Μemento (4 / 5)

2
3042
Βαθμολόγησε το άρθρο
[Total: 6 Average: 3.3]

Διάρκεια: 113′
Πρωταγωνιστούν: Guy Pearce, Carrie Anne Moss, Joe Pantoliano, κ.α.

Υστερα απο το θανατο της γυναικας του, ο πρωταγωνιστής ειναι αποφασισμενος να βρει τον δολοφονο και να τον σκοτωσει. Ομως τα πραγματα δεν ειναι τοσο απλα γι`αυτον καθως πασχει απο μια σπανια μορφη αμνησιας και τα μονα του οπλα ειναι οι σημειωσεις που κραταει και η φωτογραφικη του μηχανη.

Μερικά χρόνια πρίν την τριλογία του Batman και του Inception, ο διορατικός Κριστοφερ Νόλαν μας προσεφερε ένα αξέχαστο θρίλερ γεμάτο από γρίφους και αγωνία. Το Μemento δεν είναι ένα απλό θριλεράκι με μια συνηθισμένη πλοκη.

Είναι μια εγκεφαλική ταινία, που “στιβει” το μυαλό του θεατή από το πρώτο πλάνο μέχρι και το τελευταίο. Η σκηνοθεσία του Νόλαν είναι εξαιρετική και η πλοκή κρατά τον θεατή σε αγωνία, δίνοντας του στοιχεία, αλλά χωρίς να τον κάνουν να υποψιαστεί το φινάλε. Η εξαιρετική καινοτομία να γυρίσει την ταινία από το τέλος στην αρχή, αλλά και το γεγονός πως ο πρωταγωνιστής έχει ως μόνα του όπλα μια φωτογραφική μηχανή Polaroid και τα τατουάζ στο σώμα του, απογειώνουν το όλο εγχειρημα. Η δε εξαιρετική σκηνοθεσία και το στιβαρό μοντάζ κάνουν ακόμα πιο έντονη την σινεφιλική αυτή εμπειρία. To σενάριο είναι ένα από τα πιο έξυπνα που έχουμε δεί τα τελευταία χρόνια με διαφορά και με τον Guy Pearce στον πρωταγωνιστικό ρόλο να δίνει ίσως την ερμηνεία της ζωής του. Tα λόγια είναι λίγα για να περιγράψουν αυτή την εξαιρετικά δομημένη ταινία και αν θέλετε μια ταινία που θα σας αφήσει άφωνους και θα βάλει το μυαλό σας σε σκέψεις τότε το Memento είναι η ταινία σας.

 


Cineramen

Νίκος Δρίβας

Facebook Twitter Google+

Δημιουργός και συντάκτης του www.cineramen.gr αλλά κυρίως φανατικός του σινεμά

Share

Δείτε ακόμα στο Cineramen

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.