Μην «τσιμπάτε» με το Netflix

0
907
Βαθμολόγησε το άρθρο
[Total: 0 Average: 0]

Aπατεώνες έχουν βάλει στο στόχαστρο τους συνδρομητές της ψηφιακής πλατφόρμας Netflix. Οι χρήστες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με οποιοδήποτε ηλεκτρονικό μήνυμα μπορεί να εμφανιστεί στο κινητό τους τηλέφωνο ή στο email τους.

 

Σύμφωνα το ρεπορτάζ του GrTimes.gr, εφόσον κάποιος ανοίξει το επίμαχο email και πατήσει τον σχετικό σύνδεσμο θα οδηγηθεί σε μια προσομοιωμένη αλλά ακριβή εικόνα της ψηφιακής πλατφόρμας, που ζητά από τον συνδρομητή είτε να ανανεώσει τα στοιχεία του, είτε να ανανεώσει τα στοιχεία πληρωμής.

Στην περίπτωση που ο συνδρομητής δεν καταλάβει αμέσως ότι πρόκειται για απόπειρα εξαπάτησης, τότε θα βρεθεί σε μια σελίδα όπου θα κληθεί να μοιραστεί προσωπικές πληροφορίες, όπως για παράδειγμα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού, κωδικούς και λοιπά.

Εάν ούτε και τότε ο συνδρομητής καταλάβει και συμπληρώσει τα κενά με τα στοιχεία του, τότε υπάρχει σοβαρή πιθανότητα εντός ολίγων ημερών να δει τα χρήματα του λογαριασμού του να εξαφανίζονται. Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής χιλιάδες τέτοια email έχουν φύγει προς συνδρομητές του Netflix.

Ανάλογη δραστηριότητα μπορεί να ακολουθηθεί και μέσω SMS στο κινητό τηλέφωνο του συνδρομητή, το οποίο μάλιστα αναφέρει πως το μήνυμα αυτό αποτελεί και την «τελευταία προειδοποίηση» προτού επιβληθούν περιορισμοί στον λογαριασμό του Netflix.

Στο ίδιο αυτό μήνυμα, δίνεται κι ένας ενεργός σύνδεσμος στον οποίο υποτίθεται πως ο χρήστης μπορεί να επικαιροποιήσει τα στοιχεία του. Σ’ αυτό το link είναι καλύτερο να μην κλικάρετε και διαγράψετε το μήνυμα.

Προειδοποιήσεις από το Netflix

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Κέντρο Βοήθειας της πλατφόρμας, εάν λάβετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ένα γραπτό μήνυμα (SMS) που σας ζητά το email, το τηλέφωνο, τον κωδικό πρόσβασης ή τον τρόπο πληρωμής του λογαριασμού σας στο Netflix, «πιθανότατα δεν προέρχεται από το Netflix. Δεν θα σας ζητήσουμε ποτέ να δώσετε προσωπικά στοιχεία σε μήνυμα κειμένου ή email. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Αριθμοί πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών
  • Στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού
  • Κωδικοί πρόσβασης Netflix
  • Δεν θα σας ζητήσουμε ποτέ πληρωμή μέσω προμηθευτή ή τοποθεσίας web 3ου μέρους. Αν το μήνυμα κειμένου ή το email συνδέεται με ένα URL το οποίο δεν αναγνωρίζετε, μην το πατήσετε ή μην κάνετε κλικ. Αν πατήσατε ή κάνατε κλικ, μην εισαγάγετε κανένα στοιχείο στην τοποθεσία web που άνοιξε».

Τι πρέπει να κάνω αν λάβω κάποιο ύποπτο email ή μήνυμα κειμένου;

  • Τα άτομα που προσπαθούν να σας εξαπατήσουν δεν μπορούν να λάβουν καμία πληροφορία για εσάς εκτός αν τους τη δώσετε. Επομένως μην κάνετε κλικ σε συνδέσεις από μηνύματα και μην απαντάτε.
  • Μην κάνετε κλικ σε οποιαδήποτε από τις συνδέσεις και μην ανοίξετε κανένα από τα συνημμένα του.
  • Προωθήστε το email στη διεύθυνση phishing@netflix.com.
  • Αν το email σας απορριφθεί όταν το προωθήσετε, σημαίνει ότι έχουμε ήδη λάβει ένα αντίγραφο του μηνύματος ηλεκτρονικού ψαρέματος. Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα παραπάνω εκτός από το να διαγράψετε το email η το μήνυμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.