Η σπουδαία Ingrid Bergman που άφησε εποχή

0
972
Βαθμολόγησε το άρθρο
[Total: 1 Average: 5]

Η Ingrid Bergman, που γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1915 και απεβίωσε στις 29 Αυγούστου 1982, είχε τρία Όσκαρ στο ενεργητικό της και δύο Έμμυ.

 

Γεννήθηκε στη Στοκχόλμη, μιλούσε αγγλικά και γαλλικά, σπούδασε στην περιώνυμη Βασιλική Δραματική Σχολή και κατέκτησε τη συμπάθεια του κοινού από την πρώτη κιόλας εμφάνισή της στο θέατρο, ούσα ακόμη φοιτήτρια.

Λαμβάνοντας το 1938 το δίπλωμά της, άρχισε να εμφανίζεται στον κινηματογράφο όπου και διέπρεψε, ενώ το 1945 έλαβε το βραβείο “Όσκαρ” για τη συμμετοχή της στην ταινία “Εφιάλτης”.

Είχε κερδίσει επίσης βραβείο Τόνυ για Καλύτερη Ερμηνεία Πρωταγωνιστικού Γυναικείου Ρόλου σε Θεατρικό Έργο, στην πρώτη απονομή των Τόνυ το 1947. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει κατατάξει τέταρτη στη λίστα με τις 25 μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών.

Ο πρώτος της σύζυγος ηταν ο Σουηδός γιατρός, Πέτερ Λίνστοβ, ενώ προχώρησε και σε δεύτερο γάμο με τον  Ιταλό σκηνοθέτη, Ρομπέρτο Ροσσελίνι.

Απεβίωσε στο Λονδίνο το 1982 αφήνοντας πίσω της μια τεράστια καλλιτεχνική παρακαταθήκη.

Βραβεία

Έτος Βραβείο Κατηγορία Νικήτρια Ταινία/Θεατρικό έργο
1944 Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου Όχι Για Ποιον Χτυπά η Καμπάνα
1945 Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου Ναι Εφιάλτης (ταινία 1944)
Χρυσή Σφαίρα Α’ Γυναικείου Ρόλου – Ταινία
1946 Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου Όχι Οι καμπάνες της Αγίας Μαρίας
Χρυσή Σφαίρα Α’ Γυναικείου Ρόλου – Ταινία Ναι
NYFCC Α’ Γυναικείου Ρόλου Ναι Οι καμπάνες της Αγίας Μαρίας
Νύχτα Αγωνίας
1947 Τόνυ Καλύτερη Ερμηνεία Πρωταγωνιστικού Γυναικείου Ρόλου σε Θεατρικό Έργο Ναι Joan of Lorraine
1949 Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου Όχι Ιωάννα της Λωραίνης
1956 NYFCC Α’ Γυναικείου Ρόλου Ναι Αναστασία
1957 Όσκαρ
Χρυσή Σφαίρα Καλύτερη Ηθοποιός σε Δραματική Ταινία
1958 NBR Α’ Γυναικείου Ρόλου Ναι Το πανδοχείο της έκτης ευτυχίας
1958 BAFTA Καλύτερη Ξένη Ηθοποιός Όχι
Χρυσή Σφαίρα Καλύτερη Ηθοποιός σε Δραματική Ταινία Όχι Το πανδοχείο της έκτης ευτυχίας
Καλύτερη Ηθοποιός σε Κωμική Ταινία ή Μιούζικαλ Αδιακρισίες
1960 Έμμυ Σημαίνουσα Πρωταγωνίστρια σε Μίνι Σειρά ή Ταινία Ναι Turn of the Screw
1961 Έμμυ Σημαίνουσα Πρωταγωνίστρια σε Μίνι Σειρά ή Ταινία Όχι 24 Hours in a Woman’s Life
1970 Χρυσή Σφαίρα Καλύτερη Ηθοποιός σε Κωμική Ταινία ή Μιούζικαλ Όχι Το αγκάθι
1975 Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου Ναι Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές
BAFTA
1976 Σεζάρ Τιμητικό Βραβείο Ναι
1978 NBR Α’ Γυναικείου Ρόλου Ναι Φθινοπωρινή Σονάτα
NYFCC
1979 Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου Όχι
Χρυσή Σφαίρα Καλύτερη Ηθοποιός σε Δραματική Ταινία
NSFC A’ Γυναικείου Ρόλου Ναι
1982 Έμμυ Σημαίνουσα Πρωταγωνίστρια σε Μίνι Σειρά ή Ταινία Ναι A Woman Called Golda
1983 Χρυσή Σφαίρα Καλύτερη Ηθοποιός σε Μίνι Σειρά ή Τηλεταινία

 

Φιλμογραφία

Έτος Ταινία Ελληνικός τίτλος Ρόλος
Δεκαετία ’30
1932 Landskamp Κορίτσι που Περιμένει στην Ουρά
1935 Munkbrogreven Elsa Edlund
1935 Bränningar Karin Ingman
1935 Swedenhielms Astrid
1935 Valborgsmässoafton Lena Bergström
1936 På solsidan Eva Bergh
1936 Intermezzo Ιντερμέτζο Anita Hoffman
1938 Dollar Julia Balzar
1938 Kvinnas ansikte, En Anna Holm ή Anna Paulsson
1938 Vier Gesellen, Die Marianne
1939 Enda natt, En Eva Beckman
1939 Intermezzo Ιντερμέτζο Anita Hoffman
Δεκαετία ’40
1940 Juninatten Kerstin Norbäc ή Sara Nordanå
1941 Adam Had Four Sons Η γυναίκα του ολέθρου Emilie Gallatin
1941 Rage in Heaven Θύελλα στον ουρανό Stella Bergen Monrell
1941 Dr. Jekyll and Mr. Hyde Δόκτωρ Τζέκυλ και Μίστερ Χάιντ Ivy Peterson
1942 Casablanca Καζαμπλάνκα Ilsa Lund
1943 For Whom the Bell Tolls Για Ποιόν Χτυπά η Καμπάνα María
1943 Swedes in America (μικρού μήκους) Ο εαυτός της
1944 Gaslight Εφιάλτης Paula Alquist Anton
1945 Saratoga Trunk Σαρατόγκα Clio Dulaine
1945 Spellbound Νύχτα Αγωνίας Δρ. Constance Petersen
1945 The Bells of St. Mary’s Οι καμπάνες της Αγίας Μαρίας Αδελφή Mary Benedict
1946 American Creed (μικρού μήκους) Ο εαυτός της
1946 Notorious Υπόθεση Νοτόριους Alicia Huberman
1948 Arch of Triumph Η αψίδα του θριάμβου Joan Madou
1948 Joan of Arc Η Ιωάννα της Λωραίνης Ιωάννα της Λωραίνης
1949 Under Capricorn Στον Αστερισμό του Αιγόκερω Λαίδη Henrietta Flusky
Δεκαετία ’50
1950 Stromboli Στρόμπολι Karin
1952 Europa ’51 Δε σε είχα απατήσει Irene Girard
1953 Siamo donne (τμήμα: “Ingrid Bergman”) Ο εαυτός της
1954 Giovanna d’Arco al rogo Ιωάννα Ιωάννα της Λωραίνης
1954 Viaggio in Italia Ταξίδι στην Ιταλία Katherine Joyce
1954 La Paura Ο φόβος Irene Wagner
1956 Anastasia Αναστασία Anna Koreff/Anastasia
1956 Elena et les hommes Η Έλενα και οι άλλοι Elena Sokorowska
1958 Indiscreet Αδιακρισίες Anna Kalman
1958 The Inn of the Sixth Happiness Το πανδοχείο της έκτης ευτυχίας Gladys Aylward
Δεκαετία ’60
1961 Aimez-Vous Brahms? Σας Αρέσει ο Μπραμς; Paula Tessier
1961 Auguste (ανώνυμη εμφάνιση)
1964 The Visit Η εκδίκηση της κυρίας Karla Zachanassian
1964 The Yellow Rolls-Royce Η Κίτρινη Ρολς Ρόις Gerda Millett
1967 Stimulantia (επεισόδιο: “The Necklace”) Mathilde Hartman
1969 Cactus Flower Το Αγκάθι Stephanie Dickinson
Δεκαετία ’70
1970 Henri Langlois (ντοκιμαντέρ) Ο εαυτός της
1970 Walk in the Spring Rain Libby Meredith
1973 From the Mixed-Up Files of Mrs. Basil E. Frankweiler Mrs. Frankweiler
1974 Murder on the Orient Express Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές Greta Ohlsson
1976 A Matter of Time Countess Sanziani
1978 Höstsonaten Φθινοπωρινή Σονάτα Charlotte Andergast

 

 

Cineramen

Νίκος Δρίβας

Facebook Twitter Google+

Δημιουργός και συντάκτης του www.cineramen.gr αλλά κυρίως φανατικός του σινεμά

Share

Δείτε ακόμα στο Cineramen

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.