Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
Cineramen Rebranded Logo

Φανατικοί του κινηματογράφου με αγάπη για κριτικές, αφιερώματα και πρόσφατες ειδήσεις από το χώρο της μεγάλης και της μικρής οθόνης, αλλά και από τον κόσμο των videogames. 🎥🍿👾

ΑρχικήΕιδήσειςΑπεβίωσε ο σπουδαίος Donald Sutherland

Απεβίωσε ο σπουδαίος Donald Sutherland

Βαθμολόγησε το άρθρο
[Total: 0 Average: 0]

 

O Donald Sutherland έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών, από φυσικά αίτια. Αποτέλεσε με διαφορά έναν από τους πιο σταθερούς ηθοποιούς στο Χόλιγουντ και διαχρονικά έχει προσφέρει σπουδαίες ερμηνείες, τις περισσότερες φορές με “αθόρυβο” τρόπο, χωρίς να αποτελεί τον σουπερ σταρ. Πολυσύνθετος, πολυτάλαντος και με καθηλωτική παρουσία αναμφίβολα κατάφερε να εδραιωθεί στις συνειδήσεις των θεατών. Πιο σπουδαίες του ταινίες θεωρούνται τα The Dirty Dozen, MASH, Klute, Don’t Look Now, Ordinary People, Without Limits, κ.α.

Γεννήθηκε το 1935 στο Σεντ Τζον του Καναδά και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών στο Λονδίνο. Είναι πατέρας των επίσης ηθοποιών Κίφερ, Άνγκους και Ρόσιφ Σάδερλαντ.

Ξεκίνησε να παίζει στον κινηματογράφο τη δεκαετία του ’60. Η ταινίες που τον έκαναν γνωστό ήταν το MASH το 1970 και Η Εξαφανιση την επόμενη χρονιά. Στη συνεχεια, έπαιξε στις ταινίες Μετά τα μεσάνυχτα και Οι διεφθαρμένοι, για τις οποίες προτάθηκε για το βραβείο BAFTA καλύτερου ηθοποιού.

Κέρδισε την πρώτη του Χρυση Σφαιρα το 1996 για τον ρόλο του στην ταινία Πολίτης Χ και τη δεύτερη το 2002 για την τηλεταινία Μονοπάτια πολέμου. Στις 6 Σεπτεμβρίου του 2017 ανακοινώθηκε ότι θα βραβευτεί με το Τιμητικο Οσκαρ το οποίο έλαβε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους.

Επιλεγμένη φιλμογραφία

1968 Οιδίπους τύραννος
1970 MASH
1971 Ο Τζόνι πήρε τ’ όπλο του
1971 Η εξαφάνιση
1976 1900
1976 Καζανόβας
1980 Συνηθισμένοι άνθρωποι
1995 Πολίτης Χ
2002 Μονοπάτια πολέμου
2012 Αγώνες πείνας
2013 The Hunger Games: Φωτιά
2014 The Hunger Games: Επανάσταση – Μέρος 1
2015 The Hunger Games: Επανάσταση – Μέρος 2

Σπουδές

Ακαδημία Μουσικής και Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου, Πανεπιστήμιο του Τορόντο, πανεπιστήμιο Βικτόρια στο Τορόντο, Victoria College, British Columbia και Bridgewater Junior Senior High School.

Βραβεύσεις

Εταίρος του Τάγματος του Καναδά, βραβείο Ρόμι, Βραβείο Teen Choice Καλύτερου κακού (2014), Διοικητής του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων, Τιμητικό Όσκαρ (2018), Canada’s Walk of Fame (2000), βραβείο του Γενικού Κυβερνήτη για τις Παραστατικές Τέχνες (2000)[4], Βραβείο Έμμυ Ζώνης Υψηλής Τηλεθέασης Καλύτερου Β’ ανδρικού ρόλου σε μίνι σειρά ή τηλεταινία (1995), αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ και Αξιωματικός του Τάγματος του Καναδά.

 

Νίκος Δρίβας
Νίκος Δρίβαςhttps://www.cineramen.gr
Δημιουργός και συντάκτης του Cineramen αλλά κυρίως φανατικός του σινεμά.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΤΑΚΤΗ