Το Theory Of Everything να αναφερθεί ότι βασίζεται σε υλικό από το βιβλίο της πρώην συζύγου του, Τζέιν Χόκινγκ (στην ταινία την υποδύεται η Felicity Jones) «Traveling to Infinity: My Life with Stephen Hawking», ενώ η σκηνοθεσία είναι του ήδη βραβευμένου με Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ Man on Wire (2009), James Marsh.
Το Theory Of Everything όπως είναι λογικό εστιάζει στον σπουδαίο φυσικό (και κάτι παραπάνω από αυτό βέβαια, διότι μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά όλων των εποχών), τον οποίο υποδύεται κάτι παραπάνω από έξοχα ο Eddie Redmayne σε μια ερμηνεία που αν δεν είναι το λιγότερο μέσα στην πεντάδα, θα μιλάμε για τεράστιο σκάνδαλο.
Ο Βρετανός ηθοποιός πραγματικά μπαίνει στο “πετσί” του ρόλου και δημιουργεί τον δικό του Stephen Hawking (ο ίδιος δήλωσε ότι έβλεπε τον εαυτό του στο πρόσωπο του πρωταγωνιστή) και μαζί με αυτό μια αξιομνημόνευτη και μοναδική ερμηνεία, χωρίς να γίνεται ούτε για λίγο καρικατούρα. Οι αντιδράσεις του, οι κινήσεις του, ο τρόπος ομιλίας, όλα. Μάλιστα, ο ηθοποιός έζησε για λίγο διάστημα με άτομα που έχουν την γνωστή σε όλους μας πάθηση ALS.
Καθαρά στην ταινία τώρα, ο σκηνοθέτης James Marsh καταφέρνει να μην καταφεύγει σε υπερβολές όσο μπορεί και γενικότερα αντιμετωπίζει το θέμα του με σεβασμό και προσήλωση. Ακροβατεί σε όλη της την διάρκεια μεταξύ του love story και των επιτευγμάτων της σπουδαίας προσωπικότητας και το μόνο μειονέκτημα της ταινίας είναι ότι δεν καταφέρνει σε λίγα σημεία να βρει την απαραίτητη ισορροπία. Σχόλιο
Η ταινία όπως είναι λογικό έχει ως “οδηγό” τον εξαιρετικό πρωταγωνιστή της, ωστόσο οι δεύτεροι ρόλοι αφήνουν ανάμεικτα συναισθήματα καθώς η Felicity Jones, σε μερικές σκηνές είναι πολύ καλή, σε άλλες ίσως κάπως πιο χλιαρή και ο David Thewlis είναι εξίσου στιβαρός στον ρόλο του καθηγητή-μέντορα του.
Το θετικό με το Theory Of Everything είναι ότι δεν σε κάνει σε κανένα σημείο να βαρεθεί, δεν θέλει να γίνει μεγαλεπήβολο και μελό, δεν πιέζει καταστάσεις, ωστόσο από την άλλη δεν προλαβαίνει να πει όλα όσα θέλει σε δυο ώρες καθαρής διάρκειας και ίσως θα μπορούσε να εστιάσει λίγο περισσότερο στο έργο του Hawking.
Μεγάλο ατού της ταινίας, οι καλογραμμένοι διάλογοι και η πανέμορφη σκηνοθεσία (ωραία η χρήση της κάμερας, υπέροχη η φωτογραφία). Συν τοις άλλοις το κλείσιμο της ταινίας είναι αυτό που της αρμόζει καθώς η τελική σκηνή είναι απλά μοναδική, σκηνοθετημένη με μαγεία, ενέργεια και θέλει να περάσει πολλά όμορφα μηνύματα, υμνώντας όχι μόνο την διάνοια Hawking αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο.
Για να συνοψίσουμε, το Theory Of Everything είναι σίγουρα ένα δείγμα καλού και μοντέρνου σινεμά, μια πολύ καλή ταινία που ανά στιγμές σε καθηλώνει, ειδικότερα με την εκπληκτική ερμηνεία του Eddie Redmayne ωστόσο στην κούρσα για τα Όσκαρ (μιλώντας καθαρά ως σύνολο ταινίας) ίσως της στοιχίσει το γεγονός ότι ενώ χειρίζεται τόσο την προσωπικότητα όσο και την θεματολογία της με σύνεση και συνέπεια, θα μπορούσε να αναλύσει περισσότερο σε βάθος κάποιον από τους τομείς με τους οποίους ασχολείται και με λίγο πιο ενδελεχή τρόπο. Όπως και να έχει όμως ανήκει στις πιο αξιοσημείωτες στιγμές της χρονιάς και σίγουρα θα μας απασχολήσει στις ερχόμενες βραβεύσεις.
Theory of Everything Official Trailer
Share
υπεροχη ταινια πραγματικα,αν κατι μου ελειψε ηταν οτι δεν εδωσαν τοσο βαση στο τι εκανε ο χοκινγκ στον τομεα της φυσικης με ελαχιστη αφηγηση πανω σε αυτο το θεμα, κατα τ’αλλα 4/5 απο εμενα 🙂
Θα συμφωνήσω απόλυτα με αυτό, είχε μια έλλειψη στον τομέα της φυσικής! Τα υπόλοιπα μια χαρά!