Κριτική για την ταινία Raya And The Last Dragon

0
1369
Βαθμολόγησε το άρθρο

Μετράμε ηδη πέντε χρόνια απο την τελευταία “original” ταινία που βγήκε απο τα Walt Disney Animation Studios (με εμβόλιμα τα sequel : Ralph Breaks the Internet και Frozen II , τα οποία δεν μπαίνουν στην εξίσωσή μας) . Και ενω πολλοί (μαζί και εμείς) αναρωτήθηκαν αν η δεύτερη αναγέννηση του στούντιο έφτασε στο τέλος της (?) , η “μαμά” Disney με την Raya και τον Τελευταίο Δράκο της , βάζει τέλος στίς ανησυχίες . Αν και η ταινία ακολουθεί πολλά απο τα γνωστά “μονοπάτια” (μιλάμε για ταινία της Disney) , η ίδια φέρνει επίσης πολλά καινοτόμα και αναζωογονητικά “εργαλεία” στο είδος , καθώς προσφέρει μια πλούσια , ελκυστική και συναρπαστική ιστορία. Αστεία και καλογραμμένη , με σκοτεινά και πολυεπίπεδα θέματα, χαρακτήρες που δύσκολα ξεχνάς (με ένα ζευγάρι υπέροχων αντίπαλων κοριτσιών), εξαιρετικές σεκάνς δράσης και ίσως το πιο εμφανώς πολιτικό μήνυμα που η Disney έχει προωθήσει εδώ και δεκαετίες. Επιπλέον, είναι μια φανταστική περιπέτεια που φέρνει στους θαυμαστές της Disney την Raya…. την πρώτη πριγκίπισσα της Ν.Α.

  • Γράφει ο Παναγιώτης Πυλαρινός (CinemaFiles)

Οι σεναριογράφοι της ταινίας Qui Nguyen (The Society) και Adele Lim (Crazy Rich Asians) γεννημένοι αντίστοιχα σε Βιετνάμ και Μαλαισία, με άφθονη έρευνα έχουν περάσει στήν Raya την εκάστοτε κουλτούρα των χωρών τους, βασισμένοι κυρίως στη λαογραφία της Νοτιοανατολικής Ασίας , ενω ανακατεύουν με επιτυχία γνωστά franchise (βλ. Avatar: The Last Airbender και The Lion King ως τα Dark Crystal και The NeverEnding Story) , πινελιές οι οποίες, όμως, είναι ικανές να διατηρήσουν την πλοκή φρέσκια και ελκυστική.

Στα της υπόθεσης… η Raya βρίσκεται σε μια φανταστική γη που ονομάζεται Kumandra, ένα μείγμα εθνών και πολιτισμών της Νοτιοανατολικής Ασίας , οι οποίες μεταξύ τους περιλαμβάνουν εκατοντάδες μίλια , γλώσσες , πολιτισμούς και νησιά. Αυτό το διαφορετικό μέρος του πλανήτη έχει συμπυκνωθεί πλέον σε μια ομάδα πέντε φυλών που δεν έχουν σαφώς χαρτογραφηθεί σε καμία συγκεκριμένη κουλτούρα.

Στο φανταστικό, αυτό, βασίλειο, δράκοι και άνθρωποι ζούσαν αρμονικά. Με την απειλή των μοχθηρών δαιμόνων Drunn, οι δράκοι θυσιάστηκαν για να σώσουν την ανθρωπότητα. Πεντακόσια χρόνια μετά, οι δαίμονες θα επανεμφανιστούν και η Raya, μια νέα και γενναία πολεμίστρια, είναι αποφασισμένη να βρει τον τελευταίο δράκο που θα τους σώσει μια και καλή. Με τον πλανήτη εκτός οικολογικής ισορροπίας, τις υπόλοιπες φυλές πλέον σε διαμάχη , η Raya προδομένη και χωρίς εναλλακτική λύση , αφιερώνεται στην προσπάθεια να βρει το μέρος όπου μπορεί να κρύβεται η Sisu – ο τελευταίος δράκος της ιστορίας -, με την ελπίδα και τη βοήθειά της να θεραπεύσει τον κόσμο. Στο ταξίδι της αυτό, θα συνειδητοποιήσει ότι πέρα από τη μαγεία των δράκων, χρειάζεται και πίστη για να σωθεί η ανθρωπότητα.

Σαφώς και έχουμε να κάνουμε με μια ιστορία που αντικατοπτρίζει την τρέχουσα κατάσταση του δικού μας κόσμου με μια αισιόδοξη αλλά ειλικρινή “ματιά”. Η αφήγηση της ιστορίας , εμπνευσμένη , με μια πρώτη πράξη που δίνει τις απαραίτητες βάσεις για την αναζήτηση της Raya (αλα Indiana Jones), η οποία προσπαθεί να αντιστρέψει την κατάρα δίνοντας τέλος στα βάσανα των φυλών που θέλει να ενώσει.

Είναι εύκολα η πιο ενήλικη ταινία της Disney από την πρώτη της αναγέννηση , που συχνά έχει το “θλιβερό” πνεύμα των Mulan και The Hunchback της Notre Dame , αλλά που ποτέ δεν υποκύπτει στον τονικό χαρακτήρα αυτών των ταινιών. Όταν τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα ή σκοτεινά, αντιμετωπίζονται ως τέτοια χωρίς να βασίζονται στο γνωστό αναχρονιστικό χιούμορ, και χωρίς να χρυσώνει το χάπι ώστε…. να καθησυχάσουν τα παιδιά. Είναι μια συναισθηματικά πλούσια και ικανοποιητικά επική ιστορία από μόνη της , και η Disney παίρνει πόντους για την ανάληψη αυτών των “κινδύνων”, ώστε να βασίζεται λιγότερο στις παραδοσιακές συνταγές της.

Το μεγάλο αυτό ταξίδι προς την αυτοπραγμάτωση , σχεδιασμένο με μια εξαιρετική λεπτομέρεια κι οπτική μεγαλοπρέπεια , η οποία καθρεφτίζεται κυρίως στο πιο ψηφιακά απίστευτο περιβάλλον που έχει κατασκευαστεί ποτέ για animation (με βάση και τις δυσκολίες του project – 400+ άτομα δούλεψαν απο το σπίτι τους) , γίνεται αποτελεσματικά (και) διασκεδαστικό , ικανοποιώντας απόλυτα τους μικρούς του θεατές και αφήνοντας στους μεγαλύτερους μια γλυκιά (ψευδ)αίσθηση νοσταλγίας για τότε που νόμιζες ότι όλα είναι πιθανά.

Οι δε πριγκίπισσες της Disney , ενω έχουν “σχεδιαστεί” με διάφορες μορφές με την πάροδο των ετών, με τις πιο “σύγχρονες” να έχουν απομακρυνθεί από την παραδοσιακή εικόνα, η Raya σίγουρα σπάει το καλούπι. Είναι πρώτα πολεμίστρια και μετά πριγκίπισσα , με μια απροθυμία να εμπιστευτεί τους άλλους , αλλά με μια ευαίσθητη ψυχή και κίνητρο . Ερμηνευμένη εξαιρετικά από την Kelly Marie Tran , η Raya είναι μια πραγματικά υπέροχη πρωταγωνίστρια και ένα παράδειγμα για το πώς δημιουργείται μια ισχυρή και πολύπλευρη γυναίκα πρωταγωνιστής.

Στο πλάι της, η Awkwafina ως η αφελής και συναρπαστική Sisu. Ευτυχώς , αποφεύγει να μετατρέψει τη Sisu σε μια καρικατούρα του πραγματικού της προσώπου και ερμηνεύει τον χαρακτήρα της ειλικρινά (αν και ορισμένες φορές ακούγεται σαν την Whoopi Goldberg) , παραδίδοντας μερικές από τις πιο εγκάρδιες στιγμές της ταινίας , καθώς αποτελεί την κύρια comic relief πηγή της ιστορίας , μαζί με τους εξαιρετικούς δευτερεύοντες χαρακτήρες .
Τεχνικά η ταινία, (ναι ακόμα παραμιλάω με το animation της), ξεπερνάει και θέτει νεα standard στο face texture, ενω αξιοσημείωτo είναι το εύρος του πλάνου, το οποίο βάζει σχεδόν όλους τούς χαρακτήρες μαζί με την δράση στο ίδιο κάδρο και μας δείχνει με λεπτομέρια την αλληλεπίδραση μέταξύ τους. Αλλά και η χρωματική παλέτα, τόσο σε σχέση με τους χαρακτήρες της ταινίας, όσο και στον περιβάλλοντα χώρο , ενισχύει σημαντικά την αισθητική της ταινίας , με πλάνα αναφοράς στήν τρίτη πράξη της ταινίας , με ενα πραγματικό οπτικοακουστικό υπερθέαμα.

Τούτου λεχθέντος, η Raya και ο Τελευταίος Δράκος, δεν ξέρω αν θα πάρει την σφραγίδα του κλασικού , αλλά είναι κάτι περισσότερο από άξιο της κληρονομιάς της Disney και οδηγεί το στούντιο σε τολμηρά νέα μέρη. Στέκεται ως μια ταινία που αντικατοπτρίζει την πρόοδο και τις προκλήσεις της εποχής της, αλλά επίσης σέβεται αυτήν ακριβώς την κληρονομιά των ιστοριών που “σχεδιάστηκαν” πριν από αυτήν , ενώ παραμένει διαχρονική για τις μελλοντικές γενιές. Είτε το γνώριζαν είτε όχι οι δημιουργοί της , το κοινό χρειαζόταν και λαχταρούσε για έναν ήρωα όπως η Raya, η οποία παίρνει μια ξεχωριστή θέση στη δυναστεία των πριγκιπισσών της Disney.

Είναι παράλληλα όμως και ένα σημάδι ότι το “Σπίτι του Μικιμάου”, παρόλο που εξακολουθεί να έχει τεράστιο σεβασμό και εμπιστοσύνη στα θεμέλια του, είναι πρόθυμο να πειραματιστεί και να προσπαθήσει να προσεγγίσει με νέες ιδέες το κοινό της. Το μόνο που μπορούμε να ελπίζουμε; ότι τούτη η ταινία είναι ένα σημάδι ακόμη μεγαλύτερων ιστοριών που θα έρθουν, δινοντάς μας τη δυνατότητα να απολαύσουμε δείγματα αληθινά ποιοτικού – animation – σινεμά.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: ★★★★☆

– Ακόμα, μπορείτε να δείτε:


0
Λεπτά
 
  • Kelly Marie Tran
  • Awkwafina
  • Alan Tudyk

Raya And The Last Dragon Trailer

Cineramen

Νίκος Δρίβας

Facebook Twitter Google+

Δημιουργός και συντάκτης του www.cineramen.gr αλλά κυρίως φανατικός του σινεμά

Share

Δείτε ακόμα στο Cineramen

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.