Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
Cineramen Rebranded Logo

Φανατικοί του κινηματογράφου με αγάπη για κριτικές, αφιερώματα και πρόσφατες ειδήσεις από το χώρο της μεγάλης και της μικρής οθόνης, αλλά και από τον κόσμο των videogames. 🎥🍿👾

ΑρχικήΚριτικέςΚριτική για την ταινία Eternals

Κριτική για την ταινία Eternals

Βαθμολόγησε το άρθρο
[Total: 10 Average: 3.7]
Βαθμολόγησε το άρθρο
[Total: 10 Average: 3.7]

[line]

[dropcap]Μ[/dropcap]ία ομάδα αθάνατων εξωγήινων έχουν προφυλάξει τη Γη από τις απαρχές της ανθρωπότητας. Όταν κάποια μοχθηρά τέρατα, για αιώνες χαμένα, επιστρέφουν μυστηριωδώς, οι Eternals, που μέχρι τώρα ζουν κρυμμένοι ανάμεσα στους ανθρώπους, ενώνουν τις δυνάμεις τους και βγαίνουν στο προσκήνιο για να σώσουν την ανθρωπότητα.

  • Γράφει ο Παναγιώτης Πυλαρινός (CinemaFiles)

Οι Eternals του Jack Kirby κυκλοφόρησαν σε κόμικς, για πρώτη φορά, το 1976 και σήμερα η σειρά δίνει έμπνευση για την ταινία. Οι ιστορίες του Jack Kirby προσφέρουν μία μοναδική ευκαιρία να εξερευνηθούν αχαρτογράφητες χρονικές περίοδοι και διαφορετικοί χαρακτήρες μέσα στο πλαίσιο της πλούσιας κληρονομιάς των Eternals.

Οι Eternals είναι μία φυλή αθάνατων εξωγήινων από τον μακρινό πλανήτη Olympia ( η ταινία έχει μια ισχυρή “εσάνς” Ελληνικής Μυθολογίας ), που έφτασαν στη Γη χιλιάδες χρόνια πριν για να προστατεύσουν την ανθρωπότητα από μία εξωγήινη μοχθηρή φυλή, τους Deviants. Οι Eternals επιστρατεύτηκαν από τους Celestials, μία φυλή που πρωτογνωρίσαμε στους Φύλακες του Γαλαξία.

Πρόκειται για μία πολυπολιτισμική και ισχυρή ομάδα, έναν συνδυασμό διανοούμενων και μαχητών, που μοιράζονται την ίδια κοσμική ενέργεια, η οποία εκφράζεται μέσα από διαφορετικές δυνάμεις στον καθένα από αυτούς. Όταν συνδυάζουν τις δυνάμεις τους, λειτουργούν συμπληρωματικά. Εκτός καθήκοντος, λειτουργούν σαν μία ακόμα δυσλειτουργική οικογένεια, με ίσες δόσεις αλληλοϋποστήριξης και διαφωνιών.

Η σκηνοθέτης Chloé Zhao μαζί με τους συν-σεναριογράφους, Ryan Firpo, Kaz Firpo και Patrick Burleigh αντιμετωπίζουν τους χαρακτήρες σαν ανθρώπινα όντα και αναπτύσσουν τις σχέσεις, τις προσωπικότητες και τα συναισθήματά τους. Παρέχουν στους χαρακτήρες αρκετό χώρο για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να χτίσουν μια σχέση μεταξύ τους . Μια ταινία, άλλωστε, δεν έχει να κάνει μόνο με την πλοκή της, αλλά και τα συναισθήματα που περιέχονται μέσα της και είναι άυλα. Ο τρόπος με τον οποίο οι σεναριογράφοι ενσωματώνουν την έκθεση των χαρακτήρων και την εισαγωγή τους στήν πλοκή είναι αξιέπαινος , αν και υπάρχουν μερικές σκηνές που φαντάζουν επινοημένες επειδή είναι εκεί απλώς για αυτό , με τα απαραίτητα flash-back – που μας ταξιδεύουν απο το 5.000 Π.Χ – ώστε ο θεατής να μην μπερδεύεται για το ποιος είναι ποιος.

Επίσης, η χρήση ενός comic relief (στήν περιπτωσή μας , ο χαρακτήρας του Kumail Nanjiani) λειτουργεί πολύ καλά με κάποιες πνευματώδεις και χιουμοριστικές γραμμές ( οχι πάντα πετυχημένες), έτσι ώστε η ταινια να ξέρει πότε να μην παίρνει τον εαυτό της πολύ στα σοβαρά.

Η μεγαλύτερη έκπληξη, όμως , ειδικά για ταινία της Marvel, είναι ότι το Eternals παραμένει προσηλωμένο στον ανθρωπισμό που δεν φοβάται να επιδείξει. Έτσι και με αυτόν τον τρόπο, αντιμετωπίζοντας τους χαρακτήρες ως ανθρώπινα όντα , η Zhao αντιμετωπίζει και το κοινό ως ανθρώπινα όντα , κάτι που είναι σημαντικό κατόρθωμα. Κατόθρωμα που όμως , που παρ’ ολο τις καλές προθέσεις του , δίνει ένα άργο τόνο στήν ταινία ( μάλιστα με την διάρκεια στις 2 ώρες και 37 λεπτά) , ενω μαζί με την έλλειψη μιάς δυνατής τρίτης πράξης , θα ξενίσει πολλούς φαν της Marvel.

Η απόφαση που πάρθηκε στα γραφεία της εταιρείας , για “κάτι διαφορετικό” , πράγμα που έχουμε δει ηδη με τα Wanda Vision και Loki , αλλά και το Shang-Chi , φαίνεται -εδω- να μην δουλεύει , τουλάχιστον στόν βαθμό που περίμεναν . Bold move που λένε και στο US of A , δεν υπάρχει κανένα κατηγορώ για την απόφαση τούτη , αλλά το πόσο θα πιάσει τόπο αυτή η “καλλιτεχνική κίνηση“ της Marvel (η οποία ηδη φαίνεται να κατακεραυνώνεται κριτικά και μάλλον εισπρακτικά), θα φανεί στο μέλλον.

Υπάρχει δράση, αλλά όχι τόση που να κατακλύζει και να εξαντλεί το κοινό ( καλό και κακό τούτο), οι σκηνές δράσης είναι συναρπαστικές, άλλες ανομοιόμορφες, αλλά οχι ικανές ώστε να αφαιρέσουν τη δραματική ορμή της ταινίας .

Όσον αφορά τα οπτικά εφέ, το Eternals έχει εκπληκτικό CGI, τα πιο πολλά σε πραγματικό περιβάλλον, ενω το πιο σημαντικό κομμάτι των σκηνών είναι οτι δεν καταφεύγουν σε τεχνικές άλλων ταινιών ( η κουραστική κίνηση της κάμερας και το υπερβολικό μοντάζ). Τρίκ που βοηθούν σε μεγάλο μέρος την κινηματογράφηση , ώστε να κάνουν την ταινία να φαίνεται και να αισθάνεται επική σε εύρος. Οι ερμηνείες είναι αρκετά συμπαγείς , με τον Kumail Nanjiani να κλέβει την παράσταση με το υπέροχο κωμικό timing του. Ο φιλμικός ρυθμός κινείται σε ικανοποιητική επίπεδα, αν και, κατά γενική ομολογία, η μεγάλη διάρκεια της ταινίας αρχίζει να βαραίνει το φίλμ γύρω στο 2ωρο.

Το Eternals, σίγουρα γράφει ιστορία ως η πιο ποικιλόμορφη ταινία με υπερήρωες όσον αφορά τη φυλή, το φύλο, τον προσανατολισμό, την ηλικία και τις ικανότητες. Και αυτό είναι αξιοσημείωτο. Δύσκολα όμως θα βρεί την κατάταξή του, μέσα στο MCU. Κακή ταινία σίγουρα δεν τη λες. Διαφορετική ίσως, με την Zhao να δίνει μεγάλη βάση στις πολυπολιτισμικές και κοινωνικές προεκτάσεις του σεναρίου, σε μια υπερπαραγωγή ασυνήθιστα ήπιας ομορφιάς, προσπαθώντας παράλληλα να εκπληρώσει τις γιγάντιες απαιτήσεις ενός τεράστιου θεάματος δράσης. Στοιχεία που καταλήγουν να βαραίνουν την ταινία αντί να την αφήσουν… να πετάξει.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: ★★✬☆☆

– Ακόμα, μπορείτε να δείτε:

[line]

[accordion id=”my-accordion”] [accordion_item parent_id=”my-accordion” title=”Διάρκεια” open=”false”] [counter num_start=”0″ num_end=”157″ num_prefix=” ” num_suffix=”” num_speed=”5″ num_color=”#9b59b6 “text_above=”Διάρκεια” text_below=”Λεπτά” text_color=”#000000″] [/accordion_item][/accordion]

[accordion id=”my-accordion”] [accordion_item parent_id=”my-accordion” title=”Πρωταγωνιστούν” open=”false”] [icon_list] [icon_list_item type=”check”] Gemma Chan [/icon_list_item] [icon_list_item type=”check”] Angelina Jolie [/icon_list_item] [icon_list_item type=”check”] Richard Madden [/icon_list_item] [/icon_list] [/accordion_item][/accordion]

[line]

Εternals Trailer [feature_headline type=”left, center, right” level=”h2″ looks_like=”h4″ icon=”youtube-play”]

[author title=”Cineramen” author_id=””]

[share title=”Share” facebook=”true” twitter=”true” google_plus=”true” linkedin=”true” pinterest=”true” reddit=”true” email=”true”]

[content_band bg_color=”#e4e4e4″ border=”all”] [container] [custom_headline style=”margin: 0;” type=”center” level=”h4″ looks_like=”h4″ accent=”true”]Δείτε ακόμα στο Cineramen[/custom_headline] [/container] [/content_band]

[recent_posts count=”1″ orientation=”horizontal” category=”kritikes”] [recent_posts count=”1″ no_image=”true” orientation=”vertical” category=”trailers” offset=”2″ ]

[recent_posts count=”1″ category=”afierwmata” no_image=”true”]

[recent_posts count=”1″ category=”themata” no_image=”true”]

[recent_posts count=”1″ category=”eidiseis” no_image=”true”]

 

Νίκος Δρίβας
Νίκος Δρίβαςhttps://www.cineramen.gr
Δημιουργός και συντάκτης του Cineramen αλλά κυρίως φανατικός του σινεμά.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΤΑΚΤΗ