Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
Cineramen Rebranded Logo

Φανατικοί του κινηματογράφου με αγάπη για κριτικές, αφιερώματα και πρόσφατες ειδήσεις από το χώρο της μεγάλης και της μικρής οθόνης, αλλά και από τον κόσμο των videogames. 🎥🍿👾

ΑρχικήΕιδήσειςΑπεβίωσε η ηθοποιός Κατερίνα Χέλμη

Απεβίωσε η ηθοποιός Κατερίνα Χέλμη

Βαθμολόγησε το άρθρο
[Total: 0 Average: 0]
Βαθμολόγησε το άρθρο
[Total: 0 Average: 0]

[line]

[dropcap]Π[/dropcap]έθανε σε ηλικία 84 ετών η ηθοποιός Κατερίνα Χέλμη. Την είδηση επιβεβαίωσε μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο Facebook, ο ηθοποιός Σπύρος Μπιμπίλας. Η Κατερίνα Χέλμη άφησε την τελευταία της πνοή το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου (16.4.2023).

 

Ο Σπύρος Μπιμπίλας έγραψε στο Facebook: «Λίγο πριν τη Ανάσταση έφυγε από κοντά μας ή σημαντική και σπουδαία κυρία του θεάτρου και του κινηματογράφου μας Κατερίνα Χέλμη.. Σπάνιος άνθρωπος, ευγενικός και κυρία σε όλα.. Αρχόντισσα.. Πως να ξεχάσουμε τις ερμηνείες της!!!

Αυτό το “φαρμακωθώ” που με τόσο πόνο ψυχής το είπε στην σπουδαία ταινία “Τα κόκκινα φανάρια” μένει για πάντα στις ψυχές μας…Κοντά στους νέους πάντα, εξαιρετική δασκάλα, πάντα με το πλατύ χαμόγελο της εξέφραζε την αγάπη της για μας …. Στην τελευταία πρεμιέρα της ταινίας μας “Η ζωγραφιά του Θεού” στο Ideal ήταν συγκινημένη.. Σας ευχαριστούμε για όσα προσφέρατε στην τέχνη μας αγαπημένη μας “κυρία” Κατερίνα Χέλμη.. Καλό ταξίδι…».

Έγινε ευρέως γνωστή στο ελληνικό κοινό μέσα από ρόλους σε μερικές από τις πιο αγαπημένες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Η πρώτη της εμφάνιση στον κινηματογράφο πραγματοποιήθηκε το 1957 στην ταινία Μπαρμπαγιάννης ο κανατάς αλλά η μεγαλύτερή της επιτυχία είναι Τα κόκκινα φανάρια, όπου είπε την ατάκα «Μην φύγεις, Ντόρη, θα φαρμακωθώ». Υπήρξε, επίσης, η αντίζηλος της Αλίκης Βουγιουκλάκη στην ταινία Η αγάπη μας.

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της, είχε συμμετάσχει σε περισσότερες από 25 ταινίες και σε 4 τηλεοπτικές σειρές. Είχε ασχοληθεί επίσης με την συγγραφή αρκετών βιβλίων. Σύζυγός της ήταν ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Σβολόπουλος.

Φιλμογραφία

Έτος Τίτλος Ρόλος
1957 Μπαρμπαγιάννης ο κανατάς Κρινιώ Βενέτη
Όπου φτώχεια και φιλότιμο
1959 Ερωτικές ιστορίες φίλη Θέμη
Έγκλημα στο Κολωνάκι
1960 Μια του κλέφτη
1961 Μάνα μου τον αγάπησα
1962 Νόμος 4000 [2] Βούλα
Η μεγάλη θυσία Γιάννα Μαράκη
1963 Ίλιγγος [2] Νίτσα
Χωρίς ταυτότητα [2] Τζένη
Τα κόκκινα φανάρια Μαρίνα
Μεσάνυχτα στη βίλα Νέλλη
1965 Οι εχθροί [2] Γίτσα
Πυρετός [3]
1967 Εις θάνατον πόρνη [4]
1968 Η αγάπη μας Εύα Τσάμη [5]
Το μαύρο στάχυ
1969 Ζαβολιές Ρίτα
Αδυναμίες Άννα
Πυρετός στην άσφαλτο
1970 Νατάσα [6] Τερέζα
Η Μεσόγειος φλέγεται [7]
Δεν υπάρχουν λιποτάκτες (Μεγάλες προσδοκίες)
1971 Μάρα η τσιγγάνα Μάρα
1975 Το λάθος γραμματέας
1979 Στο δρόμο του Λαμόρε Άννα
1980 Ο γυρολόγος
1982 Άγγελος μητέρα Άγγελου
1995 Η ζωή ενάμισι χιλιάρικο Άννα
2001 Αλεξάνδρεια Χριστίνα
2007 Ελ Γκρέκο Ισπανίδα ευγενής
2019 Το θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών [8] μητέρα
2023 Η Ζωή

 

Τηλεοπτικές σειρές

Έτος Τίτλος
1990 Οικογένεια(Μαρία Στράτου)
1992 Οι φρουροί της Αχαΐας (Αναστασώ Καρίμπα)
1993 Αμαρτίες γονέων (Σταρ)
1995 Χαμένη άνοιξη (Γκρέτε Μαρλέν)

[author title=”Cineramen” author_id=””]

[share title=”Share” facebook=”true” twitter=”true” google_plus=”true” linkedin=”true” pinterest=”true” reddit=”true” email=”true”]

[content_band bg_color=”#e4e4e4″ border=”all”] [container] [custom_headline style=”margin: 0;” type=”center” level=”h4″ looks_like=”h4″ accent=”true”]Δείτε ακόμα στο Cineramen[/custom_headline] [/container] [/content_band]

[recent_posts count=”1″ orientation=”horizontal” category=”kritikes”] [recent_posts count=”1″ no_image=”true” orientation=”vertical” category=”trailers” offset=”2″ ]

[recent_posts count=”1″ category=”afierwmata” no_image=”true”]

[recent_posts count=”1″ category=”themata” no_image=”true”]

[recent_posts count=”1″ category=”eidiseis” no_image=”true”]

 

Νίκος Δρίβας
Νίκος Δρίβαςhttps://www.cineramen.gr
Δημιουργός και συντάκτης του Cineramen αλλά κυρίως φανατικός του σινεμά.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΤΑΚΤΗ