Αδικημένο το σινεμά στις επιχορηγήσεις που έδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

0
292
Βαθμολόγησε το άρθρο
[Total: 1 Average: 5]

To Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε το ποσό των επιχορηγήσεων για κάθε κλάδο που διέθεσε και από τα περίπου 125 εκ. ευρώ, μόλις τα 6 εκ. διατέθηκαν για το Ελληνικό σινεμά και την παραγωγή ταινιών.

 

Μπορεί να διπλασιάστηκαν οι επιχορηγήσεις και το συγκεκριμένο ποσό λόγω της κατάστασης της πανδημίας και των έκτακτων μέτρων, ωστόσο η στήριξη στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου δεν είναι και η ενδεδειγμένη.

Οι επιχορηγήσεις έγιναν για τους: Εθνική Λυρική Σκηνή, Μέγαρο Μουσικής, Εθνικό Θέατρο, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Ελληνικό Φεστιβάλ, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Εθνική Πινακοθήκη, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μουσείο Μπενάκη, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης, Ωδείο Αθηνών, Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Μουσείο Ακρόπολης, Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Σπίτι του Ηθοποιού, Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, Δίκτυο Αρχαίου Δράματος, Σύλλογος Φίλων της Μουσικής, Θέατρο Τέχνης, Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, ΣΕΗ – ΤΑΣΕΗ.

H ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού είναι η εξής: “Το ποσό των 124.432.275 ευρώ διέθεσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού το 2020 μέσω επιχορηγήσεων προς εποπτευόμενους οργανισμούς, άλλους πολιτιστικούς φορέων, νομικά και φυσικά πρόσωπα.

Οι Εποπτευόμενοι Οργανισμοί, το 2020, επιχορηγήθηκαν συνολικά με 98.245.630,8€. Εξ αυτών, η τακτική τους επιχορήγηση σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό ήταν 50.038.457,8€, ενώ οι έκτακτες επιχορηγήσεις ανήλθαν σε 48.207.173€. Η επιχορήγηση σχεδόν διπλασιάστηκε. Οι έκτακτες επιχορηγήσεις δόθηκαν προκειμένου οι Οργανισμοί να χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμά τους, καθώς και για να καλύψουν τις απώλειες από την πανδημία, η οποία προκάλεσε σημαντική μείωση των εσόδων τους.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εξάντλησε όλα τα περιθώρια που είχε για να υποστηρίξει εποπτευόμενους οργανισμούς, φορείς, φυσικά και νομικά πρόσωπα. Προσέφερε όποια δυνατή υποστήριξη προς τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό και αυτό αποδεικνύεται από το ύψος των ποσών που δόθηκαν στις επιχορηγήσεις και ενισχύσεις στο 2020».

Υπογραμμίζεται ότι στο ποσό των 124.432.275,84€ δεν περιλαμβάνονται τα επιδόματα και οι άλλες παροχές που έλαβαν οι επαγγελματίες του Πολιτισμού, σύμφωνα με τα οριζόντια μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μέσω των Ειδικών Προσκλήσεων δια του Μητρώου των Πολιτιστικών Φορέων, από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το 2020, διατέθηκαν 7.960.645€, ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με τα αντίστοιχα των προηγουμένων ετών. Το 2019 είχαν διατεθεί 3.329.976€, ενώ το 2018 το αντίστοιχο ποσό ήταν 3.143.255,00€. Το ΥΠΠΟΑ, κατά τη διάρκεια του 2020 και εν μέσω της πανδημίας, εξέδωσε έναν σημαντικό αριθμό προσκλήσεων, οι οποίες, πέραν του θεάτρου, του χορού, της μουσικής και των άλλων τομέων που περιλαμβάνονταν και τα προηγούμενα χρόνια, επεκτάθηκαν και σε νέους δημιουργικούς τομείς, όπως το design και το gaming.

Για την ενίσχυση τρίτων φορέων και άλλων δράσεων Πολιτισμού εκτός των ανωτέρω, το 2020, διετέθησαν 18.226.000€, όπως ενδεικτικά αναφέρεται στους συνημμένους πίνακες.”

Cineramen

Νίκος Δρίβας

Facebook Twitter Google+

Δημιουργός και συντάκτης του www.cineramen.gr αλλά κυρίως φανατικός του σινεμά

Share

Δείτε ακόμα στο Cineramen

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.