Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023
Cineramen Rebranded Logo

Φανατικοί του κινηματογράφου με αγάπη για κριτικές, αφιερώματα και πρόσφατες ειδήσεις από το χώρο της μεγάλης και της μικρής οθόνης, αλλά και από τον κόσμο των videogames. 🎥🍿👾

ΑρχικήΚριτικέςClassic's Corner: Ran

Classic’s Corner: Ran

Βαθμολόγησε το άρθρο
[Total: 2 Average: 4.5]

[line]

[dropcap]Τ[/dropcap]ι κι αν έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την κυκλοφορία του Ran; Σαν το παλιό κρασί, όσο περισσότερες φορές και αν το βλέπεις γίνεται ακόμα καλύτερο. Το αριστούργημα του Akira Kurosawa, το οποίο θα μας απασχολήσει στο νέο Classic’s Corner, είναι μια ταινία υπόδειγμα σκηνοθεσίας και κινηματογράφησης. Να αναφέρουμε επίσης ότι Ran σημαίνει «χάος» στα Ιαπωνικά, αλλά πουθενά δεν μεταφράστηκε έτσι.

[columnize]Ο Πανίσχυρος Μεγάλος Αρχοντας Hiderora Ichimonji (Tatsuya Nakadai ) έχει 3 γιούς.
Μετά από όνειρο που είδε, αποφασίζει χωρίς πολύ σκέψη, να παραδώσει την εξουσία του στον μεγαλύτερο γιο του. Στους άλλους δύο κληροδοτεί τους άλλους δύο πύργους του. Στην κίνησή του αυτή αντιδρά ο μικρότερος του γιος, λέγοντας ότι δεν είναι σίγουρο, ότι τα αδέρφια θα μπορέσουν να συνεργαστούν μεταξύ τους. Ο μεγάλος Άρχοντας παίρνει τα ειλικρινή λόγια του μικρού του γιου ως προσβολή στην απόφαση του, έτσι τον αποκληρώνει και τον διώχνει μακριά. Από κει κι έπειτα ξεκινά για τον Άρχοντα η προσωπική κάθοδος στην κόλαση. Ο Μεγαλύτερος γιος που έχει όλη την εξουσία στα χέρια του αποδεικνύεται ανάξιος για αυτήν. Περιφρονεί πλέον τον πατέρα του και τον διώχνει και αναγκάζει και τον αδερφό του να κάνει το ίδιο. Η καταστροφή ολοκληρώνεται όταν μετά από πολλές μηχανορραφίες και δολοπλοκίες, αλληλοσκοτώνονται και τα δύο αδέρφια. Ο ίδιος ο μεγάλος Άρχοντας συνειδητοποιώντας το μέγεθος της δικής του ευθύνης σε αυτό το δράμα, τρελαίνεται. Τελικά έρχεται να τον βοηθήσει ο μικρός του γιος. Αυτός που φαινόταν προδότης, ήταν αυτός που άξιζε τελικά.[/columnize]

Ο θρύλος του παγκόσμιου κινηματογράφου κατάφερε πριν πολλές δεκαετίες να δημιουργήσει ακόμα ένα αριστούργημα το οποίο συνδυάζει όλα τα στοιχεία του υπέροχου σινεμά σε συνδυασμό με το πάντα επίκαιρο μήνυμα που περνάει μέσα από την υπόθεση της ταινίας.

Το Ran είναι μια ταινία που κάθε λεπτό το οποίο περνάει σε κερδίζει ακόμα περισσότερο. Οι εντυπωσιακές εικόνες της, βοηθούν τα μέγιστα στο να αναδειχθούν τόσο τα υπέροχα τοπία, όσο και η εκπληκτική κινηματογράφηση που καταφέρνει να καθηλώσει τον θεατή.

Η ταινία αποτελεί μια ελεύθερη διασκευή του θεατρικού έργου Βασιλιάς Ληρ του William Shakespeare, με επιρροή από μύθους σαμουράι. Ο Kurosawa είχε δηλώσει πως δεν το ξεκίνησε έχοντας το θεατρικό στο μυαλό του, αλλά του βγήκε στην πορεία.

Εκατοντάδες κοστούμια φτιάχτηκαν στο χέρι, κάτι που πήρε δύο χρόνια. Το κάστρο που καίγεται στα μισά του έργου, κατασκευάστηκε στην πραγματικότητα. Για μια δεκαετία, ο Akira Kurosawa σχεδίαζε σε χαρτί την ταινία πλάνο-πλάνο. Επίσης χρησιμοποιήθηκαν 1400 κομπάρσοι και 200 άλογα. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης είχε προσχεδιάσει τις πανοπλίες.

Η ταινία πέρα από δύσκολα γυρίσματα είχε να αντιμετωπίσει και την απώλεια της Yoko Yaguchi, συζύγου του Kurosawa, η οποία και πέθανε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, με τον σκηνοθέτη να λείπει μόλις μια μέρα για να τιμήσει την μνήμη της.

Συν τοις άλλοις η κατάσταση της υγείας των ματιών του Akira Kurosawa χειροτέρευσε αισθητά κατά τα γυρίσματα. Ο μόνος τρόπος για να ελέγξει τα πλάνα του ήταν μέσω βοηθών που κρατούσαν τα προσχέδια του. Αυτά φυσικά δεν τον εμπόδισαν να κάνει ένα ακόμα κομψοτέχνημα.

Η ταινία ξεκινάει δυναμικά με μαγευτικά πλάνα και σκηνοθεσία που κόβει την ανάσα όσο προχωράει η ώρα και κλιμακώνεται η ένταση για να φτάσουμε σε ένα επικό και μεγαλειώδες φινάλε, ένα από τα καλύτερα στην ιστορία του κινηματογράφου.

Μιλάμε για μια σημαδιακή ταινία και σε αυτό δεν χωράει καμία αμφιβολία. Αυτό ωστόσο που πρέπει να τονιστεί είναι ότι καθόρισε τον κινηματογράφο ακόμα και σήμερα όσο περίεργο κι αν ακούγεται. Ότι βλέπουμε σήμερα σίγουρα έχει επιρροές από ταινίες σαν το Ran.

Δεν είναι μόνο το οπτικό υπερθέαμα, που αν σκεφτείτε και τα δεδομένα της εποχής είναι πρωτοποριακό και μια από τις πιο εντυπωσιακές παραγωγές που έχουμε δει ποτέ με κάθε εικόνα την οποία προσφέρει ο εμβληματικός σκηνοθέτης να έχει χρησιμοποιηθεί για κάποιο λόγο.

Σαν περιεχόμενο η ταινία έχει εξαιρετικό σενάριο και η ανάλυση χαρακτήρων σε συνδυασμό με την άψογη εξέλιξη της πλοκής κάνουν τα 162 λεπτά να σου φαίνονται μόλις μισή ώρα. Οι ταξικές διαφορές, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων του κάθε ανθρώπου και πολλά ακόμα παρουσιάζονται με υπέροχο τρόπο από τον Kurosawa, σε ένα ακόμα αριστούργημα του (όπως όλες οι ταινίες του).

Για να συνοψίσουμε, το Ran είναι ένα αριστούργημα της 7ης τέχνης (ακούγεται κλισέ, αλλά είναι πέρα ως πέρα αληθινό), μια ταινία που δεν θα πάψει ποτέ να θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του κινηματογράφου και σίγουρα δεν θα σταματήσει να επηρεάσει ολόκληρο το σινεμά όσο χρόνια κι αν περάσουν.Το έργο του Akira Kurosawa, όχι μόνο δεν έχει ξεφτίσει από τον χρόνο, αλλά γίνεται ολοένα και καλύτερο με το πέρασμα των χρόνων. Η εικόνα άλλωστε μιλάει από μόνη της, μια ταινία που δεν έχετε καμία δικαιολογία να χάσετε.

[line]

[accordion id=”my-accordion”] [accordion_item parent_id=”my-accordion” title=”Διάρκεια” open=”false”] [counter num_start=”0″ num_end=”162″ num_prefix=” ” num_suffix=”” num_speed=”5″ num_color=”#9b59b6 “text_above=”Διάρκεια” text_below=”Λεπτά” text_color=”#000000″] [/accordion_item][/accordion]

[accordion id=”my-accordion”] [accordion_item parent_id=”my-accordion” title=”Πρωταγωνιστούν” open=”false”] [icon_list] [icon_list_item type=”check”] Tatsuya Nakadai [/icon_list_item] [icon_list_item type=”check”] Akira Terao [/icon_list_item] [icon_list_item type=”check”] Jinpachi Nezu [/icon_list_item] [/icon_list] [/accordion_item][/accordion]

[accordion id=”my-accordion”] [accordion_item parent_id=”my-accordion” title=”Βαθμολογία” open=”false”] [icon type=”star”][icon type=”star”][icon type=”star”][icon type=”star”][icon type=”star”][/accordion_item][/accordion]

[line]

Ran Trailer [feature_headline type=”left, center, right” level=”h2″ looks_like=”h4″ icon=”youtube-play”]

[line]

[author title=”Cineramen” author_id=””]

[share title=”Share” facebook=”true” twitter=”true” google_plus=”true” linkedin=”true” pinterest=”true” reddit=”true” email=”true”]

[content_band bg_color=”#e4e4e4″ border=”all”] [container] [custom_headline style=”margin: 0;” type=”center” level=”h4″ looks_like=”h4″ accent=”true”]Δείτε ακόμα στο Cineramen[/custom_headline] [/container] [/content_band]

[recent_posts count=”1″ orientation=”horizontal” category=”kritikes”] [recent_posts count=”1″ no_image=”true” orientation=”vertical” category=”trailers” offset=”2″ ]

[recent_posts count=”1″ category=”afierwmata” no_image=”true”]

[recent_posts count=”1″ category=”themata” no_image=”true”]

[recent_posts count=”1″ category=”eidiseis” no_image=”true”]

Νίκος Δρίβας
Νίκος Δρίβαςhttps://www.cineramen.gr
Δημιουργός και συντάκτης του Cineramen αλλά κυρίως φανατικός του σινεμά.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΤΑΚΤΗ