Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Cineramen Rebranded Logo

Φανατικοί του κινηματογράφου με αγάπη για κριτικές, αφιερώματα και πρόσφατες ειδήσεις από το χώρο της μεγάλης και της μικρής οθόνης, αλλά και από τον κόσμο των videogames. 🎥🍿👾

ΑρχικήΘέματα12 άγνωστες ιστορίες από τον κλασικό Ελληνικό κινηματογράφο

12 άγνωστες ιστορίες από τον κλασικό Ελληνικό κινηματογράφο

Βαθμολόγησε το άρθρο
[Total: 0 Average: 0]
Βαθμολόγησε το άρθρο
[Total: 0 Average: 0]

[line]

[dropcap]Γ[/dropcap]ια τον Ελληνικό κινηματογράφο μπορούμε να πούμε πάρα πολλά και ειδικά για πολλές από τις ταινίες που άφησαν εποχή. Παρακάτω θα βρείτε ιστορίες από τον Ελληνικό Κινηματογράφο από το ellinikoskinimatografos.gr, με άγνωστες ιστορίες από παρασκήνια ταινιών και ηθοποιών.

 

1) Μετά την επιτυχημένη εμφάνιση της Δάφνης Σκούρα στην ταινία, “Ο γρουσούζης” το 1952, ο Φιλοποίμην Φίνος και ο σκηνοθέτης Γιώργος Τζαβέλλας πρότειναν στην ηθοποιό να πρωταγωνιστήσει και στην επόμενη ταινία τους, “Το σωφεράκι” πλάι στον Μίμη Φωτόπουλο.

Η Σκούρα με βαριά καρδιά αναγκάστηκε να αρνηθεί, γιατί είχε δεσμευτεί να λάβει μέρος σε θεατρική περιοδεία και έτσι τον ρόλο πήρε η Σμαρούλα Γιούλη. Η ηθοποιός αναφέρει στην αυτοβιογραφία της “Βαθιές είναι οι ρίζες” ότι η άρνησή της δεν άρεσε καθόλου στον Φίνο, με αποτέλεσμα να μην την ξανακαλέσει ποτέ να παίξει σε ταινία της Φίνος Φιλμ.

2) Παρόλο που λέγεται πως ο πατέρας της Κατερίνας Γώγου ήταν αυταρχικός, ήταν αυτός που την μύησε από μικρή στην ποίηση και την στήριξε στην απόφασή της να ακολουθήσει τον δρόμο της υποκριτικής. Οι δικοί της άνθρωποι την φώναζαν “Μπέμπα”.

3) Η Αλίκη Βουγιουκλάκη υπογράφει συμβόλαιο συνεργασίας στη Φίνος Φιλμ με την αμοιβή της, για τη ταινία, “Η αρχόντισσα και ο αλήτης” να ξεπερνά το μισό εκατομμύριο, συν ποσοστά από τις εισπράξεις.

Μαζί της επέστρεψε στη Φίνος και ο τότε σύζυγος της Δημήτρης Παπαμιχαήλ, ο οποίος τη περίοδο εκείνη συνεργαζόταν με τον Κώστα Καραγιάννη. Την πρώτη ημέρα του γυρίσματος ο Φιλοποίμην έστησε γλέντι για να γιορτάσει την επιστροφή της Αλίκης. Μια επιστροφή που ξεκινά με έναν θρίαμβο. “Η αρχόντισσα και ο αλήτης” στοιχίζει στο Φίνο 6,5 εκατομμύρια δραχμές! Ποσό αστρονομικό αν αναλογιστούμε τα μεγέθη της εποχής.

4) Στις περισσότερες ταινίες του ο Στάθης Ψάλτης αυτοσχεδίαζε κάτι που του επέτρεπαν να κάνει όλοι οι σκηνοθέτες πλην του Γιάννη Δαλιανίδη.

5) Η ταινία, “Η κάλπικη λίρα” γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στα στούντιο της Ανζερβός. Τα γυρίσματα της ταινίας ξεκίνησαν το 1954, ενώ και τα μέσα που διατέθηκαν ήταν πενιχρά. Εν συνεχεία, τη διεύθυνση παραγωγής την ανέλαβε ο Γιώργος Τζαβέλλας, με βοηθό τον Εμμανουήλ Καλογερόπουλο. Η σκηνοθεσία φέρει την υπογραφή του ιδίου, σε δικό του σενάριο, ενώ ο βοηθός σκηνοθέτη ήταν ο Ναπολέων Ελευθερίου.

6) Στην ταινία, “Μια ζωή την έχουμε” ήταν αρχικοί πρωταγωνιστές η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Βασίλης Λογοθετίδης. Εξαιτίας όμως της ασθένειας του Λογοθετίδη τα σχέδια ματαιώθηκαν και έτσι την είδαμε με τον Δημήτρη Χορν και την Υβόν Σανσόν.

7) Στη ταινία, “Κοινωνία ώρα μηδέν” ο Νίκος Κούρκουλος είχε θέσει ως όρο να έχει την Μαίρη Χρονοπούλου ως παρτενέρ και μάλιστα σε κάποιο γύρισμα της έκανε μια φάρσα, σε μια ερωτική σκηνή της σκίζει τη μπλούζα με αποτέλεσμα να φανεί το στήθος της, εκείνη να πάθει πανικό και φυσικά όλο το συνεργείο να ξεσπάσει σε γέλια.

8) Η ταινία, “Αγάπη μου Ουά-Ουά”, ενέπνευσε την el greco που την έκανε κούκλα. To ύψος της ήταν περίπου 70 εκ., ενώ στη μπλούζα της ήταν τυπωμένο το όνομά της με λατινικούς χαρακτήρες: “Oua-Oua”.

9) Οι εμφανίσεις του Σωτήρη Μουστάκα στην τηλεόραση ήταν σπάνιες αν και είχε αρκετές προτάσεις. Για την ακρίβεια ως γκεστ συμμετείχε σε 8 σειρές και μόνο σε μια ήταν βασικός πρωταγωνιστής. Ήταν στην κωμωδία, “Τα χαϊδεμένα παιδιά” που σκηνοθέτησε το 2001 για την ΕΡΤ ο καλός του φίλος, Γιάννης Σμαραγδής.

10) Η ταινία, “Ενας μάγκας στα σαλόνια” αρχικά ήταν να γίνει με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, το είχε πει η ίδια η Μέμα Σταθοπούλου σε έντυπο της εποχής όταν ήταν να ξεκινήσουν τα γυρίσματα. Τελικά όμως το ρόλο πήρε ο Γιάννης Βόγλης.

11) Όταν το 1968 ο Σων Κόννερυ αρνήθηκε να συνεχίσει το ρόλο που τον έκανε διάσημο, οι παραγωγοί έκαναν δοκιμαστικά για να βρούν τον επόμενο Μποντ για την ταινία, “On her majesty’s secret service”.

Ανάμεσα σε εκείνους τους ηθοποιούς ήταν και ο Γιώργος Φούντας ο οποίος είχε κάνει γνωστή την παρουσία του στο διεθνή καλλιτεχνικό κόσμο μέσα από την ταινία, “Ποτέ την Κυριακή”.

12) Η κοπέλα στην ταινία, “Η Παριζιάνα” που αντιδρά στο καμάκι του Κώστα Καρρά πατώντας το κασετόφωνο, “Είσαι βλάκας, είσαι βλάκας” είναι η μακιγέζ, Πίτσα Λεοντσίνη, στενή συνεργάτιδα του Φίνου καθώς προσέφερε τις υπηρεσίες της σε 6 ταινίες του.

ΠΗΓΗ

[author title=”Cineramen” author_id=””]

[share title=”Share” facebook=”true” twitter=”true” google_plus=”true” linkedin=”true” pinterest=”true” reddit=”true” email=”true”]

[content_band bg_color=”#e4e4e4″ border=”all”] [container] [custom_headline style=”margin: 0;” type=”center” level=”h4″ looks_like=”h4″ accent=”true”]Δείτε ακόμα στο Cineramen[/custom_headline] [/container] [/content_band]

[recent_posts count=”1″ orientation=”horizontal” category=”kritikes”] [recent_posts count=”1″ no_image=”true” orientation=”vertical” category=”trailers” offset=”2″ ]

[recent_posts count=”1″ category=”afierwmata” no_image=”true”]

[recent_posts count=”1″ category=”themata” no_image=”true”]

[recent_posts count=”1″ category=”eidiseis” no_image=”true”]

 

Νίκος Δρίβας
Νίκος Δρίβαςhttps://www.cineramen.gr
Δημιουργός και συντάκτης του Cineramen αλλά κυρίως φανατικός του σινεμά.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΤΑΚΤΗ