Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Cineramen Rebranded Logo

Φανατικοί του κινηματογράφου με αγάπη για κριτικές, αφιερώματα και πρόσφατες ειδήσεις από το χώρο της μεγάλης και της μικρής οθόνης, αλλά και από τον κόσμο των videogames. 🎥🍿👾

ΑρχικήΕιδήσειςΑπεβίωσε η Sacheen Littlefeather που είχε γράψει ιστορία παραλαμβάνοντας το Oscar του...

Απεβίωσε η Sacheen Littlefeather που είχε γράψει ιστορία παραλαμβάνοντας το Oscar του Μarlon Brando

Βαθμολόγησε το άρθρο
[Total: 0 Average: 0]
Βαθμολόγησε το άρθρο
[Total: 0 Average: 0]

[line]

[dropcap]Έ[/dropcap]φυγε από τη ζωή η Sacheen Littlefeather, Ινδιάνα που είχε παραλάβει το Oscar για λογαριασμό του Marlon Brando για την ταινία The Godfather. Ήταν 75 χρονών και έδινε μάχη με τον καρκίνο του μαστού.

 

Πριν από σχεδόν 50 χρόνια, εντύπωση είχε προκαλέσει το γεγονός πως ο Marlon Brando δεν παρευρέθηκε στην τελετή βράβευσης του με Οscar Α Ανδρικού αλλά έστειλε μια Ινδιάνα, διαμαρτυρόμενος έτσι για την κακομεταχείριση των αυτοχθόνων Ινδιάνων στις ΗΠΑ.

Ο Marlon Brando υπήρξε υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θερμός υποστηρικτής των αυτόχθονων της Αμερικής. Διαμαρτυρόμενος, λοιπόν, για τον τρόπο που παρουσίαζε ο αμερικανικός κινηματογράφος την εικόνα των Ινδιάνων, πλάθοντας μία άσχημη εντύπωση για αυτούς, έστειλε την βραδιά των Όσκαρ την Σανχίν Λιτλφέδερ στη θέση του. Η Σανχίν είναι ηθοποιός με καταγωγή από τους Ινδιάνους Απάτσι. Δε βρέθηκε εκεί προκειμένου να παραλάβει το Όσκαρ αντί του Μπράντο, αλλά για να διαβάσει μια επιστολή 15 σελίδων, που είχε γράψει ο ηθοποιός σχετικά με τα δικαιώματα των Ινδιάνων.

Μόλις έφτασε η στιγμή, που ακούστηκε το όνομα του Μάρλον Μπράντο και όλοι περίμεναν να τον δουν να ανεβαίνει στη σκηνή υπό τη γνωστή μουσική υπόκρουση του “Νονού”, η Ινδιάνα Σανχίν Λιτλφέδερ ανέβηκε τελικά στο βήμα αντ’ αυτού. Με μία κίνηση του χεριού της αρνήθηκε να παραλάβει από τον Ρότζερ Μουρ το Όσκαρ για λογαριασμό του Μπράντο και εξήγησε το λόγο, που βρισκόταν εκεί.

Δεν πρόλαβε να διαβάσει τελικά τη διαμαρτυρία του Marlon Brando, λόγω πιεσμένου χρόνου αλλά αναφέρθηκε στη θέση που στηρίζει ο γνωστός ηθοποιός και για την άσχημη εικόνα που έχει σχηματιστεί για τους Ινδιάνους μέσω της βιομηχανίας του Χόλιγουντ, που τούς παρουσίαζε ως βίαιους, αιμοσταγείς, βάρβαρους και πολεμοχαρείς. Μάλιστα, ο παραγωγός του “Νονού”, Άλμπερτ Ρούντι απείλησε την Σανχίν μέχρι και με σύλληψη, ώστε να αποτρέψει τη σκηνή, όμως η προσπάθεια του ήταν ανεπιτυχής.

H Σανχίν Λιτλφέδερ δήλωσε: «Εκπροσωπώ το Μάρλον Μπράντο απόψε και μου ζήτησε να σας πω ότι είναι ευγνώμων, αλλά λυπάται που δεν μπορεί να παραλάβει αυτό το γενναιόδωρο βραβείο. Και η αιτία δεν είναι είναι άλλη από τη συμπεριφορά της βιομηχανίας του κινηματογράφου στους Αμερικανούς Ινδιάνους.»

Πολλοί χειροκρότησαν τη νεαρή ηθοποιό, αλλά δεν ήταν λίγοι βέβαια και εκείνοι, που έδειξαν ξεκάθαρα την αποδοκιμασία τους, καθώς η θέση τους ήταν δύσκολη. Όντως εκείνη την εποχή, οι Ινδιάνοι είχαν ελάχιστη εκπροσώπηση στη βιομηχανία του κινηματογράφου και χρησιμοποιούνταν κυρίως ως κομπάρσοι. Ακόμα και οι ρόλοι, που απεικόνιζαν έναν Ινδιάνο χαρακτήρα δίνονταν σε λευκούς ηθοποιούς.

Όπως ήταν αναμενόμενο, πολλοί ήταν αυτοί, που στράφηκαν εναντίον του Marlon Brando μετά από αυτή την πράξη. Φαίνεται ότι, δυστυχώς, δεν είχε το αποτέλεσμα, που ίσως περίμενε ο ίδιος, καθώς μέχρι και σήμερα, οι ιθαγενείς των ΗΠΑ, δεν έχουν καταφέρει να διεκδικήσουν την προβολή, που τούς αξίζει στον κινηματογράφο. Παρ’ όλα αυτά, όμως, η κίνηση έχει μείνει στην ιστορία ως μία από τις αξέχαστες στιγμές των Όσκαρ.

50 χρόνια μετά τη βράβευση του Brando, η Ακαδημία Κινηματογράφου απολογείται στη Sacheen Littlefeather, την Απάτσι που ανέβηκε στη σκηνή εκ μέρους του ηθοποιού για να αρνηθεί το βραβείο. Ζήτησε συγγνώμη για τη μεταχείρισή της, καθώς έγραψε ιστορία επειδή έγινε η πρώτη γηγενής γυναίκα που ανέβηκε στη σκηνή των Όσκαρ και το Μουσείο Κινηματογράφου της Ακαδημίας θα διοργανώσει ένα ειδικό πρόγραμμα με τίτλο «An Evening with Sacheen Littlefeather» στις 17 Σεπτεμβρίου.

Τότε, τα λόγια της Sacheen Littlefeather τράβηξαν την προσοχή, όπως και οι φωτογραφίες της με την επιστολή του Μάρλον Μπράντο στα χέρια της. Αλλά υπέστη επαγγελματικό μποϊκοτάρισμα, επιθέσεις, παρενόχληση και διακρίσεις τα τελευταία 50 χρόνια.

Αλλά, σήμερα η ίδια σχολίασε τη συγγνώμη της Ακαδημίας με χιούμορ, δηλώνοντας: «Σχετικά με τη συγγνώμη της Ακαδημίας προς εμένα, εμείς οι Ινδοί είμαστε πολύ υπομονετικοί άνθρωποι – έχουν περάσει μόλις 50 χρόνια! Πρέπει να διατηρούμε την αίσθηση του χιούμορ μας για αυτό ανά πάσα στιγμή. Είναι η μέθοδος επιβίωσής μας».

«Είμαστε χαρούμενοι και αισθανόμαστε τιμή που η Sacheen επέλεξε τόσο γενναιόδωρα να ασχοληθεί με το μουσείο και την Ακαδημία και να αναπολήσει την εμπειρία της στα Βραβεία των Όσκαρ του 1973. Ευχαριστούμε τους Bird Runningwater και Heather Rae που μας βοήθησαν να καλλιεργήσουμε την σχέση με τη Sacheen»,δήλωσε η Τζακλίν Στιούαρτ, διευθύντρια και πρόεδρος του Μουσείου της Ακαδημίας.

Ολόκληρη η επιστολή της Ακαδημίας προς την Sacheen Littlefeather:

«Αγαπητή Sacheen Littlefeather,

Σας γράφω σήμερα μια επιστολή που από καιρό έχει φτάσει εκ μέρους της Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, αναγνωρίζοντας ταπεινά την εμπειρία σας στα 45α Βραβεία Όσκαρ.

Όταν βρεθήκατε στη σκηνή των Όσκαρ το 1973 για να μην αποδεχτείτε το Όσκαρ εκ μέρους του Μάρλον Μπράντο, σε αναγνώριση της κακής περιγραφής και κακομεταχείρισης των ιθαγενών Αμερικανών από την κινηματογραφική βιομηχανία, κάνατε μια ισχυρή δήλωση που συνεχίζει να μας υπενθυμίζει την αναγκαιότητα για σεβασμό και τη σημασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Η κακοποιητική συμπεριφορά που υπομείνατε εξαιτίας αυτής της δήλωσης ήταν αδικαιολόγητη και παράλογη. Το συναισθηματικό φορτίο που έχετε ζήσει και το κόστος για τη δική σας καριέρα στον κλάδο μας είναι ανεπανόρθωτα.

Για πάρα πολύ καιρό το θάρρος που δείξατε δεν αναγνωρίστηκε. Για αυτό, ζητάμε βαθύτατα συγγνώμη και εκφράζουμε επίσης τον ειλικρινή μας θαυμασμό.

Δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε την αποστολή της Ακαδημίας να «εμπνέει τη φαντασία και να συνδέει τον κόσμο μέσω του κινηματογράφου» χωρίς τη δέσμευση να διευκολύνουμε την ευρύτερη εκπροσώπηση και συμπερίληψη που αντικατοπτρίζει τον ποικίλο παγκόσμιο πληθυσμό μας.

Σήμερα, σχεδόν 50 χρόνια μετά, και με την καθοδήγηση της Συμμαχίας Ιθαγενών της Ακαδημίας, είμαστε σταθεροί στη δέσμευσή μας να διασφαλίσουμε ότι οι αυτόχθονες φωνές -οι αυθεντικοί αφηγητές- θα είναι ορατοί, σεβαστοί συντελεστές στην παγκόσμια κινηματογραφική κοινότητα.

Είμαστε αφοσιωμένοι στην προώθηση μιας βιομηχανίας με ευρύτερη περιεκτικότητα και σεβασμό που αξιοποιεί την ισορροπία της τέχνης και του ακτιβισμού, με σκοπό να αποτελέσει κινητήριο δύναμη για την πρόοδο.

Ελπίζουμε να λάβετε αυτήν την επιστολή με πνεύμα συμφιλίωσης και ως αναγνώριση του ουσιαστικού σας ρόλου στο ταξίδι μας ως οργανισμός. Το όνομά σας είναι γραμμένο με σεβασμό για πάντα στην ιστορία μας.

Με τους πιο θερμούς χαιρετισμούς,

Ντέιβιντ Ρούμπιν
Πρόεδρος της Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών».

[author title=”Cineramen” author_id=””]

[share title=”Share” facebook=”true” twitter=”true” google_plus=”true” linkedin=”true” pinterest=”true” reddit=”true” email=”true”]

[content_band bg_color=”#e4e4e4″ border=”all”] [container] [custom_headline style=”margin: 0;” type=”center” level=”h4″ looks_like=”h4″ accent=”true”]Δείτε ακόμα στο Cineramen[/custom_headline] [/container] [/content_band]

[recent_posts count=”1″ orientation=”horizontal” category=”kritikes”] [recent_posts count=”1″ no_image=”true” orientation=”vertical” category=”trailers” offset=”2″ ]

[recent_posts count=”1″ category=”afierwmata” no_image=”true”]

[recent_posts count=”1″ category=”themata” no_image=”true”]

[recent_posts count=”1″ category=”eidiseis” no_image=”true”]

 

Νίκος Δρίβας
Νίκος Δρίβαςhttps://www.cineramen.gr
Δημιουργός και συντάκτης του Cineramen αλλά κυρίως φανατικός του σινεμά.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΤΑΚΤΗ