Ο Γιάννης Σμαραγδής ανακοίνωσε πως η ταινία για τον Καποδίστρια θα είναι η τελευταία του

0
1101
Βαθμολόγησε το άρθρο
[Total: 2 Average: 3]

Ο Γιάννης Σμαραγδής θέλει να ασχοληθεί με μια ακόμα προσωπικότητα και έτσι μετά τις ταινίες «Καβάφης», «El Greco» και την ταινία Καζαντζάκης, για την οποία είχαμε γράψει την γνώμη μας, ετοιμάζει κάτι καινούργιο.

 

Ο Έλληνας σκηνοθέτης λοιπόν μετά την συγκεκριμένη ταινία, τον Καβάφη, τον El Greco, τον Ιωάννη Βαρβάκη κάνει βιογραφία και για τον Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος θα μεταφερθεί στον κινηματογράφο. Mάλιστα ανακοίνωσε το τέλος από την σκηνοθεσία ο Γιάννης Σμαραγδής με την συγκεκριμένη ταινία.

Μιλώντας στον Γιώργο Κουβαρά στο ERTNews και την εκπομπή «Στο κέντρο» ανέφερε αρχικά για το γεγονός πως οι ταινίες του μπήκανε στο Netflix: «Δεν το περιμέναμε και όταν έστειλαν ένα μέιλ και ζήτησαν την ταινία “Ελ Γκρέκο”, νομίζαμε ότι ήταν ψεύτικο. Και ως εκ τούτου βάλαμε μια συνεργάτιδά μας να πάρει στο Netflix να το επιβεβαιώσει. Στείλαμε ένα μέιλ, τους είπαμε ότι είναι ταινία 16 χρόνων και γιατί τη θέλουν και είπαν “Γιατί είναι μια μεγάλη ταινία”».

Γενικά για τις ταινίες του: «Ο θεατής περιμένει όταν ξέρει ποιος το κάνει, εμένα εν προκειμένω, να δει όχι αυτό που φαίνεται, αλλά αυτό που δεν φαίνεται. Το κοινό έχει μια βάση. Περιμένουν να δουν από ποια γωνία θα το δεις αυτό. Τα πολλά εισιτήρια δεν με ενδιαφέρουν. Δεν το σκέφτομαι όταν κάνω μια ταινία. Τα έργα δεν ανήκουν σε εμένα αλλά στην πατρίδα. Είναι θαύμα ότι βρίσκω χρηματοδότηση για τις ταινίες».

Τέλος, δήλωσε: «Ξύπνησα ένα πρωί, ήταν η γυναίκα δίπλα μου και της αφηγήθηκα ό,τι είδα στον ύπνο μου. Είναι αυτό που είδαν οι θεατές. Μου είπε η γυναίκα μου να το γράψω και το έγραψα. Πήγα στον Αγγελόπουλο και του το είπα. Μου είπε αν το ήθελα για σινεμά ή τηλεόραση. Αυτό το φιλμ που στη βιβλιογραφία μου δεν το βάζουν, ενώ είναι η καλύτερή μου ταινία αυτή. Αυτό με έβαλε σε αυτή τη θεματολογία ενώ τότε ήμουν στις μόδες. Το οφείλω στην ΕΡΤ! Μόλις εμφανίστηκε, έλαμψε. Το κοινό είναι πάντα έτοιμο. Πρέπει τα έργα αυτά να δημιουργούν μια εσωτερική δόνηση για να παίξουν στην τηλεόραση. Είμαι 77 ετών και θέλω να πιστεύω πως ο “Καποδίστριας” θα είναι το τέλος μου ως σκηνοθέτης. Το καστ έχει επιλεχθεί αλλά μου λείπουν κάποια χρήματα. Τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο!».

Η ταινία αποτελεί μια συμπαραγωγή Ελλάδας, Ρωσίας, Ελβετίας, των χωρών δηλαδή όπου έδρασε ο μεγάλος διπλωμάτης και πολιτικός, ενώ τα γυρίσματα αναμένονται να ξεκινήσουν όταν χαλαρώσουν τα μέτρα λόγω της πανδημίας.

Ο σκηνοθέτης θα ασχοληθεί με την ιστορία του πρώτου Κυβερνήτη της ελεύθερης Ελλάδας, με πολλά από τα γυρίσματα να γίνονται στην Κέρκυρα. Ανέφερε πως θα ανοίξει αρχεία που δεν έχουν ανοίξει ποτέ, ενώ βρήκε ανθρώπους από την Κύπρο που θα χρηματοδοτήσουν την ταινία.

Παράλληλα πρωταγωνιστής θα είναι ο Μιχάλης Σαραντής, όπως έγινε γνωστό. Κύριο θέμα θα είναι ο ανεκπλήρωτος έρωτας με την Ρωξάνα Στούρτζα στην Αγία Πετρούπολη πριν γίνει υπουργός Εξωτερικών.

Τους Ελληνικούς ρόλους των Κολοκοτρώνη, Κουντουριώτη, Μαυρομιχάλη, Σπηλιάδη, Κανάρη, Μαυροκορδάτο κ.λπ. θα  ερμηνεύσουν διακεκριμένοι Έλληνες ηθοποιοί, ο Κωνσταντίνος Μπιμπής έρχεται σε ρόλο κλειδί και ο Ντένης Μακρής θα ερμηνεύσει τον Αλέξανδρο Στούρτζα.

Ρώσοι ηθοποιοί θα υποδυθούν τον Τσάρο Αλέξανδρο τον Α’, την Τσαρίνα Ελισάβετ, τον Τσάρο Νικόλαο τον Α’, τον μεγάλο Ρώσο ποιητή Αλέξανδρο Πούσκιν, καθώς και την Ρωξάνδρα Στούρτζα, την μεγάλη αγάπη του Καποδίστρια.

Επίσης, Ελβετοί ηθοποιοί θα υποδυθούν τους Ελβετούς φιλέλληνες. Τον ρόλο του τραπεζίτη και στενού φίλου του Καποδίστρια και ιδρυτή της Εθνικής Τράπεζας Γεώργιου Σταύρου θα υποδυθεί ένας ηθοποιός-έκπληξη.

Cineramen

Νίκος Δρίβας

Facebook Twitter Google+

Δημιουργός και συντάκτης του www.cineramen.gr αλλά κυρίως φανατικός του σινεμά

Share

Δείτε ακόμα στο Cineramen