Κριτική για την ταινία “Η Άλλη Όψη Της Ελπίδας”

0
1830
Βαθμολόγησε το άρθρο
[Total: 0 Average: 0]

Πολλές φορές συναντάμε ταινίες, οι οποίες δεν είναι τόσο δημοφιλείς ή δεν είχαμε γενικότερα ακούσει καν για αυτές και είναι δεδομένο ότι θα τραβήξουν την προσοχή μας και μια από αυτές είναι το ιδιόμορφα γοητευτικό Η Άλλη Όψη Της Ελπίδας.

 

Ένας πωλητής ανδρικών πουκάμισων, εγκαταλείπει τη γυναίκα, το σπίτι και την εταιρεία του, κερδίζει ένα σεβαστό ποσό σε μια παρτίδα πόκερ και αγοράζει ένα εστιατόριο. Παράλληλα, δίνει δουλειά και βοηθά έναν Σύρο πρόσφυγα, κι έτσι δύο άντρες που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για διαφορετικούς λόγους, αλλάζουν μαζί τις ζωές τους.

Πραγματικά είναι μερικές ταινίες που δεν περιμένεις να σε εντυπωσιάσουν και φυσικά δεν προβάλλονται, όσο θα έπρεπε ειδικά στην Ελλάδα. Και ενώ υπάρχει μεν σημαντικό κοινό που τις παρακολουθεί και στηρίζει, εστιάζουμε σε πιο “εμπορικές” ταινίες.

Η ταινία Η Άλλη Όψη Της Ελπίδας είναι γυρισμένη με απλό τρόπο και ταυτόχρονα ανατρεπτικό τρόπο, με τον Άκι Καουρισμάκι (ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες εδώ και πολλά χρόνια) να εστιάζει στην καθημερινότητα των χαρακτήρων αλλά και σε μερικά επίκαιρα θέματα.

Φυσικά για μια ακόμα φορά ο σκηνοθέτης εστιάζει στον άνθρωπο και τα προβλήματα του, αλλά όπως λίγοι τα έχουν παρουσιάσει και χωρίς μεμψιμοιρίες και σκεπτικισμό και φυσικά πιάνει θέματα που… καίνει αλλά χωρίς λαϊκισμο δίνει μια άλλη οπτική.

Καταρχήν, η απεικόνιση των καταστάσεων και χώρων είναι μοναδική και γίνεται εξαιρετική οικονομία χώρου. Όπως ειπώθηκε και προηγουμένως, η ταινία εστιάζει πάνω απ’ όλα στον άνθρωπο, μπορεί αρχικά να νιώθεις ότι δεν γίνεται κάτι το ιδιαίτερο, ωστόσο όσο κυλάει έχει να παρουσιάσει πράγματα.

Δίνοντας πολλές χιουμοριστικές ανάσες και μερικές όμορφες πινελιές στους χαρακτήρες του, o Καουρισμάκι μέσα από μια ρετρό σκηνοθεσία, πολλές σινεφίλ (και όχι μόνο) αναφορές και γενικότερα μια αντισυμβατική σκηνοθεσία αναπτύσσει ωραία τους χαρακτήρες, με τρόπο που να ταυτίζεσαι μαζί τους.

Η ταινία δεν θέλει να σοκάρει, ούτε προκαλεί όπως μπορεί να έκανε κάποια αντίστοιχη, ενώ δεν έχει και πολλές ανατροπές ή εντυπωσιακές καταστάσεις, ωστόσο υπάρχει κάτι γοητευτικό και διασκεδαστικό που ανά σημεία, σου φτιάχνει την διάθεση.

Ακόμα και σε λίγες σκηνές που μοιάζει στατική (δεν επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα) είναι πρωτότυπη, ενδιαφέρουσα και μάλιστα προσφέρει κάτι στον θεατή χωρίς να είναι δήθεν, ενώ είναι τόσο ωραία δομημένη και φτιαγμένη, που βλέπεται ευχάριστα.

Η Άλλη Όψη Της Ελπίδας έχει μια προσεγμένη και απλή παραγωγή και γενικότερα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στον τρόπο που κυλάει στο σύνολο της η ταινία, ενώ όσο περνάει η ώρα την κάνουν αρκετά γοητευτική, εφ’ όσον διαλέξεις να αφεθείς.

Συνοψίζοντας, μιλάμε σίγουρα για μια αξιοπρόσεκτη ταινία με απλότητα, η οποία μπορεί να είχε να δώσει κάποια πραγματάκια ακόμα, αλλά κακά τα ψέματα είναι μια προσπάθεια που χρειαζόμαστε για να δώσει μια άλλη οπτική σε επίκαιρα θέματα, χωρίς φανφάρες και κουραστικές αναλύσεις, μέσα από μια πιο ανάλαφρη και άκρως ενδιαφέρουσα ματιά. Είναι ευκαιρία για τον θεατή να δει κάτι διαφορετικό.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: ***.5

– Ακόμα, μπορείτε να δείτε:


0
Λεπτά
 
  •  Sherwan Haji
  •   Sakari Kuosmanen
  •  Janne Hyytiainen
 

Η Άλλη Όψη Της Ελπίδας Trailer

 


Cineramen

Νίκος Δρίβας

Facebook Twitter Google+

Δημιουργός και συντάκτης του www.cineramen.gr αλλά κυρίως φανατικός του σινεμά

Share

Δείτε ακόμα στο Cineramen

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.