Αφιέρωμα στο υπέροχο Saber Rider

0
2840
Βαθμολόγησε το άρθρο

Οι παιδικές σειρές πολλές φορές μπορεί να να προσφέρουν αξέχαστες στιγμές και μια από αυτές είναι σίγουρα το Saber Rider and the Star Sheriffs (στα ελληνικά έχει τίτλο Ο Σερίφης του Διαστήματος και οι Αστρομαχητές), για το οποίο μπορείτε να δείτε ένα βιντεάκι και ολόκληρο το πρώτο επεισόδιο.

 

H σειρά προβλήθηκε πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 1987 και το φινάλε ήταν τον Σεπτέμβριο του 1988. Είναι βασισμένη στο anime του 1984, Star Musketeer Bismark, του ιαπωνικού Studio Pierrot, το οποίο είχε μέτρια απήχηση στην Ιαπωνία.

Η σειρά διαδραματίζεται στο μακρινό μέλλον: Η ανθρωπότητα έχει επεκταθεί πέρα της γης και αποικίσει πλανήτες σε ολόκληρο το σύμπαν, δημιουργώντας τα Νέα Σύνορα. Για να προστατευθούν οι έποικοι και να διατηρηθούν οι νόμοι εντός των Νέων Συνόρων, ένας στρατιωτικός οργανισμός, το Αρχηγείο του Ιππικού έπρεπε να δημιουργηθεί. Το Αρχηγείο του Ιππικού διατηρεί μεγάλο όγκου στρατού με αποκλειστικό σκοπό την προστασία των Νέων Συνόρων και εντός του υπάρχει μία ειδική μονάδα γνωστή ως Αστρομαχητές. Οι Αστρομαχητές είναι επίλεκτοι πράκτορες που ερευνούν εγκλήματα και ξεσκεπάζουν δολοπλοκίες εναντίον της ασφάλειας των Νέων Συνόρων.

Ο κύριος αντίπαλος του Αρχηγείου του Ιππικού και των Αστρομαχητών είναι μία εξωγήινη φυλή, γνωστή ως Εισβολείς που εισήλθαν στην διάστασή μας, από την Ζώνη του Ατμού, με σκοπό να την κατακτήσουν. Απαγάγουν ανθρώπους και επιτίθενται με σφοδρότητα στους εποίκους καταστρέφοντας τους οικισμούς και τις πόλεις, με σκοπό την εξόρυξη διάφορων μετάλλων και κρυστάλλων από την επιφάνεια του εδάφους.

Οι Εισβολείς είναι κάτοχοι ανώτερης τεχνολογίας. Ελέγχουν μυριάδες γιγαντιαίων ρομποτικών μονάδων με όπλα και αμυντικά συστήματα πολλαπλάσια καλύτερων εκείνων του συμβατικού στρατού του Αρχηγείου του Ιππικού. Η μοναδική ελπίδα είναι το Ramrod, ένα διαστημόπλοιο που έχει τη δυνατότητα να μετατρέπεται σε παντοδύναμο ρομπότ και μπορεί να αντιμετωπίσει τους Εισβολείς με ίσους όρους.

Πρωταγωνιστές

Saber Rider (Σερίφης του Διαστήματος)

Πραγματικό όνομα: Richard Lancelot. Ο κεντρικός ήρωας της σειράς, ηγέτης της ομάδας των Αστρομαχητών, κυβερνήτης του Ράμπροντ και το πραγματικό του όνομα δεν αποκαλύπτεται ποτέ ενώ συχνά τον αποκαλούν απλώς Σερίφη. Είναι νεαρής ηλικίας, όπως άλλωστε και το σύνολο των μελών των Αστρομαχητών, και η καταγωγή του πηγάζει από τα Σκωτσέζικα Υψίπεδα. Χαρακτηρίζεται ως ειδικός στα άλογα διαθέτοντας παράλληλα θρυλικές ικανότητες στην ξιφομαχία. Τζέντλεμαν και εξαιρετικός αναλυτής τακτικής, ο κεντρικός ήρωας φέρει το σήμα του Ηνωμένου Βασιλείου στο μπράτσο της στολής και στην περικεφαλαία. Συχνά ιππεύει το ρομποτικό του άλογο, τον «Ατρόμητο», ο οποίος μπορεί να ίπταται χάρης των μηχανικών προωθητών στα τέσσερα πέταλα και να λειτουργεί στο διάστημα. Ωστόσο, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν μπορεί να πραγματοποιήσει διαπλανητικά ταξίδια συνήθως φυλάσσεται στο Ράμροντ και χρησιμοποιείται σε επιφάνειες πλανητών και κοντινά ταξίδια γύρω από τροχιές δορυφόρων. Ο Ατρόμητος αναγνωρίζει και υπακούει μόνο την φωνή του Σερίφη του Διαστήματος ενώ διαθέτει αυτόνομες ικανότητες που ενεργοποιούνται όταν ο τελευταίος διατρέχει άμεσο κίνδυνο. Ο Σερίφης γνώριζε προσωπικά την Απρίλια, πριν σχηματιστεί ο βασικός πυρήνας της ομάδας των Αστρομαχητών, αφού είχαν συνεργαστεί στην υλοποίηση του Ράμροντ υπό την ηγεσία της Διοίκησης του ιππικού.

Fireball Hikari (Κεραυνός)

Πραγματικό όνομα: Shinji Hikari. Πρώην οδηγός αγώνων ταχύτητας αυτοκινήτων και ο νεαρότερος πρωταθλητής στην ιστορία. Πλέον υπηρετεί ως πιλότος του Ράμροντ και ελέγχει πλήρως τον βαρύ οπλισμό και τα κανόνια που βρίσκονται στην περιοχή του στήθους του ρομπότ. Οδηγεί ένα ερυθρόλευκο αγωνιστικό αυτοκίνητο που φέρει τροποποιημένη πανοπλία και είναι εξοπλισμένο με ένα εκτεταμένο οπλοστάσιο. Χαρακτηρίζεται ως αρκετά ευέξαπτος και η καταγωγή του πηγάζει από την Ιαπωνία, φέροντας το αντίστοιχο εθνικό σύμβολο στο μπράτσο και κράνος. Έτσι, δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση που στην αυθεντική (ιαπωνική) έκδοση είναι εκείνος ο ηγέτης της ομάδας των Αστρομαχητών. Στο 24ο επεισόδιο, ανακαλύπτει πως ο πατέρας του ήταν πιλότος μαχητικού αεροσκάφους και πολεμούσε στο πλάι του θρυλικού Βασιλιά του Τζαρ όταν τους επιτέθηκαν για πρώτη φορά οι Εισβολείς. Σε μία πράξη αυτοθυσίας αποφάσισε να οδηγήσει το μαχητικό του προσκρούοντας στο πιλοτήριο της διαστημικής ναυαρχίδας του Νέμεσι: η έκρηξη στέρησε το σώμα του αρχηγού των Εισβολέων, στέλνοντάς τον πίσω στην Ζώνη των Ατμών απ’ όπου δεν κατάφερε να επανέλθει ποτέ πλήρως.

Colt Willcox (Κολτ)

Πραγματικό όνομα: William “Bill” Willcox. Φημισμένος κυνηγός επικηρυγμένων. Στο πρώτο επεισόδιο ακολουθεί τα ίχνη ενός ξακουστού κατασκόπου των Εισβολέων. Διαθέτει σχεδόν αλάνθαστη ευστοχία με τα όπλα και υπηρετεί ως πυροβολητής του Ράμροντ. Παρότι μοναχικός, του αρέσει να φλερτάρει τις περισσότερες γυναίκες που συναντά. Οι γονείς του δέχθηκαν επίθεση και θεωρούνται νεκροί αμέσως μόλις ο Κολτ τους είχε εγκαταλείψει για να λάβει μέρος σε ένα περιοδεύων τσίρκο. Αυτή η πράξη τον ανάγκασε να ακολουθήσει τη ζωή του κυνηγού κεφαλών. Το προσωπικό του σκάφος είναι μπλε και λευκής απόχρωσης ενώ φέρει τα σήματα της αμερικανικής σημαίας κατά τα πρότυπα των προηγούμενων χαρακτήρων.

April Eagle (Απρίλια)

Πραγματικό όνομα: Marianne Louvre. Κόρη του Διοικητή του Ιππικού και ο ιθύνων νους πίσω από την δημιουργία του Ράμροντ. Πριν καταταγεί στους Αστρομαχητές, ήταν επαγγελματίας παίκτης του τέννις. Η Απρίλια διαθέτει εξίσου ένα ρομποτικό άλογο, στα πρότυπα του Ατρόμητου. Ο χαρακτήρας της περιπλέκεται σε διάφορα ερωτικά σενάρια: Στα πρώτα επεισόδια δείχνει ένα αυξημένο ενδιαφέρον προς τον Σερίφη του Διαστήματος ενώ στα αμέσως επόμενα προς τον Τζέσι Μπλου, καταλήγοντας σε μία πλατωνική σχέση με τον Κεραυνό. Ωστόσο οι ρομαντικές στιγμές, ως προς το σύνολο του σήριαλ, είναι απειροελάχιστες. Στην ιαπωνική εκδοχή του άνιμε, η Απρίλια είναι Γαλλίδα, εξ ου και το γαλλικό τρικολόρε στη στολή και το κράνος της.

Ramrod (Ράμροντ)

Πραγματικό όνομα: Bismark. Κατασκευάστηκε από την Απρίλια και χαρακτηρίστηκε ως το τεχνολογικό θαύμα που θα βοηθούσε την ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει επιτυχώς την εντεινόμενη επιθετικότητα των Εισβολέων. Παρότι μπορεί να πλοηγηθεί μόνο από ένα άτομο, είναι σχεδιασμένο καταλλήλως για τέσσερις ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται τοποθετημένοι σε ξεχωριστά πιλοτήρια και χειρίζονται διαφορετικά μέρη: πλοηγός (Απρίλια), πυροβολητής (Κολτ), πιλότος (Κεραυνός), κυβερνήτης (Σερίφης του Διαστήματος). Το αποκορύφωμα κάθε επεισοδίου είναι η μετατροπή του Ράμροντ από εναέριο θωρηκτό σε τεράστιο ρομπότ. Η εντολή μετατροπής που δίνεται από τον Κεραυνό, ονομάζεται «Φάση Πρόκλησης 1». Τότε ο Ράμροντ ακούγεται να υπακούει με μία βαριά και μακρόσυρτη προφορά. Ως ρομπότ έχει τυπική ένδυση ενός γουέστερν χαρακτήρα, φορώντας καπέλο καουμπόι και κάπα. Η μετατροπή του συμβαίνει όταν οι Αστρομαχητές αντιμετωπίζουν τις αντίστοιχες γιγαντιαίες ρομποτικές μονάδες των Εισβολέων. Οι μονομαχίες είναι συνήθως του τύπου «ένας εναντίον ενός» και λαμβάνουν χώρα στα τελευταία πέντε λεπτά της πλειοψηφίας των επεισοδίων, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο. Ο Ράμροντ σε καμία περίπτωση δεν έχει αυτόβουλη σκέψη ή τεχνητή νοημοσύνη. Στην ιαπωνική έκδοση, το ρομπότ ονομάζεται Bismark (από το ομώνυμο θωρηκτό) εξ’ ου και ο ιαπωνικός τίτλος της σειράς στην οποία βασίζεται, Sei Jūshi Bismarck. Στην αγγλική επιλέχθηκε η λέξη Ramrod που, εξαιτίας της δυσνόητης χρήσης αλλά και μετάφρασης στην ελληνική, παρέμεινε ως έχει (προφερόμενο Ράμροντ). Συγκεκριμένα, η κατά λέξη μετάφραση ramrod σημαίνει το ραβδί που σπρώχνει τη βολίδα στην κάννη των μουσκέτων. Στην αγγλική αργκό σημαίνει «ο ηγέτης μίας ομάδας ή αγέλης», «ο κατάλληλος άνθρωπος για την δουλειά».

Ανταγωνιστές

Outriders (Εισβολείς)

Ανθρωπόμορφοι και προέρχονται από την εναλλακτική διάσταση της Ζώνης του Ατμού. Δεν έχουν την ανάγκη ύπαρξης οξυγόνου για να επιβιώσουν, ωστόσο καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες νερού. Διαθέτουν εξαιρετική ικανότητα μεταμφίεσης σε κοινά ανθρώπινα όντα, σε σημείο όπου ακόμα και μία λεπτομερή ιατρική εξέταση δεν μπορεί να αποκαλύψει ή επιβεβαίωση την εξωγήινη προέλευσή τους. Αφού σπατάλησαν όλες τις διαθέσιμες πηγές του πλανήτη τους, δημιούργησαν ένα τεχνητό πλανήτη μετοικώντας εκεί. Ο απώτερος σκοπός των Εισβολέων είναι να κατακτήσουν την ανθρωπότητα και να αποκτήσουν τον απρόσκοπτο έλεγχο ολόκληρου του σύμπαντος, θεωρώντας ότι η ανθρώπινη διάσταση έχει να προσφέρει περισσότερους πόρους απ’ ότι η δικιά τους. Όταν ένας Εισβολέας πυροβολείται ή τραυματίζεται, δεν πεθαίνει αφήνοντας μονάχα ίχνη ενός δηλητηριώδους πράσινου αερίου και στάχτης στη θέση του. Αντιθέτως ένα άλμα με προσωπική πρωτοβουλία του Εισβολέα δεν αφήνει πίσω κανένα απολύτως ίχνος. Τέλος, μόνο οι Εισβολείς που πυροβολούνται ή πεθαίνουν στη Ζώνη των Ατμών μετατρέπονται σε ανθρώπινα όντα.

Jesse Blue (Τζέσι Μπλου)

Πραγματικό όνομα: Perios. Η εμφάνισή του ξεχωρίζει από τα μπλε μαλλιά με τις πράσινες ανταύγειες και το λεπτό, σαρκαστικό του χαμόγελο. Ήταν ο πλέον υποσχόμενος εκπαιδευόμενος του Αρχηγείου του Ιππικού έως ότου ερωτεύθηκε παράφορα την Απρίλια σε μία από κοινού άσκηση πολεμικών τεχνών. Όταν η Απρίλια τον απέρριψε, ακούσια τον διαπόμπευσε μπροστά στους υπόλοιπους μαθητευόμενους. Αυτή η πράξη εξαγρίωσε τον Τζέσι Μπλου και τον έκανε να στραφεί εναντίον των Αστρομαχητών. Επίσης τρέφει μία προσωπική έχθρα απέναντι στον Σερίφη του Διαστήματος καθότι πιστεύει ότι εξαιτίας των συναισθημάτων της για εκείνον, τον αρνήθηκε. Ως πρώτο αντίποινο τοποθετεί μυστικά μία βόμβα στο σκαρί του Ράμροντ, μόλις όμως μαθαίνει ότι η Απρίλια βρισκόταν μέσα του πανικοβάλλεται και ομολογεί την πράξη του στον Σερίφη. Με τον Ράμροντ σε ελεύθερη πτώση, ο Σερίφης καταφέρνει να τον προσγειώσει, αποσοβώντας τον κίνδυνο για όλους. Τότε, ο Τζέσι Μπλου αποχωρεί ταπεινωμένος και μετατρέπεται σε φυγάς, εισχωρώντας στις γραμμές των Εισβολέων. Οι εξαιρετικές του ικανότητες, αντάξιες εκείνων του πυρήνα των Αστρομαχητών, η διαρκής εμμονή του να αποδείξει στην Απρίλια πόσο λάθος έκανε όταν τον απέρριπτε και να κατακτήσει τα Νέα Σύνορα, τον κατατάσσουν στους πιο έμπιστους συμβούλους και στρατιώτες του Νέμεσι. Λόγω της οξύθυμης ιδιοσυγκρασίας του και του ταμπεραμέντου του ο Τζέσι Μπλου αντιμετωπίζει σε προσωπική μονομαχία τον Κολτ δύο φορές, όπου την δεύτερη καταφέρνει να τον τραυματίσει σοβαρά, λίγο πριν την ολοκλήρωση της σειράς.

Nemesis (Νέμεσις)

Πραγματικό όνομα: Hyuza. Κεντρικός χαρακτήρας των Εισβολέων είναι ένα τεράστιο μασκοφόρο ον, ντυμένο στα μαύρα και η σατανική του ιδιοφυΐα βρίσκεται πίσω από την κατασκευή των τεράστιων ρομποτικών μονάδων, γνωστών και ως Ρένεγκεϊτ. Επίσης είναι εκείνος που κατασκεύασε τους θαλάμους διατήρησης των κορμιών των Εισβολέων όταν αυτοί επιστρέφουν πίσω στη Ζώνη των Ατμών ενώ παράλληλα τους χρησιμεύουν ως μέσο διαφυγής αλλά και μετάβασης από την μία διάσταση στην άλλη. Το φυσικό του σώμα εξαϋλώθηκε από την έκρηξη που προκάλεσε το αεροσκάφος του πατέρα του Κεραυνού κατά την έναρξη των εχθροπραξιών. Στο τελευταίο επεισόδιο αποκαλύπτεται ότι η τωρινή του φύση είναι ρομποτική και ο εγκέφαλός του βρίσκεται σε ένα τεράστιο υπερυπολογιστή, γνωστό ως Διάσταση Χ, τοποθετημένος στον πυρήνα του τεχνητού πλανήτη των Εισβολέων. Ο Σερίφης είναι ο μόνος που είχε αντιμετωπίσει τον Νέμεσι σε προσωπική μονομαχία και παραλίγο να τον νικήσει προτού ο τελευταίος αφαιρέσει το οξυγόνο από τον δωμάτιο και τον αναγκάσει να λιποθυμήσει.

Gattler (Γκάτλερ)

Πραγματικό όνομα: Zatora. Έχει επιβλητικό παρουσιαστικό και είναι το αρχικό δεξί χέρι του Νέμεσι λογοδοτώντας αποκλειστικά σε εκείνον, πριν αρχίσει σταδιακά να καταλαμβάνει την θέση αυτή ο Τζέσι Μπλου. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος δεν διατηρούν καλές σχέσεις και οι συνεργασίες τους συνήθως καταλήγουν σε φιάσκο εξαιτίας της αλληλοκάλυψης αρμοδιοτήτων. Λόγω των επανειλημμένων αποτυχιών, ο Νέμεσις τον φυλακίζει σε θαλάμους αερίων, πίσω στη Ζώνη των Ατμών, όπου τον ανακαλεί όποτε τον έχει ανάγκη.

Vanquo (Βάνκχο)

Μυστηριώδης κατάσκοπος των Εισβολέων του οποίου τα ίχνη αναζητά ο Κολτ στο εισαγωγικό, πρώτο, επεισόδιο. Συνήθως φορά σάλι και σομπρέρο, δίνοντας την εντύπωση ενός «ντεσπεράντο», με μία απόκοσμη αύρα να περιβάλει το πελιδνό, μακρύ του πρόσωπο με τα κενά μάτια. Οπλισμένος με εξαιρετική σκοπευτική ταχύτητα, που μόνο ο Κολτ καταφέρνει να ξεπερνά, η μοίρα του ήταν διαφορετική από τους υπόλοιπους χαρακτήρες: Στο 34ο επεισόδιο αντιμετώπισε τον Σερίφη στη Ζώνη των Ατμών, λίγο μετά την μονομαχία που είχε ο τελευταίος με τον Νέμεσι. Εγκαταλελειμμένος από τον ηγέτη των Εισβολέων και γονατιστός μπροστά στον Σερίφη, βρίσκεται εξ’ ολοκλήρου στο έλεός του. Παρότι τον εκλιπαρεί να μην τον τραυματίσει αλλά ούτε και να τον μετατρέψει σε άνθρωπο σκοτώνοντάς τον, εκείνος δεν διστάζει να τον πυροβολήσει. Τελικά ο Βάνχκο αναγκάζεται να ανακαλύψει ότι η ανθρώπινη πλευρά δεν είναι τόσο άσχημη όσο φοβόταν, περνώντας το υπόλοιπο της ζωής του εργαζόμενος σε μία μεγάλη φάρμα.

Cineramen

Νίκος Δρίβας

Facebook Twitter Google+

Δημιουργός και συντάκτης του www.cineramen.gr αλλά κυρίως φανατικός του σινεμά

Share

Δείτε ακόμα στο Cineramen

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.