενώ τον έβαλε να υπογράψει για 20 χιλιάδες. Η δραματικότητα εντείνεται όταν η κόρη του παθαίνει σοκ μετά από την τελευταία συνάντηση με τον αρραβωνιαστικό της. Ο στρατηγός βάζει τα πράγματα στη θέση τους: λέει στον ξάδελφο του ότι δε θέλει καμία βοήθεια με ό,τι έχει συμβεί στην κόρη του και κατόπιν τον διώχνει κακήν κακώς. Το ίδιο πράττει με τον Κώστα, που έχει έρθει για να απολογηθεί. Στη συνέχεια διώχνει τις δύο γυναίκες που ήρθαν να πάρουν το σπαθί του το οποίο είχε κανονίσει ο ίδιος να δώσει σε μουσείο, αλλά αλλάζει γνώμη όταν μαθαίνει γιατί τον “τίμησε” το έθνος. Η ταινία τελειώνει με τον στρατηγό να μιλάει στο άγαλμά του και ζητώντας του έναν προβολέα, αφού στο σπίτι τους έχουν κόψει το ρεύμα.

Cineramen

Νίκος Δρίβας

Facebook Twitter Google+

Δημιουργός και συντάκτης του www.cineramen.gr αλλά κυρίως φανατικός του σινεμά

Share

Δείτε ακόμα στο Cineramen

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.