Κριτική για την ταινία Argentina, 1985

0
192
Βαθμολόγησε το άρθρο
[Total: 0 Average: 0]

Στην πολιτική σκηνή της Αργεντινής τον 20ο αιώνα υπήρξε μεγάλη αστάθεια, με πολλές στρατιωτικές κυβερνήσεις και πραξικοπήματα. Η τελευταία και σκληρότερη δικτατορία που εφαρμόστηκε ήταν αυτή που ηγήθηκε ο Στρατηγός Videla και διήρκησε από το 1976 μέχρι το 1983, με την εφταετία αυτή να χαρακτηρίζεται από αμέτρητες συλλήψεις πολιτών που οδήγησαν σε βασανισμούς, εξαφανίσεις και δολοφονίες.

 

Η ταινία του Santiago Mitre ασχολείται με τη δίκη που ακολούθησε αυτή τη σκοτεινή περίοδο, εστιάζοντας στις προσπάθειες του εισαγγελέα Strassera να καταδικάσει τους ηγέτες του χουντικού καθεστώτος. Ο Mitre με καλό ρυθμό και έναν σταθερά εξαιρετικό πρωταγωνιστή ως σύμμαχο (δεύτερη συνεργασία με τον σπουδαίο Ricardo Darin μετά το The Summit τo 2017), αφηγείται το χρονικό της δίκης καταγράφοντας το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο στη νέα σελίδα της χώρας, αλλά και την ατομική διαδρομή του εισαγγελέα.

Σε συλλογικό επίπεδο παρουσιάζει την προσπάθεια πραγματοποίησης αυτής της δίκης, σε μια χώρα όπου οι βαθιές πληγές δεκαετιών είχαν δημιουργήσει έναν αναπόφευκτο διχασμό στην κοινωνία, δυσπιστία σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και ένα διάχυτο αίσθημα φόβου και έλλειψη εμπιστοσύνης. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες φανερώνεται ο δρόμος που καλείται να ακολουθήσει ολόκληρη η χώρα, με οδηγό το πρόσωπο του εισαγγελέα. Με έναν πρωταγωνιστή συνετό, ψύχραιμο, και με γνώση της εθνικής ευθύνης στις πλάτες του, ο εισαγγελέας Strassera παίρνει τη θαρραλέα απόφαση υπεράσπισης των βασικών δημοκρατικών αρχών παρά τις απειλές για τη ζωή του και της οικογένειάς του, με μια πρότυπη αλλά και μοναχική πορεία, αναζητώντας (συχνά μάταια) συμμάχους και βοήθεια.

Μια ταινία απαραίτητη όπως δήλωσε ο ίδιος ο σκηνοθέτης στο Φεστιβάλ Βενετίας για τους αναγκαίους αγώνες προστασίας της δημοκρατίας, με το φιλμ στο δικαστικό μέρος να ακολουθεί τα καλούπια κλασικών ταινιών, καταφέρνοντας παρόλα αυτά να ξεχωρίζει σε δύο καίρια σημεία. Πρώτον με τις πολύ δυνατές αφηγήσεις μαρτύρων για τα βασανιστήρια που έζησαν, με τον σκηνοθέτη να αποτυπώνει λιτά και άμεσα τα γεγονότα, και δεύτερον με την τελική αγόρευση του εισαγγελέα. Με τον Ricardo Darin να περιγράφει μετρημένα αλλά με μια υποβόσκουσα ορμή όλη τη βαρβαρότητα που προηγήθηκε, αναδεικνύεται η ανάγκη για απόδοση δικαιοσύνης προς τα θύματα αλλά και το έθνος, κλείνοντας με τον πιο απλό και περιεκτικό τρόπο αναφερόμενος σε κάθε απολυταρχικό πολίτευμα που προηγήθηκε και εμφανίστηκε. Ποτέ ξανά.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: ★★★✬☆

– Ακόμα, μπορείτε να δείτε:


0
Λεπτά
 
  • Ricardo Darín
  • Peter Lanzani
  • Laura Paredes

Argentina, 1985 Trailer


Cineramen

Γιώργος Νυκταράκης

Share

Δείτε ακόμα στο Cineramen

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.