[line]
Διάρκεια: 106′
Πρωταγωνιστούν: Robert Redford
Ένας βετεράνος ιστιοπλόος διασχίζει με το 12μετρο ιστιοφόρο του τον Ινδικό Ωκεανό, όταν η σύγκρουση με ένα επιπλέον κοντέινερ τον αφήνει χωρίς ασύρματο και όργανα πλοήγησης. Καθώς προσπαθεί να επιδιορθώσει το ρήγμα του σκάφους, τα ρεύματα τον παρασύρουν στην καρδιά μιας βίαιης καταιγίδας.
Βαθμολογία: 3,5 / 5
Έχουμε δεί πολλές φορές στην μεγάλη οθόνη, την προσπάθεια ενός ήρωα να επιβιώσει ενάντια στην φύση, για οποιοδήποτε λόγο, είτε λόγω της αφέλειας του, είτε λόγω κάποιου συμβάντος.
Εδώ στο All is lost, δεν γνωρίζουμε τον πραγματικό λόγο που ο Robert Redford (ή αλλιώς Our Man όπως λέγεται στους τίτλους, καθώς δεν μας συστήνεται σε ολόκληρη την ταινία) βρίσκεται αντιμέτωπος με την αγριότητα της θάλασσας. Δεν μας αφορά και από ένα σημείο και μετά, καθώς δένεσαι τόσο πολύ με τον Redford που το μόνο που σε νοιάζει είναι πως και αν θα επιβιώσει. Και όσο κλισέ και αν ακούγεται λίγες ταινίες μπορούν να σε κάνουν να ταυτιστείς πραγματικά με τον ήρωα της ταινίας και να πιάνεσαι από την καρέκλα σου σε πολλές αγωνιώδης σκηνές. Σίγουρα θα φανεί περίεργο και βαρετό σε κάποιους το γεγονός ότι υπάρχουν όλες κι όλες 3-4 ατάκες από τον Redford σε όλη την ταινία, ωστόσο η ταινία κάθε άλλο παρά μονοδιάστατη δεν είναι.
Ο J. C. Chandor (που πριν 2 χρόνια είχε εκπλήξει με το δυνατό Margin Call με θέμα το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης, το οποίο είχε προταθεί και για Όσκαρ σεναρίου) διαχειρίζεται με σχεδόν αριστοτεχνικό τρόπο τα ελάχιστα υλικά του και φυσικά παίρνει το 100% από τον Redford σε μια ερμηνεία ζωής που θέλουμε να πιστεύουμε θα τον οδηγήσει μέχρι τα Όσκαρ.
Απαλλαγμένος από κάθε ωραιοποίηση της εικόνας του (στα 77 του είναι εκνευριστικά καλοδιατηρημένος) και από βαρετούς μονολόγους για το πόσο άδικη είναι η ζωή ή οτιδήποτε άλλο που θα αποσπούσε την προσοχή του θεατή, ο Chandor στρέφει αποκλειστικά το βλέμμα του (και παράλληλα και του θεατή) στην περιπέτεια του “ανθρώπου μας” (Our Man) με την φύση, μια μάχη άνιση, γεμάτη αγωνία και ένα εντυπωσιακά ασφυκτικό περιβάλλον.
Είναι πολύ εύκολο σε μια τέτοια ταινία, να ξεφύγουν όλα από τον έλεγχο του σκηνοθέτη και κατά συνέπεια του πρωταγωνιστή. Ωστόσο η μαεστρική σκηνοθεσία του Chandor σε συνδυασμό με την προσγειωμένη, χωρίς φανφάρες και υπερβολές, ερμηνεία του Redford προσδίδουν ένα σπουδαίο φιλμικό επίτευγμα, το οποίο με 2-3 λεπτομέρειες θα μπορούσε να είναι και αριστοτεχνικό, αλλά δεν έχει σημασία καθότι πρόκειται για μια πολύ καλή ταινία.
Το δε διφορούμενο φινάλε που βάζει σε σκέψεις τον θεατή, έρχεται να ενισχύσει την πεποίθηση ότι το All is Lost είναι από τις πολύ ευχάριστες εκπλήξεις της χρονιάς και προορισμένη για να αποσπάσει βραβεία τόσο σκηνοθεσίας, όσο και ερμηνείας.
[line]
[author title=”Cineramen” author_id=””]
[share title=”Share” facebook=”true” twitter=”true” google_plus=”true” linkedin=”true” pinterest=”true” reddit=”true” email=”true”]
[content_band bg_color=”#e4e4e4″ border=”all”] [container] [custom_headline style=”margin: 0;” type=”center” level=”h4″ looks_like=”h4″ accent=”true”]Δείτε ακόμα στο Cineramen[/custom_headline] [/container] [/content_band]
[recent_posts count=”1″ orientation=”horizontal” category=”kritikes”] [recent_posts count=”1″ no_image=”true” orientation=”vertical” category=”trailers” offset=”2″ ]
[recent_posts count=”1″ category=”afierwmata” no_image=”true”]
[recent_posts count=”1″ category=”themata” no_image=”true”]
[recent_posts count=”1″ category=”eidiseis” no_image=”true”]