Η ταινία εστιάζει σε μια νεαρή και ανεξάρτητη γυναίκα που αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι της στην έρημο του Μεξικού μετά τον άγριο φόνο της μητέρας της, μιας άλλης δυνατής και μυστηριώδους γυναίκας. Η Καρμεν επιζεί από μια τρομακτική και επικίνδυνη παράνομη διέλευση των συνόρων προς τις ΗΠΑ, για να βρεθεί αντιμέτωπη με έναν άνομο εθελοντή συνοριοφύλακα που δολοφονεί εν ψυχρώ άλλους δύο μετανάστες στην ομάδα της. Οταν ο συνοριοφύλακας και ο σύντροφός του στην περιπολία, Εϊνταν (ένας πεζοναύτης με PTSD) εμπλέκονται σε μια θανατηφόρα αντιπαράθεση, η Κάρμεν και ο Εϊνταν αναγκάζονται να δραπετεύσουν μαζί. Πηγαίνουν βόρεια προς το Λος Αντζελες αναζητώντας την καλύτερη φίλη της μητέρας της Κάρμεν, την Μασίλντα και την ιδιοκτήτρια του νυχτερινού κέντρου La Sombra, ένα καταφύγιο μουσικής και χορού.
H ταινία Carmen εστιάζει σε ένα θέμα το οποίο έχει να κάνει με μια πολύ ενδιαφέρουσα και δυνατή ιστορία και τα γεγονότα που προκύπτουν μέσα από αυτή. Είναι πολύ σημαντικό για κάποιον σκηνοθέτη να ξέρει την θεματολογία του και εδώ μπορούμε να πούμε ότι το χειρίζεται αξιοπρεπέστατα αν και η διάρκεια της ταινίας θα μπορούσε να χωρέσει κάποια πράγματα παραπάνω. Οι εναλλαγές από το δράμα σε μιουζικαλ πάντως, δεν είναι πάντοτε επιτυχημένες.
Από τις πρώτες σκηνές της ταινίας η σκηνοθεσία φέρνει τους χαρακτήρες σε πρώτο πλάνο με αρκετή δόση αληθοφάνειας (όσο είναι αυτό δυνατόν), αλλά ένα θεματάκι είναι πως δεν καλύπτονται όλα όσα θα μπορούσαν με βάση τα δεδομένα που υπήρχαν στην αρχή.
Εννοώντας φυσικά ότι επιλέγει έναν πιο ρεαλιστικό τρόπο προσέγγισης και να μεταδώσει την ιστορία μέσα από τα πρόσωπα, ενώ θα μπορούσε πολύ άνετα να “ξεπεταχτούν” αυτά γρήγορα και να δοθεί μια κάπως πιο αναλυτική καταγραφή κάποιων γεγονότων.
Η ταινία “χτίζει” την πλοκή της πάνω στους στιβαρούς διαλόγους της και το καλό σενάριο της. Παράλληλα με ωραία σκηνοθετική τεχνική μας κάνει κάπως πιο ρεαλιστικό το όλο εγχείρημα, ωστόσο κάπου χωλαίνει το όλο πράγμα και δεν… απογειώνεται η όλη προσπάθεια.
Μοναδικό θέμα της δυστυχώς το γεγονός ότι η διάρκεια είναι κάπως μεγάλη σχετικά με τα όσα θέλει να πει η ταινία, μιας και το τελευταίο μισάωρο συμπυκνώνει μεν τα πιο σημαντικά γεγονότα, αλλά η αλήθεια είναι ότι μπορούσε να τα “μαζέψει” κάπως.
Σε καμία περίπτωση όμως δεν κάνει κακή την συγκεκριμένη ταινία, η οποία παρακολουθείται με αρκετό ενδιαφέρον, με ένα εξαιρετικό πρωταγωνιστικό δίδυμο, σκηνοθεσία που σε βάζει στα πράγματα και την φωτογραφία είναι όπως χρειάζεται, δίνοντας επιπλέον ρεαλισμό στα πλάνα. Ένα θέμα είναι πως θα μπορούσε να είχε κάμποσο χρόνο περισσότερο και να γίνει κάπως πιο straight to the point σε σημαντικά κομμάτια της, ωστόσο είναι αξιοπρεπέστατη και έχει μεγάλο ενδιαφέρον.
Έχω αναφέρει πολλές φορές ότι κάθε ταινία πρέπει να κρίνεται πρώτα απ’ όλα με βάση το είδος της και σε αυτόν τον τομέα είναι μια χαρά και καταφέρνει να δώσει μια ενδιαφέρουσα ματιά σε ένα αρκετά σημαντικό θέμα, το οποίο έχει και άλλες προεκτάσεις, οι οποίες μένουν ανεκμετάλλευτες.
Εν κατακλείδι λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με μια αξιοπρεπέστατη προσπάθεια η οποία διαχειρίζεται καλά το θέμα της, με την ταινία Carmen να αδικεί σε κάποια σημεία τον εαυτό της, αλλά παράλληλα μας κάνει να θέλουμε να μάθουμε περισσότερα.
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: ★★★☆☆
– Ακόμα, μπορείτε να δείτε:
Carmen Trailer
Share