[line]
[dropcap]Ο[/dropcap] Stanley Kubrick αποτελεί αναμφίβολα έναν θρύλο του Παγκόσμιου κινηματογράφου, που όσα χρόνια κι αν περάσουν θα μνημονεύεται ως ένας από τους σπουδαιότερους ανθρώπους στην ιστορία του σινεμά.
Το 1971 και συγκεκριμένα μια τριετία μετά το «2001: A Space Odyssey», ο Stanley Kubrick δεν κατάφερε να κάνει (καθότι αρνήθηκαν να τον χρηματοδοτήσουν) το «Napoleon», την βιογραφική ταινία με θέμα τη ζωή του Γάλλου Αυτοκράτορα Napoleon Bonaparte, που όπως λεγόταν θα ήταν η καλύτερη ταινία που είχε κάνει.
H ταινία αυτή λεγόταν πως θα εστίαζε στη ζωή του Γάλλου στρατηγού, δίνοντας στον θεατή μια πολυεπίπεδη προσωπικότητα, έναν ιδιοφυή άνθρωπο με σπάνιες ηγετικές ικανότητες, αλλά κυριευμένο ταυτόχρονα από εμμονικό πάθος για την Ιωσηφίνα ντε Μποαρναί.
Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ήθελε να κάνει μια πολύ σπουδαία ταινία εποχής, ενώ αρχικά είχε σκέψεις για τον Ιούλιο Καίσαρ, εστίασε αποκλειστικά στον Ναπολέοντα Βοναπάρτη και άρχισε να ετοιμάζει με αφοσίωση το project.
Όπως σε κάθε ταινία, έτσι και σε αυτή που δεν γύρισε τελικά, είχε υπολογισμένη και την κάθε λεπτομέρεια, με τα γυρίσματα να είχαν υπολογιστεί για Γαλλία, Ιταλία στις βασικές σκηνές, αλλά και τα Βαλκάνια, για να νοικιάσει φθηνότερα κομπάρσους για στρατό, μιας και μίλαγε για 40.000 ανθρώπους.
Είχε βρει και τους πρωταγωνιστές με τον Ναπολέοντά να τον υποδύεται ο Ντέιβιντ Χέμινγκς, ενώ για τον ρόλο της Ιωσηφίνας είχε επιλεχθεί η Όντρεϊ Χέπμπορν, με το cast να ήταν εξαιρετικό και με βάση άλλα ονόματα που θα επέλεγε.
Υπήρξε τεράστια υπέρβαση στο budget, πριν καν ξεκινήσει η παραγωγή, η εξονυχιστική προετοιμασία του σκηνοθέτη απαιτούσε ακόμα πιο μεγάλο κόστος, ενώ παράλληλα βρέθηκε και σε κακό timing.
Υπήρχαν δυο παρόμοιες ταινίες, το «Πόλεμος και Ειρήνη» του Σεργκέι Μπονταρτσούκ και το «Βατερλό» του ίδιου σκηνοθέτη με την ίδια θεματολογία (οι οποίες κατέληξαν σε φιάσκο οικονομικά) και έτσι όλα αυτά αποτέλεσαν ανασταλτικούς παράγοντες για την δημιουργία της ταινίας.
Σύμφωνα με τον Kubrick, αυτό ήταν το λιγότερο που άξιζε στη μεγαλύτερη προσωπικότητα της Ιστορίας, με την “καλύτερη ταινία που δεν έγινε ποτέ” να αποτελεί για πολλά χρόνια το μεγάλο απωθημένο του.
Φιλμογραφία
Flying Padre (1951)
Day of the Fight (1951)
Fear and Desire (1953)
The Seafarers (1953)
Το Φιλί του Δολοφόνου (Killer’s Kiss, 1955)
Το Χρήμα της Οργής (The Killing, 1956)
Σταυροί στο Μέτωπο (Paths of Glory, 1957)
Σπάρτακος (Spartacus, 1960)
Λολίτα (Lolita, 1962)
S.O.S Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα (Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb, 1964)
2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος (2001: A Space Odyssey, 1968)
Το Κουρδιστό Πορτοκάλι (A Clockwork Orange, 1971)
Μπάρι Λίντον (Barry Lyndon, 1975)
Η Λάμψη (The Shining, 1980)
Full Metal Jacket (1987)
Μάτια Ερμητικά Κλειστά (Eyes Wide Shut, 1999)
[author title=”Cineramen” author_id=””]
[share title=”Share” facebook=”true” twitter=”true” google_plus=”true” linkedin=”true” pinterest=”true” reddit=”true” email=”true”]
[content_band bg_color=”#e4e4e4″ border=”all”] [container] [custom_headline style=”margin: 0;” type=”center” level=”h4″ looks_like=”h4″ accent=”true”]Δείτε ακόμα στο Cineramen[/custom_headline] [/container] [/content_band]
[recent_posts count=”1″ orientation=”horizontal” category=”kritikes”] [recent_posts count=”1″ no_image=”true” orientation=”vertical” category=”trailers” offset=”2″ ]
[recent_posts count=”1″ category=”afierwmata” no_image=”true”]
[recent_posts count=”1″ category=”themata” no_image=”true”]
[recent_posts count=”1″ category=”eidiseis” no_image=”true”]