Donald Sunderland: Η “αθόρυβη μηχανή” του Hollywood

0
231
Βαθμολόγησε το άρθρο

Ο Donald Sunderland αποτελεί με διαφορά έναν από τους πιο σταθερούς ηθοποιούς στο Χόλιγουντ και διαχρονικά έχει προσφέρει σπουδαίες ερμηνείες, τις περισσότερες φορές με “αθόρυβο” τρόπο, χωρίς να αποτελεί τον σουπερ σταρ. Πολυσύνθετος, πολυτάλαντος και με καθηλωτική παρουσία αναμφίβολα έχει καταφέρει να εδραιωθεί στις συνειδήσεις των θεατών.

 

Γεννήθηκε το 1935 στο Σεντ Τζον του Καναδά και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών στο Λονδίνο. Είναι πατέρας των επίσης ηθοποιών Κίφερ, Άνγκους και Ρόσιφ Σάδερλαντ.

Ξεκίνησε να παίζει στον κινηματογράφο τη δεκαετία του ’60. Η ταινίες που τον έκαναν γνωστό ήταν το MASH το 1970 και Η Εξαφανιση την επόμενη χρονιά. Στη συνεχεια, έπαιξε στις ταινίες Μετά τα μεσάνυχτα και Οι διεφθαρμένοι, για τις οποίες προτάθηκε για το βραβείο BAFTA καλύτερου ηθοποιού.

Κέρδισε την πρώτη του Χρυση Σφαιρα το 1996 για τον ρόλο του στην ταινία Πολίτης Χ και τη δεύτερη το 2002 για την τηλεταινία Μονοπάτια πολέμου. Στις 6 Σεπτεμβρίου του 2017 ανακοινώθηκε ότι θα βραβευτεί με το Τιμητικο Οσκαρ το οποίο έλαβε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους.

Επιλεγμένη φιλμογραφία

1968 Οιδίπους τύραννος
1970 MASH
1971 Ο Τζόνι πήρε τ’ όπλο του
1971 Η εξαφάνιση
1976 1900
1976 Καζανόβας
1980 Συνηθισμένοι άνθρωποι
1995 Πολίτης Χ
2002 Μονοπάτια πολέμου
2012 Αγώνες πείνας
2013 The Hunger Games: Φωτιά
2014 The Hunger Games: Επανάσταση – Μέρος 1
2015 The Hunger Games: Επανάσταση – Μέρος 2

Σπουδές

Ακαδημία Μουσικής και Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου, Πανεπιστήμιο του Τορόντο, πανεπιστήμιο Βικτόρια στο Τορόντο, Victoria College, British Columbia και Bridgewater Junior Senior High School.

Βραβεύσεις

Εταίρος του Τάγματος του Καναδά, βραβείο Ρόμι, Βραβείο Teen Choice Καλύτερου κακού (2014), Διοικητής του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων, Τιμητικό Όσκαρ (2018), Canada’s Walk of Fame (2000), βραβείο του Γενικού Κυβερνήτη για τις Παραστατικές Τέχνες (2000)[4], Βραβείο Έμμυ Ζώνης Υψηλής Τηλεθέασης Καλύτερου Β’ ανδρικού ρόλου σε μίνι σειρά ή τηλεταινία (1995), αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ και Αξιωματικός του Τάγματος του Καναδά.

Cineramen

Νίκος Δρίβας

Facebook Twitter Google+

Δημιουργός και συντάκτης του www.cineramen.gr αλλά κυρίως φανατικός του σινεμά

Share

Δείτε ακόμα στο Cineramen

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.