Μια από τις ταινίες που είχαμε “σημαδέψει” όταν είχαμε φτιάξει την λίστα μας με τις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες της χρονιάς (για περισσότερα πατήστε στο link), ήταν αναμφίβολα το Nightcrawler. H ταινία έχει ένα μεγάλο buzz τώρα τελευταία με την… συμμετοχή της σε πολλές λίστες κορυφαίων ταινιών για το 2014 και φημολογείται ότι θα έχει καλό πλασάρισμα στα ερχόμενα Όσκαρ.
Διανύουμε μια από τις πιο ποιοτικές χρονιές των τελευταίων χρόνων με πολλές ποιοτικές ταινίες και άλλες τόσες που είναι να βγουν ακόμα και σίγουρα μια από τις πιο ξεχωριστές ταινίες της χρονιάς που διανύουμε είναι και το Nightcrawler.
Από την αρχή της ταινίας, νιώθεις μις περίεργη αύρα που σου κεντρίσει το ενδιαφέρον στην ταινία. Καθώς περνούν τα λεπτά και φτάνουν στο πρώτο ημίωρο το Nightcrawler σου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον και σίγουρα σε προδιαθέτει για κάτι το διαφορετικά από αυτά που έχεις συνηθίσει, άσχετα αν προς το τέλος θα μπορούσε να αποφύγει 2-3 κοινοτυπίες και να εμβαθύνει λίγο παραπάνω (λεπτομέρεια βέβαια).
Ενώ θα μπορούσε να σε πιάσει από τον λαιμό και να σου “πλασάρει” και μερικά κλισέ του είδους (από αυτά που… αρέσουν και στην Ακαδημία), το Nightcrawler έναν ρεαλισμό και μια ροή που σε κάνει να μένεις καρφωμένος στην οθόνη, χωρίς να βαριέσαι ή να θες να προσπεράσεις κάποιο από τα σημεία της.
Διαθέτει σε μερικά σημεία καλή φωτογραφία και μια σκηνοθεσία που εστιάζει τόσο στους πρωταγωνιστές όσο και στα γεγονότα, απλή αλλά και εντυπωσιακή παράλληλα που το βασικό είναι ότι δεν κουράζει και δεν εμμένει στην υπερβολή του θέματος, που όποτε “χρειαστεί” να το κάνει είναι για να τονίσει την σύγχρονη ψυχρότητα των ΜΜΕ που “ψοφάνε” για σάρκα και αίμα, ώστε να ανεβάσουν την τηλεθέαση.
Το Nightcrawler διαθέτει έναν εκπληκτικό πρωταγωνιστή (ένας απίστευτα ώριμος, χωρίς υπερβολές και αρκετά αδυνατισμένος Jake Gylenhaal) ο οποίος αναμφίβολα κλέβει την παράσταση αλλά το βασικότερο είναι ότι δεν σε αποπροσανατολίζει από την ταινία, αντίθετα σε βοηθάει να προσαρμοστείς σε αυτήν, σε μια ταινία που δεν είναι μονοδιάστατη όπως θα μπορούσε να είναι σε κάποια άλλα χέρια, πέρα από αυτά του έμπειρου Tony Gilroy.Σχόλιο
H ταινία ναι μεν έχει μια οικονομία χρόνου και θέματος, κάτι που συναντάς σπάνια σε ταινίες πλέον, ωστόσο το μόνο… παράπονο που έχουμε είναι ότι μερικά ζητηματάκια σχετικά με το τελευταίο ημίωρο, τα οποία από τη μια straight to the point και δεν κουράζουν, ωστόσο θα μπορούσαν να καλυφθούν κάπως καλύτερα και πιο αναλυτικά. Ωστόσο επαναλαμβάνουμε αυτά είναι λεπτομέρειες μπροστά στο σύνολο της αξιοπρεπέστατης ταινίας.
Οι δεύτεροι ρόλοι είναι καλοί γενικά και βοηθούν στην εξέλιξη της ταινίας (αν και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί περισσότερο ο Bill Paxton τον οποίο θα θέλαμε να δούμε παραπάνω) και γενικότερα η ταινία διαθέτει πολλά από εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν μια πολύ καλή ταινία. Την παράσταση όπως είπαμε την κλέβει σίγουρα ο Gylenhaal, τον οποίο αναμφίβολα θα δούμε υποψήφιο στα Oscar (οτιδήποτε άλλο θα είναι “έγκλημα”) και ο ηθοποιός μετά τις τελευταίες του ταινίες και ειδικά το φετινό Enemy μπαίνει στην λίστα των μεγάλων ηθοποιών του Χόλιγουντ.
Tο Nightcrawler θα πρέπει να αποτελεί μάθημα σε σχολές δημοσιογραφίας και ειδικότερα στην Ελλάδα που έχει ξεφύγει η κατάσταση από όλες τις απόψεις και σ συνδυασμό με το κυνήγι του American Dream αποτελεί μια ταινία που καταφέρνει να ξεφύγει από ηθικολογίες και διδάγματα, παρουσιάζοντας τα πράγματα ωμά και ρεαλιστικά, χωρίς περισσότερες “σάλτσες”.
Εν κατακλείδι, το Nightcrawler σίγουρα αποτελεί μια αξιομνημόνευτη ταινία που είναι δεδομένο ότι θα πρωταγωνιστήσει σε διάφορες βραβεύσεις και δη στα Oscar. Αποδεικνύει ότι δεν χρειάζεται να παρασυρθεί κάποιος σκηνοθέτης σε εντυπωσιασμούς για να δημιουργήσει μια άρτια ταινία και γενικότερα ότι ο ρεαλισμός (που εκλείπει από πολλές σύγχρονες παραγωγές) μπορεί να κρατήσει το ενδιαφέρον του θεατή. Μια ταινία που αξίζει την προσοχή του κοινού.
Nightcrawler Trailer
Share
Στην τελευταία παράγραφο, έχετε κάνει λάθος(Εν κατακλείδι, το Nightcrawler έχει ανέμπνευστο σενάριο, επίπεδους ηθοποιούς-μαριονέτες, ελάχιστε μάχες, καθόλου αγωνία και εντυπωσιασμός ), που αποτι είδα ειναι από την κριτική του exodus. Κατά τ΄άλλα, ωραία κριτική 🙂
Καλημέρα Λάζαρε έχεις απόλυτο δίκιο! Αντιγράφοντας την δομή με τα αστεράκια, τους πρωταγωνιστές και τα λοιπα φαίνεται πήρα και κομμάτι από την παράγραφο. Ευχαριστούμε πολύ και για την κριτική και για την παρατήρηση 😉