Η κατάσταση του Bruce Willis ήταν πολύ κακή αλλά τον έβαζαν να παίζει σε ταινίες

0
365
Βαθμολόγησε το άρθρο
[Total: 1 Average: 5]

Aποκαλύφθηκε πως ο Bruce Willis δεν μπορούσε ούτε να μιλήσει αλλά τον έβαζαν να παίζει σε ταινίες δράσης. Τρία χρόνια πριν αποσυρθεί από την υποκριτική συμμετείχε σε 20 ταινίες, ενώ πυροβόλησε λάθος δυο φορές και είχε κασκαντέρ και άνθρωπο να του λέει τις ατάκες μέσω ακουστικού.

 

Η νοητική παρακμή του Bruce Willis διαδραματίζονταν για χρόνια στα κινηματογραφικά πλατό. Πιο συγκεκριμένα τα προβλήματα είχαν αρχίσει να φαίνονται στα γυρίσματα των ταινιών αρκετά χρόνια προτού η οικογένεια του διάσημου ηθοποιού ανακοινώσει ότι πάσχει από αφασία και αποσυρθεί από την υποκριτική. Το είδωλο του Χόλιγουντ στα 67 του χρόνια διαγνώστηκε τώρα με μετωποκροταφική άνοια.

Με κασκαντέρ και ακουστικά στα γυρίσματα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι αποκαλύψεις για το τι προηγήθηκε την τριετία πριν αποσυρθεί από την υποκριτική. Ο Μπρους Γουίλις γύρισε είκοσι δύο ταινίες δράσης με αυτόπτες μάρτυρες που ήταν στα κινηματογραφικά πλατό να αποκαλύπτουν ότι κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων δεν μπορούσε να ανταποκριθεί και γινόταν ακόμα και επικίνδυνος.

Ο ηθοποιός σύμφωνα με δημοσιεύματα φέρεται να πυροβόλησε κατά λάθος στη διάρκεια γυρισμάτων και χρειαζόταν κάποιον να του διαβάζει τις ατάκες του μέσω ακουστικού, καθώς τα συμπτώματά του διαρκώς επιδεινώνονταν. Ο Willis, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 70 ταινίες από τότε που ξεκίνησε την καριέρα του τη δεκαετία του 1970, αποσύρθηκε από την υποκριτική πέρυσι.

Τα τελευταία χρόνια, ο μάνατζέρ του φρόντιζε τα γυρίσματα των ταινιών του Γουίλις να διαρκούν το πολύ δύο ημέρες – από τις οποίες συχνά δούλευε μόνο τέσσερις ώρες λόγω της διαρκώς επιδεινούμενης κατάστασης της υγείας του.

Στο White Elephant ήταν μαριονέτα

Από την αφασία ο Μπρους Γουίλις φαινόταν συχνά μπερδεμένος κάτι που φάνηκε στα γυρίσματα της ταινίας White Elephant. Αναρωτήθηκε ανοιχτά τι έκανε στα γυρίσματα της ταινίας χαμηλού προϋπολογισμού. Δύο μέλη του συνεργείου θυμούνται τον Γουίλις να ρωτάει: «Ξέρω γιατί είστε εδώ;». Το White Elephant σκηνοθετούσε ο Jesse V. Johnson, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον ηθοποιό πριν από δεκαετίες, όταν ο Γουίλις ήταν ακόμα κασκαντέρ. Ωστόσο σχολίασε: «Ήταν σαφές ότι δεν ήταν ο Μπρους που θυμόμουν». Ο σκηνοθέτης είπε ότι ρώτησαν τους ανθρώπους του Γουίλις τι συνέβαινε με την υγεία του. «Δήλωσαν ότι ήταν ευτυχής που ήταν εκεί, αλλά θα ήταν καλύτερο αν μπορούσαμε να τελειώσουμε το γύρισμα μέχρι το μεσημέρι και να τον αφήσουμε να φύγει νωρίς».

Ένα από τα μέλη του συνεργείου, που είχε αντιληφθεί τη σύγχυση του Γουίλις στο γύρισμα, είπε ότι στόχος τους ήταν «πώς να μην κάνουν τον Μπρους να φαίνεται χάλια». Το συνεργείο έσπευσε να γυρίσει τους ρόλους του και ο ηθοποιός ακούστηκε αργότερα να ρωτάει τι έκανε στο πλατό. «Ήταν λιγότερο ενοχλητικό και περισσότερο σαν: Πώς θα κάνουμε τον Μπρους να μην φαίνεται άσχημα;», δήλωσε ένα μέλος του συνεργείου στους LA Times. «Κάποιος του έδινε μια ατάκα και δεν καταλάβαινε τι σήμαινε. Ήταν απλά μια μαριονέτα». «Μετά την εμπειρία μας στο ‘White Elephant’, αποφασίσαμε ως ομάδα ότι δεν θα κάναμε άλλο», είπε ο Johnson. «Είμαστε όλοι οπαδοί του Μπρους Γουίλις και η συμφωνία αυτή μας φάνηκε λάθος και τελικά ήταν ένα θλιβερό τέλος σε μια απίστευτη καριέρα». Η ταινία βγήκε στις οθόνες τον Ιούνιο του 2022.

Hard Kill, 2020: «Πυροβόλησε λάθος» δύο φορές στα γυρίσματα

Στα γυρίσματα των ταινιών, οι σκηνοθέτες που συνεργάστηκαν με τον Γουίλις είδαν σημάδια ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Σύμφωνα με τουλάχιστον δύο άτομα, πυροβόλησε λάθος με ένα όπλο που ήταν άσφαιρο στα γυρίσματα της ταινίας Hard Kill. Ο Γουίλις συχνά συνοδευόταν στα γυρίσματα και ο επί χρόνια βοηθός του Στίβεν Τζ. Γιάντς πληρωνόταν έως και 200.000 δολάρια ανά ταινία για να τον καθοδηγεί.

Στα γυρίσματα της ταινίας «Open Source», ο ηθοποιός Adam Huel Potter κέρδιζε έως και 4.150 δολάρια την εβδομάδα για να του διαβάζει τις ατάκες μέσω ακουστικού. Τον Ιανουάριο του 2020, η ηθοποιός Λάλα Κεντ ήταν να υποδυθεί την κόρη του Γουίλις στην ταινία Hard Kill- και σε μια σκηνή ο χαρακτήρας του είχε σενάριο να επέμβει και να την προστατεύσει από τους κακοποιούς.

Ο Willis επρόκειτο να πει μια ατάκα που ήταν το σύνθημα για την Kent να σκύψει πριν πυροβολήσει με το όπλο. Αντ’ αυτού, όμως, ο Γουίλις πυροβόλησε πριν πει την ατάκα – και η ηθοποιός δεν πρόλαβε να απομακρυνθεί. «Επειδή είχα την πλάτη μου σε αυτόν, δεν είχα επίγνωση του τι συνέβαινε πίσω μου. Αλλά την πρώτη φορά, ήταν σαν, ‘Δεν τρέχει τίποτα, ας το ξανακάνουμε», θυμάται η Κεντ. Ζήτησε από τον σκηνοθέτη να υπενθυμίσει στον Γουίλις να πει την ατάκα του πριν πυροβολήσει, αλλά συνέβη ξανά. Δύο άλλα μέλη του συνεργείου επιβεβαίωσαν ότι ο Γουίλις πυροβόλησε με λάθος σύνθημα, ενώ ο ένας πρόσθεσε: «Πάντα σιγουρευόμασταν ότι κανείς δεν βρισκόταν στη γραμμή πυρός όταν χειριζόταν τα όπλα». Η ταινία κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2020. Ο Γουίλις εμφανίζεται για μόλις επτά λεπτά στην ταινία Hard Kill.

Out of Death, 2021: Κόψιμο ρόλου και απαγόρευση μονολόγων

Λίγο πριν ξεκινήσει η παραγωγή του Out of Death, ο σκηνοθέτης Mike Burns έστειλε ένα email στον σεναριογράφο της ταινίας λέγοντας ότι ο ρόλος του Γουίλις έπρεπε να περικοπεί κατά «περίπου πέντε σελίδες», σύμφωνα με τους LA Times. Λίγες μέρες πριν ο ηθοποιός εμφανιστεί στα γυρίσματα μιας από τις τελευταίες του ταινίες δράσης, ο σκηνοθέτης του έργου έστειλε ένα επείγον mail: Να μικρύνει ο ρόλος του. Το 2020, ο σκηνοθέτης ζήτησε οι ατάκες του να είναι «σύντομες και γλυκές», δίνοντας ελάχιστες εξηγήσεις για την ξαφνική αναδιατύπωση. Σύμφωνα με τους LA Times, ο Γουίλις πληρώθηκε 2 εκατομμύρια δολάρια για δύο ημέρες εργασίας στα γυρίσματα. Και θα υπήρχε ένας ηθοποιός που θα ταξίδευε μαζί του, ο οποίος θα του έστελνε τις ατάκες του μέσω ακουστικού γιατί δεν θα μπορούσε να τις θυμάται. Οι σκηνές δράσης ή τα μέρη που χρειάζονταν χορογραφία, συχνά εκτελούνταν από έναν σωσία κασκαντέρ αντί για τον Γουίλις, είπαν άνθρωποι που ήταν κοντά στο κινηματογραφικό σετ. Η ταινία κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2021.

Wrong Place, 2022: Χειροτέρευε…

Στον σκηνοθέτη Μάικ Μπερνς προσφέρθηκε η ευκαιρία να σκηνοθετήσει μια άλλη ταινία του Γουίλις, το Wrong Place, ωστόσο ανησυχούσε για την υγεία του ηθοποιού. Ένας από τους συνεργάτες του Γουίλις είχε πει ότι ο ηθοποιός ήταν: «Ένας εντελώς διαφορετικός άνθρωπος. Δεν πίστευα ότι ήταν καλύτερα- πίστευα ότι ήταν χειρότερα. Αφού τελειώσαμε, είπα: ‘Τελείωσα. Δεν πρόκειται να κάνω άλλες ταινίες με τον Μπρους Γουίλις”. Είμαι ανακουφισμένος που παίρνει άδεια». Η ταινία κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2022.

Paradise City, 2022: Προσπαθούσε πάντα να δίνει τον καλύτερο εαυτό του

Το Paradise City ήταν μία από τις τελευταίες ταινίες που γύρισε πριν αποσυρθεί. Ο Chuck Russell, ο σκηνοθέτης της ταινίας, δήλωσε ότι ήταν ενθουσιασμένος που θα συνεργαζόταν ξανά με τον Γουίλις. Ωστόσο, μιλώντας στους Times, η Terri Martin, η υπεύθυνη παραγωγής του White Elephant, δήλωσε: «Έδειχνε τόσο χαμένος και έλεγε: “Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ”. Πάντα προσπαθούσε να κάνει το καλύτερο δυνατό. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους όλων των εποχών, και έχω τον απόλυτο θαυμασμό και σεβασμό για το έργο του, αλλά ήταν καιρός να αποσυρθεί». Η ταινία κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2022 και έπαιξε τον ρόλο του Ίαν Σουάν μαζί με τον Τζον Τραβόλτα – οι οποίοι εμφανίζονταν και οι δύο στην αφίσα της ταινίας.

American Siege, 2020: Φαίνεται να φοράει ακουστικό

Στην ταινία American Siege ο Μπρους Γουίλις απεικονίστηκε να φοράει ακουστικό για να του λένε τις ατάκες στα γυρίσματα. Αυτό συνέβη δύο ολόκληρα χρόνια πριν την ανακοίνωση της οικογένειας ότι o Γουίλις πάσχει από αφασία.

Ο συμπρωταγωνιστής του στο American Siege, Rob Gough, δήλωσε: «Ο τύπος είναι ένας θρύλος και τόσο εμβληματικός. Ακόμα και χωρίς αυτή την πληροφορία για τη διάγνωσή του, και μόνο το να βρίσκομαι στο πλατό με τον τύπο ήταν τόσο αξέχαστο και τόσο εκπληκτικό για μένα. Και στη συνέχεια, μαθαίνοντας για την κατάστασή του και ότι αυτή θα ήταν μια από τις τελευταίες του ταινίες, είναι μεγάλη τιμή και ευλογία που μπόρεσα να δουλέψω μαζί του και να μάθω από αυτόν».

Nα θυμήσουμε πως με άνοια διαγνώστηκε ο Bruce Willis όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του την Πέμπτη (16/2). Με την ανακοίνωσή της αυτή, η οικογένειά του ανέφερε ότι «ενώ τα νέα αυτά είναι οδυνηρά, από την άλλη πλευρά είναι μεγάλη ανακούφιση το γεγονός ότι πλέον υπάρχει μια σαφής διάγνωση».

Η ανακοίνωση αυτή δημοσιεύθηκε από τα παιδιά του, τη σύζυγό του Έμμα Χέμινγκ και την πρώην σύζυγό του Ντέμι Μουρ στον ιστότοπο του «The Association for Frontotemporal Degeneration» και στη συνέχεια στον προσωπικό λογαριασμό της κόρης του στο Instagram έγραφε: «Η οικογένειά μας θα ήθελε να ξεκινήσει εκφράζοντας τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας για την απίστευτη έκρηξη αγάπης, υποστήριξης και τις υπέροχες ιστορίες».

Στη συνέχεια, σημειώνουν: «Σε αυτή τη βάση, θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και φίλου, καθώς τώρα έχουμε μια βαθύτερη κατανόηση του τι βιώνει. Από τότε που ανακοινώσαμε ότι διαγνώστηκε με αφασία την άνοιξη του 2022, η κατάσταση του Μπρους έχει επιδεινωθεί και τώρα έχουμε μια πιο συγκεκριμένη διάγνωση: μετωποκροταφική άνοια (γνωστή ως FTD)».

Συμπληρώνουν δε, ότι «δυστυχώς, αντιμετωπίζει προβλήματα στην επικοινωνία και αυτό είναι μόνο ένα σύμπτωμα της ασθένειας που έχει ο Μπρους. Αν και αυτό είναι επώδυνο, παράλληλα είναι και ανακούφιση να έχουμε επιτέλους μια ξεκάθαρη διάγνωση.

Η FTD είναι μια σκληρή ασθένεια την οποία πολλοί από εμάς δεν έχουμε ακούσει ποτέ και μπορεί να χτυπήσει οποιονδήποτε. Για άτομα κάτω των 60 ετών, η FTD είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας και επειδή η διάγνωση μπορεί να διαρκέσει χρόνια, η FTD είναι πιθανότατα πολύ πιο διαδεδομένη από ό,τι γνωρίζουμε.

Σήμερα δεν υπάρχουν θεραπείες για την ασθένεια, κάτι που ελπίζουμε ότι μπορεί να αλλάξει τα επόμενα χρόνια. Καθώς η κατάσταση του Μπρους προχωρά, ελπίζουμε ότι η προσοχή των ΜΜΕ μπορεί να επικεντρωθεί στο να ρίξει φως σε αυτήν την ασθένεια που χρειάζεται πολύ περισσότερη ευαισθητοποίηση και έρευνα».

Πέρσι τέτοιο καιρό, η οικογένεια του Bruce Willis είχε ανακοινώσει πως ο ηθοποιός διαγνώστηκε με αφασία, οπότε ως συνέπεια ανέφεραν πως αποσύρεται από την υποκριτική, την οποία αγαπούσε όλα αυτά τα χρόνια, καθώς η ασθένεια επηρεάζει τις γνωστικές του ικανότητες. Η ανακοίνωση συνεχίζει λέγοντας πως είναι ιδιαίτερες οι στιγμές αυτές με την ασθένεια του Bruce Willis και ευχαριστούν όσους δείχνουν αγάπη και υποστήριξη, με την οικογένεια να είναι ενωμένη.

Ο Sylvester Stallone αποκάλυψε πως έχει νεότερα για την υγεία του φίλου του, Bruce Willis και δεν είναι τόσο καλά τα πράγματα. Ανέφερε στο Hollywood Reporter πως: «Ο Bruce περνάει μερικές πραγματικά πολύ δύσκολες στιγμές. Γι’ αυτό και ήταν κάπως αποκομμένος από τον κόσμο. Αυτό με σκοτώνει, αλήθεια. Είναι τόσο λυπηρό».

Aπό κει και πέρα, παρά τις όποιες φήμες και ισχυρισμούς, ο δικηγόρος του δήλωσε στους Los Angeles Times: «Ο πελάτης μου συνέχισε να εργάζεται μετά την ιατρική του διάγνωση επειδή ήθελε να εργαστεί και ήταν σε θέση να το κάνει, όπως ακριβώς και πολλοί άλλοι που έχουν διαγνωστεί με την ίδια ασθένεια και συνεχίζουν να εργάζονται. Η συμμετοχή του κ. Γουίλις σε αυτές τις ταινίες, έφερε σπόνσορες με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να έχουν δουλειά, πολλοί κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19».

Η αφασία είναι μια διαταραχή που προκύπτει από βλάβη σε τμήματα του εγκεφάλου, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη γλώσσα και την ομιλία και στερεί την ικανότητα επικοινωνίας. Για τους λόγους αυτούς μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ομιλίας, γραφής και κατανόησης της λεκτικής και γραπτής γλώσσας. Δηλαδή, όσοι πάσχουν από αφασία μπορεί να μην καταλαβαίνουν ούτε τι λέμε εμείς, ούτε τι λένε αυτοί, ούτε τι διαβάζουνε, ούτε τι ακούνε. Τα τμήματα που εμφανίζουν βλάβη βρίσκονται συνήθως στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου- η λειτουργία της γλώσσας εντοπίζεται στο αριστερό εγκεφαλικό ημισφαίριο σχεδόν σε όλους τους δεξιόχειρες και στο 60% των αριστερόχειρων ατόμων. Συχνά, κάποια είδη αφασίας παρουσιάζονται με ημιπαράλυση, δηλαδή αδυναμία κίνησης της μίας πλευράς του σώματος, συνήθως της δεξιάς.

Η αφασία μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά, όταν πρόκειται για εγκεφαλικό επεισόδιο ή τραυματισμό στον κεφάλι, ή μπορεί και να αναπτυχθεί αργά όταν είναι αποτέλεσμα όγκου στον εγκέφαλο ή νευρολογικής νόσου. Τις περισσότερες φορές είναι αποτέλεσμα εγκεφαλικού, γι’αυτό οι περισσότεροι ασθενείς με αφασία είναι μεσήλικες ή μεγαλύτερης ηλικίας.

Cineramen

Νίκος Δρίβας

Facebook Twitter Google+

Δημιουργός και συντάκτης του www.cineramen.gr αλλά κυρίως φανατικός του σινεμά

Share

Δείτε ακόμα στο Cineramen

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.