Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Cineramen Rebranded Logo

Φανατικοί του κινηματογράφου με αγάπη για κριτικές, αφιερώματα και πρόσφατες ειδήσεις από το χώρο της μεγάλης και της μικρής οθόνης, αλλά και από τον κόσμο των videogames. 🎥🍿👾

ΑρχικήΑφιερώματαH υποτιμημένη ταινία Κελί 211

H υποτιμημένη ταινία Κελί 211

Βαθμολόγησε το άρθρο
[Total: 4 Average: 4]
Βαθμολόγησε το άρθρο
[Total: 4 Average: 4]

[line]

[dropcap]Ο[/dropcap]  Χουάν Όλιβερ πρόκειται να ξεκινήσει δουλειά ως δεσμοφύλακας. Θέλοντας να κάνει καλή εντύπωση παρουσιάζεται στο σωφρονιστικό ίδρυμα μια ημέρα νωρίτερα. Καθώς δύο συνάδελφοί του τον ξεναγούν στις παλιές εγκαταστάσεις, ένα κομμάτι από την οροφή ξεκολλά και χτυπά τον Χουάν στο κεφάλι ο οποίος λιποθυμά. Οι φρουροί τον μεταφέρουν στο άδειο κελί 211 και προσπαθούν να τον συνεφέρουν. Όταν όμως ξεσπά εξέγερση των κρατουμένων στα κελιά υψίστης ασφάλειας με τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες, οι συνάδελφοι τον εγκαταλείπουν. Ανοίγοντας τα μάτια του ο Χουάν Όλιβερ δεν καταλαβαίνει που βρίσκεται, σύντομα όμως συνειδητοποιεί ότι για να επιβιώσει ο μόνος τρόπος είναι να προσποιηθεί τον κρατούμενο.

 

Το Kελί 211 ήταν από τις ευχάριστες εκπλήξεις στον χώρο του Ευρωπαϊκού σινεμά και αποδεικνύει για πολλοστή φορά, ότι δεν είναι μόνο οι Αμερικάνοι που μπορούν να κάνουν καλό κινηματογράφο και πως ο Ισπανικός κινηματογράφος (που δεν ήταν τόσο διαδεδομένος εκείνη την εποχή). Ξεκινάει δυναμικά, βάζοντας κατευθείαν το θεατή μέσα στο θέμα, χωρίς περιττές εισαγωγές και μέχρι το τέλος κρατάει αμείωτη την αγωνία.

Το γκάζι είναι πατημένο μέχρι το τέλος και συναντάμε μια από τις καλύτερες ταινίες εκείνης της χρονιάς, με καθηλωτικό μοντάζ και δυνατη σκηνοθεσία. Το καλό με αυτή την ταινία είναι οτι εκτυλίσσεται χωρίς υπερβολές και υπάρχει μέτρο τόσο στις σκηνές που υπάρχει ωμή αλλά συνάμα ρεαλιστική βία, όσο και στις ανατροπές που υπάρχουν στη ταινία, από τις οποίες λίγες μόνο είναι αναμενόμενες και οι περισσότερες θα εξιτάρουν τον απλό θεατή.

Επίσης υπάρχει μια ωραία ντοκιμαντερίστικη αισθητική και όχι μια απλή ψυχρή σκηνοθετική ματιά, πράγμα το οποίο δίνει μια άλλη δόση ρεαλισμού στην ταινία. Παράλληλα, πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι έχει δοθεί τεράστια βάση στους χαρακτήρες της ταινίας και κυρίως στο εξαιρετικό δίδυμο.

Γενικότερα, είναι μια ταινία με έντονο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον, που θα κρατήσει τον θεατή, μέχρι και τα τελευταία του λεπτά, φοβερές ερμηνείες, ωμή βία εκεί που χρειάζεται και μια άψογα λειτουργική κλειστοφοβική ατμόσφαιρα, χωρίς υπερβολές και κλισέ. Μια πολύ καλή προσπάθεια γενικότερα του Ισπανικού κινηματογράφου (έκανε τρελούς αριθμούς σε εισιτήρια στην χώρα του), που αξίζει κανείς να παρακολουθήσει σε μια σχολή που μας έχει δώσει πολύ μεγάλες ταινίες.

[author title=”Cineramen” author_id=””]

[share title=”Share” facebook=”true” twitter=”true” google_plus=”true” linkedin=”true” pinterest=”true” reddit=”true” email=”true”]

[content_band bg_color=”#e4e4e4″ border=”all”] [container] [custom_headline style=”margin: 0;” type=”center” level=”h4″ looks_like=”h4″ accent=”true”]Δείτε ακόμα στο Cineramen[/custom_headline] [/container] [/content_band]

[recent_posts count=”1″ orientation=”horizontal” category=”kritikes”] [recent_posts count=”1″ no_image=”true” orientation=”vertical” category=”trailers” offset=”2″ ]

[recent_posts count=”1″ category=”afierwmata” no_image=”true”]

[recent_posts count=”1″ category=”themata” no_image=”true”]

[recent_posts count=”1″ category=”eidiseis” no_image=”true”]

 

Νίκος Δρίβας
Νίκος Δρίβαςhttps://www.cineramen.gr
Δημιουργός και συντάκτης του Cineramen αλλά κυρίως φανατικός του σινεμά.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΤΑΚΤΗ