Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
Cineramen Rebranded Logo

Φανατικοί του κινηματογράφου με αγάπη για κριτικές, αφιερώματα και πρόσφατες ειδήσεις από το χώρο της μεγάλης και της μικρής οθόνης, αλλά και από τον κόσμο των videogames. 🎥🍿👾

ΑρχικήΚριτικέςΚριτική για την ταινία Shang-Chi and the Legend of The Ten Rings

Κριτική για την ταινία Shang-Chi and the Legend of The Ten Rings

Βαθμολόγησε το άρθρο
[Total: 10 Average: 4]
Βαθμολόγησε το άρθρο
[Total: 10 Average: 4]

[line]

[dropcap]Θ[/dropcap]εαματική είναι η πρώτη λέξη που μου ήρθε στο μυαλό, όταν τελείωσε η προβολή, της καθαρής και αγνής action (ναι, ναι) ταινίας πολεμικών τεχνών και της πρώτης ταινίας της Marvel που έβαλε έναν ασιατικό ήρωα στην κορυφή της μαρκίζας, και η οποία ξεκινά την φθινοπωρινή σεζόν… με πατημένο το γκάζι.

  • Γράφει ο Παναγιώτης Πυλαρινός (CinemaFiles)

O νεαρός Shang-Chi (Simu Liu) ζει στο Σαν Φρανσίσκο και δουλεύει σαν παρκαδόρος, μέχρι που μια ομάδα εκτελεστών τού κλέβει το μενταγιόν που του είχε δώσει η μητέρα του όταν ήταν μικρός. Παρέα με την κολλητή του Katy (Awkwafina), ξεκινάει ένα ταξίδι μέχρι το Μακάο για να προειδοποιήσει τη αδελφή του Xialing (Meng’er Zhang) για τον κίνδυνο που πρόκειται να βρει και την ίδια. Ο Shang-Chi, που έχει πια μπλέξει στα δίχτυα της μυστηριώδους και επικίνδυνης κλίκας των ∆έκα ∆αχτυλιδιών με επικεφαλής τον αποξενωμένο πατέρα του (Tony Leung), καλείται να αντιμετωπίσει το παρελθόν του.

Έχοντας διορθώσει (εν μέρει) το whitewashing, στίς ταινίες της η Marvel , με το Black Panther, “καβατζάρει” (μετά τις Chloé Zhao (Eternals) και Nia DaCosta (The Marvels) ) άλλον ένα indie σκηνοθέτη, Destin Daniel Cretton (Short Term 12 , The Glass Castle , Just Mercy), o οποίος με την σειρά του συνδυάζει το συναρπαστικό θέαμα με πολιτισμική ιδιαιτερότητα.

Ο Shang-Chi εμφανίστηκε στα κόμικς της Marvel για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1970. Σε αυτήν όμως τη σύγχρονη ταινία που μας συστήνει τον ήρωα , μαθαίνουμε ότι έχει οικογενειακό δεσμό με την οργάνωση των ∆έκα ∆αχτυλιδιών. Την σκοτεινή κλίκα , η οποία έκανε την εμφάνισή της το 2008 , όταν απήγαγε τον Tony Stark στην πρώτη ταινία του Iron Man , ενω μας σύστησε και το άτομο πίσω από την οργάνωση, τον Mandarin , στήν τρίτη συνέχεια του Iron Man το 2013 .

Είναι όμως και η στιγμή όπως ο ήρωας μας συνειδητοποιεί ότι ο πατέρας του είναι ένας από τους μεγαλύτερους εγκληματίες του κόσμου. Και φυσικά ο Shang-Chi πρέπει να το χωνέψει και να το αντιμετωπίσει για να εξελιχθεί. Πρέπει να βρει το κουράγιο για να ελευθερωθεί από την κληρονομιά του πατέρα του. Βέβαια κάθε ιστορία έχει πολλές πλευρές , καθώς , οσο προχωρά η ιστορία, η αρχική εκτίμηση για τον πατέρα του , αλλά και η άποψη των άλλων για τον πατέρα του είναι πολύ πιο σύνθετες από αυτό που φαίνεται αρχικά. Και αυτή είναι η κινητήρια δύναμη που ο Cretton εξερευνεί σε αυτή την ιστορία , παρουσιάζοντας παράλληλα έναν καινούριο υπερήρωα στο διαρκώς εξελισσόμενο Μαρβελικό Σύμπαν.

Ο Cretton δεν χάνει χρόνο για να μας βυθίσει στον κόσμο του Shang-Chi και με ενα εκπληκτικό arc story, εξ ολοκλήρου στα Μανδαρινικά, με την τεράστια προσωπικότητα του Tony Leung να κατακτά την οθόνη και με χορογραφίες που παραπέμπουν σε σκηνές από τα Hero και House of Flying Daggers του Zhang Yimou , μας εξιστορεί το ταξίδι του Wenwu , αφού απέκτησε τα μαγικά δέκα δαχτυλίδια, και την αδιάλειπτη δίψα του για δύναμη . Έναν άνθρωπο που βασανίζεται από έναν ακόρεστο πόθο για εξουσία, ο οποίος κατά κάποιο τρόπο βυθίζεται κάτω από την αγάπη του για τη σύζυγό του, αλλά στη συνέχεια αναδύεται , μετά το θάνατό της , ως κάτι ακόμα πιο στρεβλό και μοχθηρό. Ναι. Ο Wenwu είναι ένας από τους πιο τραγικούς villain στο MCU και ο Leung τον ερμηνεύει με ένα μελαγχολικό χάρισμα που δεν σταματάει να τον συνοδεύει , ακόμη και μέχρι το climax της τρίτης πράξης.

Πραγματικά δεν μπορούσα να πιστέψω ότι αυτός είναι ο πρώτος του ρόλος σε αμερικανική ταινία και ο πρώτος αγγλόφωνος ρόλος του , o οποίος φέρνει τέτοια αξιοπρέπεια και ανθρωπιά στον ρόλο, με την συναισθηματική του ερμηνεία , κάνοντας τον Wenwu (του) κάτι πολύ περισσότερο από έναν μονοδιάστατο κακό που θέλει να καταστρέψει τον κόσμο. Αυτός και η Michelle Yeoh προσθέτουν αυτόματα τεράστια βαρύτητα μόνο με το να είναι παρόντες σε αυτήν την ταινία.

Και είναι αυτό το οικογενειακό δράμα που κρατά στήν “τσίτα”… το φίλμ . Ο Cretton, ο οποίος έγραψε το σενάριο μαζί με τούς David Callaham και Andrew Lanham, το κρατά σοφά στην πρώτη γραμμή, χωρίς όμως να ξεφεύγει απο την γνωστή φόρμουλα της Marvel. Γιατί , καθώς ξέρουμε (και μάθαμε), σε κάθε ταινία του MCU, η μοίρα του κόσμου βρίσκεται σε κίνδυνο . Εδω όμως το το θέαμα βασίζεται σε συναισθηματικά διακυβεύματα. Αυτή είναι η απόλυτη δυσλειτουργική οικογένεια γεμάτη οργή, δυσαρέσκεια και εγκατάλειψη. Ο Wenwu δεν μπορεί να ξεφύγει από το παρελθόν του. Ούτε μπορεί να νικήσει τη θλίψη του. Δεν υπάρχει θεραπεία για αυτόν ή τα παιδιά του. Τρανό παράδειγμα οι τελευταίες σκηνές μεταξύ Shang-Chi και Wenwu, που εμφανίζουν μια σύνθετη και συναισθηματική δυναμική πατέρα-γιου που εξανθρωπίζει τη σεναριακή αφήγηση.

Ο Cretton “τσεκάρει” με επιτυχία ακόμη δυο κουτάκια. Πρώτον, o τρόπος που ενσωματώνει τα (απαραίτητα) flashback, ο οποίος δίνει ώθηση στην ιστορία αντί να την κάνει κουραστική ή επαναλαμβανόμενη, ενω προσθέτει μεγάλο θέαμα με σκηνές που αναπνέουν και δίνουν χώρο στούς δεύτερους ρόλους να λάμψουν, όπως η Katy της Awkwafina , η οποία δίνει το δικό της στίγμα με το μετριασμένο comic relief της.

Η περιβόητη τρίτη πράξη των ταινιών της Marvel δεν λείπει , με ένα δυνατό CGI-fest το οποίο είναι αναπόφευκτο (ειδικά σε μια ταινία – ορισμό του action) και έναν συνδυασμό Raya and the Last Dragon και Final Fantasy , έχοντας παράλληλα γνώση των χρονικών του ορίων .

Ως επί το πλείστον, ο Cretton καταφέρνει να επιμεληθεί και να φέρει εις πέρας αυτή τη μάλλον δύσκολη αποστολή. Δηλαδή μια ταινία της Marvel. Βλέπεται ο Shang-Chi του Cretton είναι ο πρώτος ασιατικός πρωταγωνιστής του MCU και όπως ο Black Panther , τούτη η ταινία (μάλλον, και αυτή) έχει το βάρος της απομάκρυνσης από το ολόλευκο πάνθεον των υπερηρώων της Marvel. Βέβαια η σεναριακή γραφή δεν έχει το βάρος εκείνης της ταινίας . Και ενώ ο Simu Liu ως Shang-Chi είναι συμπαθής και αποτελεσματικός, ειδικά στις σκηνές μάχης ( ο ηθοποιός, μάλιστα, αφοσιώθηκε πολύ στην εκπαίδευση ώστε να κάνει τις περισσότερες σκηνές ο ίδιος ), δεν μπορεί ακόμα να ελέγξει τα ερμηνευτικά του καρέ ή να δώσει την απαραίτητη συναισθηματική φόρτιση, συναισθήματα που ο Leung“ παίζει στα δάχτυλα”.

Ωστόσο, το Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings είναι ένα δυνατό βήμα μπροστά για το μέλλον της τέταρτης φάσης του MCU . Ένα δημιούργημα που σίγουρα καταφέρνει να ξεχωρίσει. Αποδίδοντας φόρο τιμής σε διάφορα κλασικά wuxia και Kung-Fu φίλμ , ο Cretton αφήνει την πολιτισμική ιδιαιτερότητα και τη συναισθηματική οικειότητα του Shang-Chi να λάμψει , ενω παράλληλα εμπλουτίζει την ταινία του με συναρπαστικά action σετ. Ένα φίλμ το οποίο μπορεί να μην είναι εντελώς απαλλαγμένο από τη γνωστή φόρμουλα της Marvel, αλλά επεκτείνει με επιτυχία το MCU με περισσότερους από έναν τρόπους.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: ★★★★☆

– Ακόμα, μπορείτε να δείτε:

[line]

[accordion id=”my-accordion”] [accordion_item parent_id=”my-accordion” title=”Διάρκεια” open=”false”] [counter num_start=”0″ num_end=”132″ num_prefix=” ” num_suffix=”” num_speed=”5″ num_color=”#9b59b6 “text_above=”Διάρκεια” text_below=”Λεπτά” text_color=”#000000″] [/accordion_item][/accordion]

[accordion id=”my-accordion”] [accordion_item parent_id=”my-accordion” title=”Πρωταγωνιστούν” open=”false”] [icon_list] [icon_list_item type=”check”] Tony Leung [/icon_list_item] [icon_list_item type=”check”] Awkwafina [/icon_list_item] [icon_list_item type=”check”] Michelle Yeoh [/icon_list_item] [/icon_list] [/accordion_item][/accordion]

[line]

Shang-Chi and the Legend of The Ten Rings Trailer [feature_headline type=”left, center, right” level=”h2″ looks_like=”h4″ icon=”youtube-play”]

[author title=”Cineramen” author_id=””]

[share title=”Share” facebook=”true” twitter=”true” google_plus=”true” linkedin=”true” pinterest=”true” reddit=”true” email=”true”]

[content_band bg_color=”#e4e4e4″ border=”all”] [container] [custom_headline style=”margin: 0;” type=”center” level=”h4″ looks_like=”h4″ accent=”true”]Δείτε ακόμα στο Cineramen[/custom_headline] [/container] [/content_band]

[recent_posts count=”1″ orientation=”horizontal” category=”kritikes”] [recent_posts count=”1″ no_image=”true” orientation=”vertical” category=”trailers” offset=”2″ ]

[recent_posts count=”1″ category=”afierwmata” no_image=”true”]

[recent_posts count=”1″ category=”themata” no_image=”true”]

[recent_posts count=”1″ category=”eidiseis” no_image=”true”]

 

Νίκος Δρίβας
Νίκος Δρίβαςhttps://www.cineramen.gr
Δημιουργός και συντάκτης του Cineramen αλλά κυρίως φανατικός του σινεμά.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΤΑΚΤΗ