Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Cineramen Rebranded Logo

Φανατικοί του κινηματογράφου με αγάπη για κριτικές, αφιερώματα και πρόσφατες ειδήσεις από το χώρο της μεγάλης και της μικρής οθόνης, αλλά και από τον κόσμο των videogames. 🎥🍿👾

ΑρχικήΚριτικέςΚριτική για την ταινία Toy Story 4

Κριτική για την ταινία Toy Story 4

Βαθμολόγησε το άρθρο
[Total: 5 Average: 5]
Βαθμολόγησε το άρθρο
[Total: 5 Average: 5]

[line]

[dropcap]Τ[/dropcap]ο 1995, το Toy Story άλλαξε το κινούμενο σχέδιο με την τεράστια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία του. Τέσσερα χρόνια μετά, το Toy Story 2  συνέχισε αυτή την πορεία που ολοκληρώθηκε με το Toy Story 3. Και εκεί που οι θεατές σε όλο τον κόσμο πίστευαν ότι η ιστορία των αξιαγάπητων παιχνιδιών τελείωσε όταν ο Άντι άφησε τον Γούντι και την παρέα του στην Μπόνι, μια μικρή οικογενειακή φίλη που, όπως ο Άντι, διαθέτει μεγάλη φαντασία σε ό,τι αφορά τα παιχνίδια της , και όπως συμβαίνει και στη ζωή, όπου κάθε τέλος είναι και μια καινούρια αρχή, βρίσκουμε τώρα τον Γούντι , σε ένα καινούριο δωμάτιο, με καινούρια παιχνίδια και καινούριο παιδί.

  • Γράφει ο Παναγιώτης Πυλαρινός από το Cinemafiles

Το “χειρότερο” πράγμα που θα μπορούσε να κάνει η Pixar με το Toy Story 4 -και μαζί το πιο εύκολο- είναι να προσπαθήσει να ξεπεράσει αυτό που οι ίδιοι πέτυχαν με το Toy Story 3 του 2010, το οποίο βρήκε τον τρόπο να κλείσει κομψά και συναισθηματικά το κεφάλαιο για τα χρόνια όπου Γούντι και Μπάζ συντρόφεψαν τον Άντι μέχρι την εφηβεία ως παιχνίδια του. Η ταινία ασχολήθηκε με τον φόβο και τη φιλία, ακόμη και στήν στιγμή όπου οι πλαστικοί φίλοι μας φοβήθηκαν για τους δικούς τους θανάτους, προσφέροντας στους φαν της σειράς μια συγκηνιτική βόλτα μαύρης κωμωδίας και θνησιμότητας.

Το Toy Story 4 δεν κουβαλάει το ίδιο βάρος, το οποίο είναι μια θαυμάσια αποκάλυψη, με τον σκηνοθέτη Josh Cooley να επιστρέφει στο πνεύμα της πρωτότυπης ταινίας του 1995 για να εμπνεύσει έναν νέο γύρο κωμωδίας και περιπέτειας, παρέχοντας μια ταινία που είναι διασκεδαστική, με ενα απίστευτο animation απο το πάνω ράφι, και ξεχωριστούς χαρακτήρες που συνέβαλαν σε μια τρίτη συνέχεια που πιθανώς δεν έπρεπε να υπάρχει, αλλά που οι περισσότεροι θεατές θα ενθουσιαστούν που θα περάσουν χρόνο με αυτήν.

Και κάπως έτσι τα αγαπημένα παιχνίδια με την ανθρώπινη καρδιά επιστρέφουν με μία ολοκαίνουρια περιπέτεια, όταν ο Γούντι και η παρέα του βρεθούν μακριά από την έδρα τους για να ανακαλύψουν νέους φίλους –και παλιούς- σε ένα ταξίδι που θα τους πάει σε απρόσμενα μέρη.

Ο Γούντι ήταν πάντα σίγουρος για τη θέση του στον κόσμο και το ότι προτεραιότητα του είναι η φροντίδα του παιδιού του, είτε είναι ο Άντι είτε η Μπόνι. Οπότε, όταν το καινούριο παιχνίδι της Μπόνι, που είναι καρπός χειροτεχνίας από αναλώσιμα υλικά και ακούει στο όνομα Φόρκι αυτοαποκαλείται «σκουπίδι», ο Γούντι αναλαμβάνει να του δείξει ότι πρέπει να αγκαλιάσει το γεγονός ότι είναι ένα παιχνίδι. Όταν η Μπόνυ παίρνει την παρέα σε οικογενειακή εκδρομή, ο Γούντι καταλήγει σε μία απρόσμενη παράκαμψη που του επιφυλάσσει μία συνάντηση με τη χαμένη του φίλη Λόλα. Μετά από χρόνια μοναχικής περιπλάνησης, το περιπετειώδες πνεύμα της Λόλα και οι εμπειρίες της στον δρόμο έρχονται σε αντίθεση με την ντελικάτη, πορσελάνινη επίστρωση της. Πάνω που ο Γούντι και η Λόλα συνειδητοποιούν ότι οι δύο κόσμοι τους είναι μακριά σε ό,τι αφορά τη ζωή τους ως παιχνίδια, την ίδια στιγμή καταλαβαίνουν ότι αυτή είναι η πιο ασήμαντη έγνοια τους.

Υπαρξιακά ερωτήματα, παλιές αγάπες, καινούριοι ρόλοι, δυνατές φιλίες, δράση και ανατροπές είναι και πάλι στο επίκεντρο αυτής της απολαυστικής, οικογενειακής κινηματογραφικής εμπειρίας , με το νεο Toy Story 4 να χωρίζεται σε διάφορες υπο-πλοκές, καθώς οι σεναριογράφοι Stephany Folsom και Andrew Stanton αντιμετωπίζουν μια πληθώρα χαρακτήρων για να διαχειριστούν, αναζητώντας παράλληλα τρόπους για να τούς συμπεριλάβουν όλους.

Ίσως , το πιο “ώριμο” γράψιμο προσφέρεται στον Μπάζ, ο οποίος ακολουθεί -στήν διάρκεια της ταινίας – την “εσωτερική του φωνή”, παίρνοντας οδηγίες από τα δικά του προκαταχωρημένα μηνύματα της στολής του, τα οποία τον βοηθούν καθώς ο ίδιος σχεδιάζει ένα σχέδιο διάσωσης για τον Γούντι , φέρνοντας τον παράλληλα στήν συντροφιά των Ducky (Keegan-Michael Key) και Bunny (Jordan Peele) , δυο εκπληκτικούς comic relief , οι οποίοι δημιουργούν τα πιο περίπλοκα σχέδια ανάκτησης αντικειμένων … με οχι και τα καλύτερα αποτελέσματα.

Απο την παλιοσειρά ξαναβλέπουμε την Bo Beep (εδω στα ελληνικά Λόλα … γιατί?) , η από χρόνια χαμένη φίλη του Γούντι και της παρέας – στόν πρόλογο της ταινίας βλέπουμε που ήταν τόσο καιρό – που πάντα μοιραζόταν μια ιδιαίτερα σχέση με τον Γούντι, όσο ζούσε με το πρόβατο της στο σπίτι του Άντι. Μετά τον αποχωρισμό τους για χρόνια, η Λόλα έχει ταλαιπωρηθεί, αλλά το πνεύμα της παραμένει ακμαιότατο. Έχει εξελιχθεί σε ένα περιπετειώδες ελεύθερο πνεύμα του οποίου η δύναμη και ο σαρκασμός έρχονται σε αντίθεση με την πορσελάνινη υφή της. Όταν ξανασυναντά τον Γούντι κάτω από απίθανες συνθήκες, η Λόλα συνειδητοποιεί πόσο της έχει λείψει και δεν μπορεί να περιμένει να του δείξει τι έχει κάνει όλο αυτό τον καιρό.

Απο τούς νέους χαρακτήρες που συναντάμε , σίγουρα ο πιο αξιαγάπητος είναι ο Φόρκυ , ενα πραγματικό πηρούνι που έγινε καρπός χειροτεχνείας , ενω την παράσταση κλέβει μία -στα όρια της Λάμψης του Κιούμπρικ- κούκλα από τη δεκαετία του 1950 , η Γκάμπι-Γκάμπι , όπου ένα κατασκευαστικό λάθος την έχει αφήσει με μία απαίσια φωνή. Έχει περάσει περισσότερες από 60 μέρες ξεχασμένη στα βάθη μιας φορτωμένης αντικερί με μόνη παρέα κάτι αμίλητες και ανατριχιαστικές κούκλες εγγαστρίμυθου.

Η πιο ευχάριστη προσθήκη όμως στο σύμπαν του Toy Story είναι ο Duke Caboom του Keanu Reeves (μια εμπνευσμένη επιλογή), ενα παιχνίδι βασισμένο στον καλύτερο κασκαντέρ του Καναδά , το οποίο επιδεικνύει συνεχώς τις φιγούρες του με αυτοπεποίθηση και χάρη. Όμως ο Γούντι ανακαλύπτει την αχίλλειο πτέρνα του Duke: δεν έχει ποτέ του καταφέρει να κάνει τα επικίνδυνα κόλπα που εκτελεί στη διαφήμιση , με αποτέλεσμα να κάθεται σε μία αντικερί και να αναπολεί το παρελθόν του … μέχρι τώρα!

Το Toy Story 4 δεν ξεπερνάει ποτέ την μαγεία του Toy Story 3. Εξακολουθεί όμως να αισθάνεται άνετα με τον εαυτό του, ενω παράλληλα μοιάζει να παραδίδει μαθήματα σε όλους τους δημιουργούς ταινιών κινουμένων σχεδίων, επειδή είναι ακριβώς αυτό που θέλουν όλες οι ταινίες κινουμένων σχεδίων να είναι: μια καθαρόαιμη παιδική ταινία, με τούς συμβολισμούς της και τα απώτερα νοήματα , αλλά μαζί και ενα διασκεδαστικό, έξυπνο, αστείο, και συναρπαστικό φίλμ , που δεν φέρνει ένα cash-in vibe όπως μερικά -άλλα- sequel της Pixar, με την εταιρεία να βρίσκει τον τρόπο να ξανανοίξει το μπαούλο των παιχνιδιών για έναν άλλο γύρο ευχάριστου πανδαιμόνιου , με αυτούς τους μικροσκοπικούς, αξιαγάπητους και υπαρξιακούς χαρακτήρες και να καταφέρει -για άλλη μια φορά- να συγκινήσει.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: ★★★★

– Ακόμα, μπορείτε να δείτε:

[line]

[accordion id=”my-accordion”] [accordion_item parent_id=”my-accordion” title=”Διάρκεια” open=”false”] [counter num_start=”0″ num_end=”100″ num_prefix=” ” num_suffix=”” num_speed=”5″ num_color=”#9b59b6 “text_above=”Διάρκεια” text_below=”Λεπτά” text_color=”#000000″] [/accordion_item][/accordion]

[accordion id=”my-accordion”] [accordion_item parent_id=”my-accordion” title=”Πρωταγωνιστούν” open=”false”] [icon_list] [icon_list_item type=”check”] Tom Hanks [/icon_list_item] [icon_list_item type=”check”] Tim Allen [/icon_list_item] [icon_list_item type=”check”] Annie Potts [/icon_list_item] [/icon_list] [/accordion_item][/accordion]

[line]

Toy Story 4 Trailer [feature_headline type=”left, center, right” level=”h2″ looks_like=”h4″ icon=”youtube-play”]

[line]

[author title=”Cineramen” author_id=””]

[share title=”Share” facebook=”true” twitter=”true” google_plus=”true” linkedin=”true” pinterest=”true” reddit=”true” email=”true”]

[content_band bg_color=”#e4e4e4″ border=”all”] [container] [custom_headline style=”margin: 0;” type=”center” level=”h4″ looks_like=”h4″ accent=”true”]Δείτε ακόμα στο Cineramen[/custom_headline] [/container] [/content_band]

[recent_posts count=”1″ orientation=”horizontal” category=”kritikes”] [recent_posts count=”1″ no_image=”true” orientation=”vertical” category=”trailers” offset=”2″ ]

[recent_posts count=”1″ category=”afierwmata” no_image=”true”]

[recent_posts count=”1″ category=”themata” no_image=”true”]

[recent_posts count=”1″ category=”eidiseis” no_image=”true”]

 

Νίκος Δρίβας
Νίκος Δρίβαςhttps://www.cineramen.gr
Δημιουργός και συντάκτης του Cineramen αλλά κυρίως φανατικός του σινεμά.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΤΑΚΤΗ